Obavijesti

News

Komentari 8

Od prvog lansiranja projektila do kraja svijeta u 72 minute...

Od prvog lansiranja projektila do kraja svijeta u 72 minute...

Povjesničarka i novinarka Annie Jacobsen napisala je knjigu 'Nuklearni rat, Scenarij', u kojoj se bavi opasnostima eskalacije nuklearnog sukoba. Koristila je stotine dokumenata od kojih su neki deklasificirani

VIDEO

Ovo je poziv na otrežnjenje. Čitanje knjige oduzet će vam više od 30-ak minuta, a točno bi toliko prošlo između lansiranja interkontinentalnog balističkog projektila s nuklearnim oružjem u Sjevernoj Koreji i njegove detonacije na Pentagon. Američki odgovor i sve nakon toga ugasilo bi civilizaciju u dva sata, piše novinar Washington Posta o knjizi povjesničarke i novinarke Annie Jacobsen 'Nuklearni rat: Scenarij', u kojoj se autorica bavi opasnostima eskalacije nuklearnog sukoba.

Satelit detektira napad nakon nekoliko desetinka sekundi

Za pisanje knjige koristila je desetine intervjua i stotine dokumentata, od kojih su neki deklasificirani. U trenucima dok Sjeverna Koreja testira balističke projektile, Vladimir Putin najavljuje vježbe taktičkog nuklearnog naoružanja, a jačaju napetosti na Bliskom Istoku gdje su se nedavno sukobili Iran i Izrael, povjesničarka Annie Jacobsen analizira što bi se dogodilo da zarate Sjeverna Koreja i Amerika i kako bi se civilizacija u slučaju eskalacije nuklearnog sukoba raspala u trenu. 

U njezinom scenariju u kojem analizira potencijalni svjetski nuklearni sukob u prve 72 minute, Sjeverna Koreja napada SAD. Nekoliko desetinki sekunde nakon lansiranja, američki satelit veličine autobusa detektira oblak projektila. Šest sekundi kasnije računala u zapovjednom centru ispod Pentagona detektiraju da projektili idu na Pentagon. Samo 24 sekunde kasnije računala u vojnom komplesku u planinama u Coloradu označavaju upozorenje za nuklearno lansiranje.

Američki predsjednik ima šest minuta za odluku i odlučuje uzvratiti lansiranjem nuklearnih projektila na sjevernokorejske mete. U scenariju Annie Jacobsen, projektili moraju preletjeti Rusiju koja pretpostavlja da su oni meta. Odmah šalju odgovor i uzvraćaju Americi dok 72 minute kasnije tri države s nukelarnim naoružanjem ne pobiju milijarde ljudi. Ostatak zemlje bi godinama nakon toga gladovao na zatrovanoj planeti gdje bi prašina od nuklearnih napada i radijacija blokirale Sunce, a biljke bi uvenule.

'Spremni smo za nuklearni rat. Finska? Tamo na granici nismo imali vojnike. E sad ćemo imati'
'Spremni smo za nuklearni rat. Finska? Tamo na granici nismo imali vojnike. E sad ćemo imati'

Šest minuta za odluku

Neki stručnjaci kritizirali su neke od pretpostavki u ovom scenariju. Nije jasno zašto bi SAD riskirao gađanjem Sjeverne Koreje projektilima koji idu preko ruskog teritorija kad imaju podmornice s kojih mogu lansirati balističke projektile u Pacifiku.

Isto tako nije jasno zašto bi Sjeverna Koreja napala s dva projektila, a SAD odgovorio s 82 projektila? Ona odgovara da je povezala scenarij iz javno dostupnih izjava, razgovora sa stručnjacima i dokumentima, a napad s 82 projektila temelji na riječima generala i bivšeg šefa Strateškog zapovjedništva SAD-a koji je rekao da će Amerika uzvratiti istom mjerom onome tko je napadne nuklearnim oružjem, a citirala je i pokojnog Brusa Blaira, znanstvenika i jednog od najvećih svjetskih stručnjaka za nuklearno naoružanje, koji je u monografiji napisao:

'Daleko je vjerojatnije da će Amerika, ako Sjeverna Koreja pogodi jednim nuklearnim projektilom, vratiti natrag 82 rakete...'

Problematizirali su i podatak da bi američki predsjednik, nakon što su uočeni nuklearni projektili kako lete prema SAD-u, imao 6 minuta za odgovor.

- Neki spominju 15 minuta, drugi 10... Ima li predsjednik šest minuta? Pogledajte predsjednika Reagana koji je tih šest minuta spomenuo u svojim memoarima i one su jedan od jedinstvenih izvora u kojima predsjednik SAD-a spominje taj rok kao sulud. Nitko mi nije dao indikacije da se to promijenilo u zadnjih 40 godina - rekla je autorica.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8

VIDEO

VIDEO Milanović krenuo prema Plenkoviću, pogledajte kako je reagirao. Nisu se ni pozdravili
NEUGODNJAK NA SVEČANOSTI

VIDEO Milanović krenuo prema Plenkoviću, pogledajte kako je reagirao. Nisu se ni pozdravili

Milanović i Plenković nisu se pozdravili, ni rukovali. Kimnuli su si glavom

Pogledajte oluju koja je stigla u Hrvatsku! U dijelovima Zagreba pljusak, u Slavoniji moguća tuča
NE IZGLEDA DOBRO

Pogledajte oluju koja je stigla u Hrvatsku! U dijelovima Zagreba pljusak, u Slavoniji moguća tuča

DHMZ je dodao i osječku regiju pod žuti alarm te označio i moguću tuču. Ranije su alarm objavili za zagrebačko, karlovačko i gospićko područje
Užas u Slavoniji: Izrešetan auto sportskog direktora Osijeka, oglasili se HNS, Boto i policija
UŽIVO: 24SATA U OSIJEKU

Užas u Slavoniji: Izrešetan auto sportskog direktora Osijeka, oglasili se HNS, Boto i policija

U automobil je s prednje strane u vjetrobransko staklo na mjesto vozača ispaljeno 7 hitaca.