Obavijesti

News

Komentari 209

Od danas skuplji duhan, slatka pića i alkohol, plin je pojeftinio

Od danas skuplji duhan, slatka pića i alkohol, plin je pojeftinio
1

U prvih šest mjeseci rodiljna je potpora za zaposlene ili samozaposlene roditelje jednaka punoj plaći, a u sljedećih šest bila je ograničena na 3.991 kunu. Od danas je ona povećana na 5.654 kuna

VIDEO

Duhanski proizvodi, alkoholna pića i zaslađena pića od srijede će poskupjeti. Procjenjuje se da bi kutija cigareta mogla biti skuplja za dvije kune, alkoholna pića do tri kune po litri, a sokovi ovisno o količini dodanog šećera. Također, sokovi koji ne sadržavaju šećer mogli bi pojeftiniti. Od trošarina su izuzeti vino i pivo, pa bi njihova cijena trebala ostati ista.

Odluku o tome donijela je Vlada prije 10 dana privativši uredbe kojima regulira trošarine i posebne poreze na te proizvode. Prihvaćene su tri uredbe - o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, visini trošarine na alkohol i alkoholna pića te o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića, koje stupaju na snagu 1. travnja.

Veće rodiljne i roditeljske potpore za drugih šest mjeseci

U prvih šest mjeseci rodiljna je potpora za zaposlene ili samozaposlene roditelje jednaka punoj plaći, a u sljedećih šest bila je ograničena na 3.991 kunu. No od 1. travnja roditeljske će se naknade povisti od 3.991 kuna na 5.654 kuna.

Zakonskim izmjenama skraćuje se i radni staž potreban za ostvarenje prava na potporu, sa 12 na devet mjeseci, odnosno umjesto 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine na 12 mjeseci.

Fiskalni učinak tih mjera na razini ove godine iznosi 160 milijuna kuna.

 

Jeftiniji plin

S početkom travnja pojeftinjuje plin za kućanstva, pri čemu najveći hrvatski opskrbljivač Gradska plinara Zagreb-Opskrba cijene smanjuje za 5,3 posto. 

Prije 20-ak dana Gradska plinara Zagreb-Opskrba izvijestila je o odluci o smanjenju cijene plina za krajnje kupce kategorije kućanstvo koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom za 5,3 posto u odnosu na dosadašnju cijenu, a ta se odluka od 1. travnja ove godine primjenjuje na sve korisnike u obvezi javne usluge na distribucijskom području Gradske plinare Zagreb i Gradske plinare Bjelovar. 

Tako će kućanstva na području Zagreba od srijede plin plaćati po cijeni od 0,2367 kuna po kilovatsatu (kWh), što je 5,3 posto manje u odnosu na dosadašnjih 0,2499 kuna po kWh (sve su cijene bez PDV-a, koji za plin iznosi 25 posto). Ti se podaci odnose na cijenu u najčešćem tarifnom modelu (TM2 - s godišnjom potrošnjom od 5.000 do 25.000 kWh), a uz iznos po potrošnji građani plaćaju i fiksnu mjesečnu naknadu koja i nadalje iznosi 14 kuna (bez PDV-a).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 209
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.