Obavijesti

News

Komentari 135

Od najbogatije do najizoliranije države: Mogu umrijeti od gladi

Od najbogatije do najizoliranije države: Mogu umrijeti od gladi
7

Trgovinski izvori predviđaju da će se Katar vjerojatno okrenuti drugim izvorima hrane u Aziji, možda Iranu, zemlji šijitskog islama, glavnom rivalu država Perzijskog zaljeva

VIDEO

Katar je praktički preko noći postao najizoliranija država na svijetu odmah iza Sjeverne Koreje. Najbliži susjedi i dojučerašnji saveznici poput Saudijske Arabije i Bahreina su im okrenuli leđa i prekinuli sve diplomatske veze.

Katar je, inače, među najvećim izvoznicima prirodnog plina na svijetu, ali sada su se našli u neobranom grožđu.

Imaju samo jedan granični prijelaz i to sa Saudijskom Arabijom koja ih sada pokušava izolirati. Njihovi zrakoplovi Qatar Airwaysa moraju prelaziti zračne prostore susjeda i samo je pitanje vremena kad će im to zabraniti budući da su regionalne aviokompanije Etihad, Emirates i druge obustavile letove prema Kataru.

Qatar. Diplomacy. Blockus

Ostaje im morski put, ali ni to im ne jamči da će uspjeti uvesti dovoljne količine potrepština, u prvom redu hrane. Izolirani na svom pustinjskom poluotoku, Katar bi doslovno mogao umrijeti od gladi odluče li tako njihovi susjedi.

Police nekih trgovina u Dohi već su prazne jer su stanovnici navalili na kupnju namirnica kako bi stvorili zalihe. 

- Ljudi su utrčali u trgovinu, grabili hranu, pogotovo onu uvoznu. To je kaos! Ništa takvo prije nisam vidjela, rekla je Eva Tobaiji koja živi u Dohi. 

Hranu mogu uvoziti iz Irana

Trgovinski izvori predviđaju da će se Katar vjerojatno okrenuti drugim izvorima hrane u Aziji, možda Iranu, zemlji šijitskog islama, glavnom rivalu država Perzijskog zaljeva, koji je, prema nekim ocjenama, prava meta cijele operacije, a česta je meta Trumpovih kritika. 

- Teheran može izvesti hranu Kataru morskim putem i ona može stići za 12 sati, rekao je Reza Nourani, predsjednik Iranskog saveza izvoznika prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda.

Katar je prvi svjetski proizvođač i izvoznik ukapljenog plina i raspolaže trećim najvećim zalihama, a golemim bogatstvom nafte i plina (prihod per capita je među najvišima u svijetu s 138.480 dolara za 2015.) stjecao je velike udjele ulaganjima na Zapadu.

Tako, među ostalim, Katar posjeduje 17 posto kapitala Volkswagena, 10 posto Empire State Buildinga u New Yorku. Uložio je 40 milijarda funti (46 milijarda eura) u Veliku Britaniju zadnjih godina, a od 20117. u francuski NK Paris Saint-Germain i televiziju beIN sport France.

Što će biti sa SP-om?

Počeo je graditi faraonsku infrastrukturu za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022., vrijednu 200 milijarda dolara, no dodjela domaćinstva toj zemlji izazvala je sumnje i antikorupcijske istrage u FIFA-i.

Na domaćem planu organizacije za ljudska prava oštro kritiziraju Katar zbog nedostojnih uvjeta rada za strane radnike.

Optužuju ih za podršku teroristima

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) u ponedjeljak su zaredom objavili prekid diplomatskih i drugih veza s Katarom koji optužuju za "potporu terorizmu", napose mrežama Al Kaidi, džihadističkoj skupini Islamskoj državi (IS) i Muslimanskom bratstvu.

Ovaj diplomatski potres uslijedio je dva tjedna nakon posjeta Trumpa Saudijskoj Arabiji gdje je pozvao muslimanske zemlje da se obračunaju s vjerskim ekstremizmom.

Katar, koji optužbe odbacuje kao lažne izgovore za pokušaj da ga se izolira, u prošlosti je već bio optuživan da financira militante, kao i Saudijska Arabija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe