Obavijesti

News

Komentari 5

Od sad sve prijave za rođenje djeteta na jednom mjestu

Najavljuju da će do kraja siječnja putem sustava e-Građani omogućiti roditeljima prijavu rođenja djeteta putem Interneta. Na taj će način roditelji iz vlastitog doma moći prijaviti rođenje djeteta

VIDEO

Prva faza uvođenja prijave djeteta putem e-Novorođenče usluge, stupila je na snagu, i roditelji koji prijavljuju rođenje djeteta sve potrebno mogu obaviti na jednom mjestu, u matičnim uredima diljem Hrvatske, priopćilo je u petak Ministarstvo uprave RH. 

Kako ističu iz Ministarstva, sukladno najavama ministra uprave Lovre Kuščevića, roditelji koji prijavljuju rođenje djeteta od 9. siječnja 2018. sve potrebne prijave mogu obaviti u matičnom uredu.

Nova usluga koja je dostupna u svim matičnim uredima u Hrvatskoj, roditeljima omogućava upis djeteta u maticu rođenih, upis djeteta u evidenciju državljanstva, prijavu prebivališta djeteta na adresu roditelja, reguliranje zdravstvenog osiguranja djeteta te podnošenje zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

"Uvjerenje o prebivalištu djeteta roditelji mogu dobiti odmah po završetku upisa u matičnom uredu, dok će HZZO u roku od 15 dana dostaviti zdravstvenu iskaznicu djeteta na adresu prijave prebivališta te nakon odobrenja zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore u roku od 45 dana isplatiti novčanu potporu na račun roditelja", naglašavaju iz Ministarstva uprave.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najavljuju da će do kraja siječnja putem sustava e-Građani omogućiti roditeljima prijavu rođenja djeteta putem Interneta. Na taj će način roditelji iz vlastitog doma biti u mogućnosti obaviti prijavu rođenja identično kao i u matičnom uredu.

"Prijavom rođenja djeteta putem sustava e-Građani (Interneta) roditeljima će se putem osobnog korisničkog pretinca (OKP) dostaviti: elektronički zapis iz matice rođenih za dijete (odmah po odobrenju upisa), elektronički zapis iz evidencije državljanstva za dijete (odmah po odobrenju upisa), Uvjerenje o prebivalištu za dijete (odmah po odobrenju upisa), potvrdu o prijavi na zdravstveno osiguranje (u roku od 5 dana) i poveznicu na tiskanicu prijave (Tiskanica T2), potvrdu o odobrenom/odbijenom zahtjevu za isplatu jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete (u roku od tjedan dana)", kažu u Ministarstvu.

Riječ je o projektu koji je razvilo Ministarstvo uprave u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova RH i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Prema procjeni Ministarstva uprave, novom uslugom e-Novorođenče građani će uštedjeti više od 100.000 sati koje bi proveli čekajući na šalterima.

Isto tako, roditelji će prilikom upisa djeteta putem sustava e-Građani uštedjeti 40 kuna koje bi u matičnom uredu platili za taksene pristojbe. Na godišnjoj razini taj iznos približno iznosi 1.616.000 kuna.

"Već krajem ovog mjeseca prijavu rođenja djeteta roditelji će moći odraditi iz svog naslonjača te ovim putem pozivamo naše građane da koriste sustav e-Građani i time si olakšaju život uz znatne uštede", poručilo je u priopćenju Ministarstvo uprave.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a