Obavijesti

News

Komentari 33

Od iduće godine informatika će biti obvezna u 5. i 6. razredima

Od iduće godine informatika će biti obvezna u 5. i 6. razredima
1

Divjak je istaknula kako ne želi da učenici budu tek puki korisnici tehnologija, već da ih škole pripremaju za život i grade kreativne mlade ljude...

VIDEO

Premijer Andrej Plenković i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u četvrtak su u Banskim dvorima najavili uvođenje informatike kao obvezni predmet u 5. i 6. razredima osnovne škole od iduće školske godine. Izvodit će se dva sata tjedno, odnosno 70 sati godišnje. 

A kako je ministrica Divjak istaknula, satnice drugih predmeta neće se zbog ovoga morati smanjivati jer prema normama ima prostora za još dva sata informatike. 

- Ovaj segment stvara pretpostavke za ono što je bitno našim mladim generacijama da se pripreme za brzomijenjajući svijet i radna mjesta. Danas su u Europi za 93 posto zapošljavanja potrebne vještine vezane za informatiku. Da biste bili konkurentni to mora biti svojevrsni refleks. Zato mi se čini da je ova inicijativa, koja je rađena na temelju analize, hvalevrijedna i sigurno će poboljšati kvalitetu znanja naših učenika - istaknuo je premijer Plenković.

Ministrica Divjak istaknula je kako ne želi da učenici u Hrvatskoj budu tek puki korisnici tehnologija, već da ih škole pripremaju za život.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Želimo da mogu uz pomoć tehnologije rješavati probleme i budu aktivni građani. Ovime stavljamo naglasak na mlade, inovativne ljude koji stvaraju - poručila je Divjak. 

Dodala je kako će učenici koji danas kreću u prvi razred osnovne škole raditi na novim zanimanjima koja danas niti ne postoje stoga je informatička pismenost nužna.

Kako je obrazložila ministrica Divjak, kurikulum informatike prošao je tri razine poboljšanja kroz stručnu i javnu raspravu te međunarodnu recenziju. 

- Kurikulum je recenziran uz pomoć našeg predstavništva u EU u Velikoj Britaniji, Estoniji i Austriji te je poboljšan prema njihovim prijedlozima - naglasila je.

Novi kurikulum sadržava četiri domene, a to su Informacije i digitalna tehnologija, Računalno razmišljanje i programiranje, Digitalna pismenost i komunikacija te e-Društvo.

- Djeca neće više učiti o povijesti informatike i takve stvari jer to danas nema smisla. Naglasak se stavlja na ishode učenja kao što su stvaranje sadržaja, pronalaženje rješenja, inovativnost, kreativnost i sigurnost u korištenja interneta. Na taj način učenici postaju aktivni korisnici, tvorci novih sadržaja i programskih rješenja umjesto pukih korisnika tehnologije - poručila je ministrica dodavši kako su odgojno-obrazovni ishodi formulirani tako da nastavnicima pružaju slobodu odabira metoda rada, sadržaja i programa. 

Istaknula je kako će se za uvođenje informatike opremiti i učionice u školama. Ove godine, poručila je, u prvom valu osigurano je 10,9 milijuna za opremanje 200 škola u svim hrvatskim županijama informatičkom opremom. Drugi val opremanja koji će biti iduće godine predviđa još 430 škola u iznosu od 26 milijuna kuna. 

- Ovo je interventno ulaganje u opremu prvi put nakon 10 godina - naglasila je Divjak.

Osim toga, analizom je ustanovljeno kako je za provedbu uvođenja informatike u ova dva razreda potrebno 845 nastavnika, što znači minimalno 76 novih zapošljavanja koje je predviđeno iduće godine.

- Natječaje ćemo pripremiti već za kasno proljeće kako bi se nastavnici do jeseni mogli educirati i pripremiti - istaknula je.

Na pitanje novinara o imenovanju novog Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, premijer Plenković istaknuo je kako će ono biti imenovano idući tjedan.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag