Obavijesti

News

Komentari 100

Sanader: Suđenje nije pošteno jer od optužbe 'cure' svi iskazi

Sanader: Suđenje nije pošteno jer od optužbe 'cure' svi iskazi
7

Nikica Valentić je rekao kao misli da je ugovor o kreditu Hypa potpisao M. Granić. Sanaderov bivši suradnik je pak rekao da se Ivo sastajao s predstavnicima Hypa

VIDEO

Suđenje Ivi Sanaderu je nastavljeno u petak na Županijskom sudu u Zagrebu. Na suđenju su svjedočila tri svjedoka: Nikica Valentić koji je u vrijeme kada je Ivo Sanader navodno uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke bio na čelu Vlade, Sanaderov bivši suradnik iz Ministarstva vanjskih poslova Miroslav Kovačić i Božena Ključarić ekonomistica koja je u to vrijeme radila u Elanu.  

Valentić: Granić je potpisao ugovor s Hypom ne Sanader

Nikica Valentić je rekao kako se o prijedlogu podizanja kredita kod Hypo banke na Vladi razgovaralo u drugoj polovici 1994. Kaže da pretpostavlja da je taj prijedlog izlagao Mate Granić, tadašnji ministar vanjskih poslova. No, s obzirom da je Granić često putovao, na sjednici Vlade mogao je biti i njegov zamjenik (op.a. u to vrijeme je njegov zamjenik bio Ivo Sanader).

- Čuo sam za Hypo banku, ali nisam poznavao nikoga od predstavnika. Kamata na taj konkretni kredit od Hypa bila je manja od deset posto - rekao je Valentić.

Posvjedočio je i kako je kredit Hypa spadao u važne odluke, ali ne toliko važne da bi se o njoj konzultirao s Tuđmanom.

- Na sjednicu užeg kabineta Vlade ministri su mogli doći jedino ako ih je premijer pozvao, ne sjećam se da je ikada bio zamjenik - rekao je Valentić. Na pitanje tko je bio ovlašten da potpiše ugovor o kreditu, Valentić je odgovorio:

- Ugovor o kreditu je mogao potpisati samo ministar, ali ne mogu negirati da si ministar ne može uzeti pravo da ga potpiše njegov zamjenik. Ipak mislim da ga je u ovom slučaju potpisao Granić - rekao je Valentić.

Sanaderov suradnik: Ivo je vodio pregovore s predstavnicima Hypa

Nakon Valentića je svjedočio Miroslav Kovačić, Sanaderov bivši savjetnik iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kovačić  tvrdi kako ima saznanja da je pregovore s predstavnicima Hypo banke vodio Ivo Sanader u svom uredu. Rekao je da ih je bilo desetak.

- Sa strane Ministarstva je bio Sanader, a s druge strane su bili Kulterer i Striedinger. Jednom je bio i Granić na sastanku - rekao je Kovačić.

Sanader: Suđenje nije pošteno jer od optužbe cure svi iskazi

Svjedočenje Božene Ključarić je izazvalo 'svađu' između obrane i tužitelja. Sanaderova je obrana tvrdila kako njezino svjedočenje nije regularno jer se njezin iskaz u četvrtak pojavio u dnevnim novinama. Tužiteljica je pak naglasila kako je sigurna da iskazi u javnost ne dolaze iz DORH-a. Ivo Sanader je zaključio kako su mu povrijeđena prava na pravično suđenje, a sudac Ivan Turudić je rekao kako možda nije u redu da se objavljuju tajni iskazi svjedoka, ali je naglasio kako je optužnica pravomoćna. 

Nastavak suđenja je sljedeći tjedan u četvrtak i petak. U petak bi trebao svjedočiti bivši Sanaderov šef Mate Granić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu
102 GODINE OD ROĐENJA FRANJE

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu

Plus+ Franjo Tuđman rodio se 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću. U povijest je ušao kao prvi hrvatski predsjednik, no obiteljsko stablo mu je isprepleteno tragedijama, usponima i padovima...

Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'
DETALJI DRAME U ZAPREŠIĆU

Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'

Procijenili smo da je rođeno prije maksimalno 30 minuta, da je prošlo još 15 minuta, ne bi preživjelo. Novorođenče nije bilo umotano u deku nego neku maramu, koja je bila poput one krpe za poliranje auta - otkriva za 24sata dr. Borna Pribanić.
Apokaliptične scene sa sjevera Ukrajine: 'Ovo bi mogla postati masovna grobnica. Rusi  su tu...'
VOVČANSK POD TEŠKIM NAPADOM

Apokaliptične scene sa sjevera Ukrajine: 'Ovo bi mogla postati masovna grobnica. Rusi su tu...'

Napreduju po gradu i ulaze ljudima u kuće. Ovo je samo prvi val, testiraju našu obranu, kažu ukrajinski branitelji Vovčanska...