Obavijesti

News

Komentari 3

Od ponoći promjene u zračnim lukama u Hrvatskoj: Evo što se sve mijenja zbog Schengena

Od ponoći promjene u zračnim lukama u Hrvatskoj: Evo što se sve mijenja zbog Schengena

Svi letovi prema i iz zemalja članica Schengena, naime, odsad se tretiraju kao domaći letovi. To znači da više neće biti granične kontrole pri odlasku i dolasku

VIDEO

Od ponoći zračne luke u Hrvatskoj ući će u šengenski režim. Time će putnici izbjeći čekanje na graničnoj kontroli.

Svi letovi prema i iz zemalja članica Schengena, naime, odsad se tretiraju kao domaći letovi. To znači da više neće biti granične kontrole pri odlasku i dolasku, a bit će lakše i putnicima koji iz Hrvatske lete s presjedanjima jer više neće biti potrebno prolaziti graničnu kontrolu pri svakom izlasku iz aviona.

Plenković: 'Nećemo dizati žice i zidove na granici s BiH. Neće Schengen biti nikakva prepreka'
Plenković: 'Nećemo dizati žice i zidove na granici s BiH.  Neće Schengen biti nikakva prepreka'

- Kada je riječ o dokumentima, očekujemo da će i Schengen i europodručje u kontekstu priprema za novu turističku sezonu biti dodana vrijednost - ispričao je Andrej Plenković. 

- Više nema graničnog prijelaza. Dakle, nakon checkina ili online checkina i predaje prtljage, putnici će prolaziti sigurnosni pregled i potom odmah odlaziti na terminal za svoj let. Jednako će tako biti i u zračnim lukama ostalih članica. Kad sletite u Pariz, Amsterdam, Prag, vi ulazite kao državljanin te zemlje, bez ikakvih kontrola - objasnio nam je Mate Melvan, voditelj službe prihvata i otpreme putnika u Zračnoj luci Split.

Preinake u zračnim lukama

U zagrebačkoj Zračnoj luci "Franjo Tuđman" čekaonice putnika u domaćem odlasku postaju čekaonice u schengenskom odlasku te su proširene. Šaltere za kontrolu putovnica u odlasku s trećeg kata terminala premjestit će na drugi kat. Ostatak zračne luke namijenjen je za promet prema državama članicama Schengena.

S obzirom na to da je projekt rekonstrukcije i dogradnje putničkog terminala u Zračnoj luci Split, dovršen 2019., sadržavao i sve kriterije i uvjete potrebne za ulazak u schengenski prostor, iz te zračne luke kažu da nisu potrebne nikakve bitne izmjene u prostoru, a jedina aktivnost je premještanje pultova/kućica za graničnu kontrolu na drugu lokaciju u prostoru odlazaka u putničkom terminalu, piše HRT.

Nove promjene u hrvatskim zračnim lukama: Od nedjelje su u Schengenu, evo što se mijenja
Nove promjene u hrvatskim zračnim lukama: Od nedjelje su u Schengenu, evo što se mijenja

Zračna luka Dubrovnik provodi infrastrukturne radove u zoni dolazaka putničkog terminala za putnike iz destinacija izvan Schengena i trećih zemalja, te pripreme za uvođenje tzv. EES (entry/exit system) sustava, koji bi se trebao primjenjivati od ove godine.

Zračna luka Rijeka za nužna infrastrukturna ulaganja uložila je 15 do 20 tisuća eura, napominjući da punktovi graničnih kontrola za putnike u dolasku ostaju na svojim pozicijama, a koristit će se samo za putnike koji dolaze iz zemalja izvan schengenskog prostora. Tokovi putnika iz Europske unije i onih izvan nje koji su odlasku razdvojit će se ugradnjom pregrada.

Zračna luka Osijek sa Schengenom ne očekuje bitne proceduralne i operativne izmjene jer su svi njezini redoviti letovi unutar Schengena, a naglašavaju i da su započetom rekonstrukcijom putničke zgrade obuhvaćena i pravila Schengena te sada, kao i ostale zračne luke, prilagođavaju uvjete s već napravljenim određenim predradnjama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..