Obavijesti

News

Komentari 582

'Od sutra ide paket najstrožih mjera, vrijedit će do Božića'

'Od sutra ide paket najstrožih mjera, vrijedit će do Božića'

Među županijama s najtežom situacijom je Varaždinska, koja je među najgorima u Europi po incidenciji koronavirusa na 100.000 stanovnika. U toj županiji tijekom vikenda su pooštrene mjere

VIDEO

Premijer Andrej Plenković danas je održao videosastanak sa županima o epidemiološkoj situaciji u pojedinim županijama. Sastanku je prisustvovao i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar Davor Božinović, koji je nakon tri sata razgovora novinarima najavio nove mjere do kraja tjedna u cijeloj Hrvatskoj. I to, naglasio je, vrlo stroge.

POGLEDAJTE VIDEO Božinović o novim mjerama

- Od župana smo čuli kakvo je aktualno stanje, neki misle da su ove mjere dostatne, neki da nisu. Do sutra će Stožer predložiti novi set mjera, koji bi trebao vrijediti do Božića. I bit će puno stroži od mjera koje su sad na snazi - rekao je Božinović naglasivši kako će to biti najstrože mjere u ovom drugom, jesenskom valu, do sada. 

Nije htio otkriti što će točno stupiti na snagu do kraja ovog tjedna, samo je otkrio da će se mjere odnositi na pojedine segmente gospodarstva, prije svega ugostiteljske objekte, kulturu te škole. 

Dodao je kako bi set strožih mjera mogao potrajati i šest mjeseci, no o tome će se još raspravljati.

- Više manje znate o čemu se sve razgovara, samo sada treba pronaći taj balans, koji smo tražili svo ovo vrijeme u racionalnom opsegu. Ponavljam, ovaj virus se ponaša tako da kad doneseš one najrestriktivnije mjere dva-tri tjedna ili mjesec dana, a kad se popuste da se virus ponovno razmaše. Nije poanta bila odmah ići u najstrože mjere već da se one postupno zaoštravaju sa željom da se zaustavi širenje, a s ciljem da zdravstveni sustav ne bude preopterećen, on je pod velikim pritiskom, i da svi pacijenti, ne samo oni koji boluju od Covida, dobiju zdravstvenu skrb - poručio je. 

Policijski sat, naglasio je, nikad nije bila opcija. 

- A što se tiče lockdowna, klasičan kao što je bio u proljeće, sigurno ne - rekao je dodavši kako su zatvorena, mala okupljanja, obiteljska druženja najčešći izvor zaraze i brzine širenje.

Na kritike HUBOL-a, koji ih je prozvao zbog neistinitog izvještavanja o tome koliko je opasna ova epidemija, Božinović je poručio kako su cijelo vrijeme upozoravali na ozbiljnost i opasnost.

- Nismo govorili da je ovo virus koji liči na gripu ili davali neke nekonzistentne izjave, koje možemo danas čuti od onih koji su virus na početku podcjenjivali. Mi donosimo mjere koje su s jedne strane u zaštiti bolničkog sustava, života ljudi, vidite što se događa oko nas, Hrvatska u svemu ovome nije otok, a s druge strane moramo razmišljati da se i ekonomski preživi i koliko ta zatvaranja mogu imati negativnog utjecaja na mentalno stanje nacije - istaknuo je dodavši kako je ovo vrlo kompleksna zadaća. 

- Ali mi se s njom nosimo - dodao je. 

Dodao je kako bi set strožih mjera mogao potrajati i šest mjeseci, no o tome će se još raspravljati.
 

Plenković se malo prepao, idu oštrije mjere čak i za crkve
Plenković se malo prepao, idu oštrije mjere čak i za crkve

Razmatra se i da cijepljenje bude obavezno

Na pitanje postoji li mogućnost da cijepljenje bude obavezno, o čemu se povela rasprava i na Vijeću za nacionalnu sigurnost, Božinović nije konkretno odgovorio već je istaknuo kako po Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti postoje već neka cjepiva koja su obvezna.

- Da bi cjepivo zaustavilo širenje epidemije potrebno je cijepiti oko 70 posto odraslog stanovništva. I to je nešto o čemu ćemo voditi računa da se dogodi. Mi moramo učiniti sve da se najveći broj građana cijepi jer to je zapravo cilj da bi cijela ta operacija bila uspješna. A svima nam je cilj da izađemo iz epidemije, svi se nadaju cjepivu, sada je tu negdje i otvara nam mogućnosti strožih mjera, ali zato nam treba podrška građana - rekao je

Na ponovno konkretno pitanje hoće li cijepljenje biti obavezno, Božinović je ponovio kako imamo već plan obaveznog cijepljenja protiv nekih bolesti, a iz odgovora se da zaključiti da bi se to moglo i dogoditi. 

- Za ovu još nemamo obavezu jer je nova bolest, ali ne bi ni to bio bio novi moment - poručio je.

Novinari su ponovno upitali da li to onda znači da postoji mogućnost da se to zakonski uredi i da se korona virus stavi na listu bolesti za obavezno cijepljenje, Božinović nije odgovorio nego je podignuo ruke u smislu da je sve rekao i samo klimnuo glavom potvrdno.

Što se tiče obeštećenja poduzetnika kojima je zabranjen rad ili skraćeno radno vrijeme, ministar je podsjetio kako Vlada već daje mjere za očuvanje radnih mjesta.

- Razgovarat ćemo o tome kako prije svega sačuvati radna mjesta. Mi smo i s mjerama koje su do sada na snazi učinili sve. Da je bio veći stupanj samodiscipline, sigurno se ne bi trebalo ići u neke oštrije mjere, no to se događa i drugdje. Sigurno da će biti zahtijeva i reakcija na ovo, ali kao što sam kazao, prioriteti su tu jasni - poručio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 582
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"