Obavijesti

News

Komentari 9
Foto: Vinarija Matijašić
ZELENA MEDALJA

Od vinara do pisca: 'Naše vino pilo se u Vatikanu tijekom ručka na kojem je bio i papa Franjo'

Generacijama obitelj Matijašić uzgaja vinovu lozu i proizvodi vino, ali posljednje 24 godine spojili su ljubav prema lozi i prirodi s turizmom na selu. Vlastitim znanjem i predanošću u poslu postižu vrhunske rezultate, a njihovo vino putuje i u svijet

Sadržaj donosi: Kaufland Hrvatska

Osim što ljeti postaje središte filmskog svijeta, najpoznatiji istarski srednjovjekovni gradić Motovun poznat je po svojoj prekrasnoj prirodi, znamenitostima, ali i autohtonim delicijama i dobroj kapljici. A upravo je istarska obitelj Matijašić posvetila cijeli život proizvodnji vina. Otkad zna za sebe, Darko Matijašić živi u okruženju vinograda, a tradicija bavljenja vinogradarstvom u ovoj obitelji traje više od 100 godina. Posljednjih dvadesetak godina okrenuli su se ekološkoj proizvodnji te su sva njihova vina dobivena ekološkim uzgojem grožđa. 

'Loza malo traži, a puno daje'

Posljednje 24 godine obitelj Matijašić spojila je ljubav prema lozi i prirodi s turizmom na selu. Isključivo vlastitim znanjem i predanošću u poslu postižu vrhunske rezultate, a najveću sreću i uspjeh, kaže nam Darko, vidi u tome što su njegova četiri sina jako zainteresirana za to da nastave tradiciju. 

- Ja sam već kao dječak pomagao tati u vinogradu tako što sam mu pravio društvo i koji put donio neko piće ili nešto za jesti. Sjećam se da sam puno puta donio bevandu ili neki alat ako mu je bilo potrebno. Možda sam tad, nedovoljno svjestan, toliko zavolio lozu i taj posao oko vinograda. Kroz neku vrstu igre, u mene su tad usađeni temelji da ću jednom i ja postati vinar - kaže nam Darko. 

Posao u vinogradu naš sugovornik ne smatra poslom. Za njega je, kaže, to i dalje svojevrsna zabava, a taj je osjećaj prenio i na svoju djecu. 

- Uspjeli smo spojiti privatno i poslovno upravo zbog ljubavi prema tome što radimo. Naši su gosti nakon više godina zapravo postali naši prijatelji, a ja to volim reći proširena obitelj. Tako se naši gosti i osjećaju kao da su dio naše obitelji. Kad odlaze, s njima se zagrlimo, a nekad i suza potekne. Mi imamo stabilno tržište i ljudi nam se uvijek vraćaju te često dovode i prijatelje - iskreno ističe naš sugovornik.

Osim vina, obitelj Matijašić proizvodi domaći pršut od vlastitih svinja, koje borave u šumi a ne u zatvorenom prostoru, što smatraju vrlo važnim za vrhunsku kvalitetu mesa. Također imaju domaće maslinovo ulje vlastite proizvodnje, a ljubav prema prirodi i vinogradarstvu Darko je preslikao i na papir. 

- Prvi sam vinar u Istri koji je napisao knjigu o tome kako se najbolje razvija vinarstvo i vinogradarstvo u budućnosti. Naslov te knjige je 'Loza i vino za buduća vremena'. Također pisao sam još jednu knjigu, a naslov je 'Ljubav na krilima razuma'. Te dvije knjige imaju puno zajedničkih sastavnica, jedna od njih je da složna obitelj koja je u ljubavi može isto tako u ljubavi proizvesti vino koje će razveseliti onoga koji pije vino i lozu koja je najviše zaslužna za to. Loza malo traži, a puno daje, tko to ne zna, taj ne poznaje lozu - simpatično kaže naš sugovornik.

Prvi u Istri isključili obradu u vinogradu

Osim što su vina Matijašić poznata po autentičnosti, cijela njihova proizvodnja poštuje sve ekološke standarde. Također, prvi su u Istri isključili bilo kakvu obradu u vinogradu osim košnje trave.

- Osim certifikata ekološke proizvodnje, koji nosimo već više od 15 godina, sva naša vina proizvedena su prema još prirodnijim standardima, a to je da nikad ne oremo, kopamo ili frezamo u vinogradu nego samo kosimo autohtonu travu. Riječ je o zelenoj gnojidbi te nikad ne skidamo zeleno lišće, a skidanje zelenoga grožđa ne pada nam na pamet jer bi to bila najveća glupost koju vinogradar može učiniti. Takvo je grožđe u svim svojim segmentima i parametrima potpuno uravnoteženo i osigurava vinu visoku kvalitetu, izbalansirane okuse, mirise i aromu - pojašnjava naš sugovornik. 

Najviše proizvode malvazije, a osim nje u ponudi još imaju muškat, cabernet sauvignon, crni pinot, chardonnay i teran. Međutim, dugoročni cilj ove obitelji je da se u budućnosti sve sorte vina proizvode potpuno u skladu s biodinamičkim sustavom

- Podignuli smo proizvodnju stepenicu više nego što se to zahtijeva u ekološkoj proizvodnji. Pa tako u našim vinogradima nema nikakve obrade tla. Vinograd smo pustili zatravljenim autohtonim biljkama, koje kosimo nekoliko puta tijekom vegetacije. Trudimo se stvoriti zatvoren krug u kojem nije potrebno ništa unositi u vinograd - kaže nam Darko. 

Vino posluženo papi Franji

No od svih sorti vina Darko, kao i cijela njegova obitelj, najponosniji je ipak na svoju Kraljicu Malvaziju. Upravo je ovo vino 2012. godine, kaže nam Darko, posluženo na ručku u Vatikanu na kojem je bio i papa Franjo. 

- Kraljica Malvazija dobila je ime upravo po vinogradu Kraljica, a koji se nalazi na brdu koje se lijepo vidi iz naše vinarije. Na tom brdu smo zasadili vinograd prije 15 godina i namjerno smo ga oblikovali kao srce. Na svojem logotipu imamo srce, koje simbolizira vinograd, ali i našu ljubav prema onome što radimo. Mikroklima i zemlja su izvrsni, a pogodan je i smjer prema kojem je okrenuto brdo jer gleda prema jugozapadu, što osigurava velik broj sunčanih sati - kaže na kraju ponosno Darko Matijašić, čija je Kraljica Malvazija ove godine nominirana za Zelenu medalju - projekt 24sata i tvrtke Kaufland Hrvatska.

Zelena medalja, izbor za najboljeg ekoproizvođača - projekt 24sata u suradnji s tvrtkom Kaufland Hrvatska, pokrenut je upravo s ciljem promocije važnosti održive proizvodnje. Sljedećih tjedana na platformama 24sata nastavljamo objavljivati priče o finalistima Zelene medalje, a ime sretnog pobjednika doznat ćemo na svečanoj dodjeli nagrade 30. lipnja 2023. Dotad vas pozivamo da više o projektu doznate u specijalu Zelene medalje.

Partner Zelene medalje je Kaufland Hrvatska, a projekt podržavaju Hrvatska poljoprivredna komora, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima i Agronomska škola Zagreb.

Sadržaj donosi: Kaufland Hrvatska

Komentari 9
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Dodijelili smo drugu Zelenu medalju u Hrvatskoj: Dobitnica je eko kruška iz Varaždina
NAGRADA ZA NAJBOLJEG EKOPROIZVOĐAČA

Dodijelili smo drugu Zelenu medalju u Hrvatskoj: Dobitnica je eko kruška iz Varaždina

I ove godine odlučili smo nagraditi najbolje ekoproizvođače. Između više od 50 pristiglih prijava izabrali smo deset finalista, od kojih je pobjedu odnio ekološki sok od kruške varaždinske poljoprivrednice Tanje Tomas Jukić

Hobi pretvorio u posao: 'Želja mi je proizvoditi vino od kojega nitko neće reći da mu je muka'
ZELENA MEDALJA

Hobi pretvorio u posao: 'Želja mi je proizvoditi vino od kojega nitko neće reći da mu je muka'

Iako je odrastao na selu i njegovi su roditelji imali vinograd, Dražen Bedeković nikad nije mislio da će se ozbiljno baviti vinarstvom. Spletom okolnosti svoj je hobi i ljubav prema prirodi pretvorio u ozbiljan posao počevši ekološku proizvodnju vina
Najveći svjetski proizvođači: U Zagorju uzgajaju tropsku biljku koja je preživjela i dinosaure
ZELENA MEDALJA

Najveći svjetski proizvođači: U Zagorju uzgajaju tropsku biljku koja je preživjela i dinosaure

Već dvadesetak godina Ivan se bavi ekološkim uzgojem tropskog voća i povrća u Donjoj Bistri. Najveći je svjetski proizvođač indijanske banane, inače jedinstvene biljke otporne na mraz i hladnoću, a koja je blagotvorna i za ljudski organizam