Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
57 komentara

Odbačeni: Mnogi su napustili svoje stranke, ali ne i politiku

U ovoj godini su iz stranaka izbačeni osnivači, političari koji su tu istu stranku stvarali. Neki su angažman našli kao nezavisni, a drugi su osnovali nove stranke

Jurica Galoić/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
57 komentara

Hrvatska politika definitivno je prevrtljiva, a to se još jednom potvrdilo u 2014. godini. Dojučerašnji suradnici koji su se javno prikazivali i kao najveći prijatelji ne samo da su si okrenuli leđa, nego su si zabili nož u ta ista leđa. 

U ovoj godini tako su iz stranaka izbačeni njihovi osnivači, političari koji su tu istu stranku stvarali. Vesna Pusić na čelu HNS-a izbacila je Radimira Čačića, a Zoran Milanović na maratonskoj sjednici u ime SDP-a izbacio je svog tada najpopularnijeg ministra Slavka Linića

No, iako gnjevni i razočarani, Čačić i Linić nisu ostali dužni. Krenuli su u protunapad - bivši prvi potpredsjednik osnovao je novu stranku Narodnu stranku- Reformiste, otevši dio članova HNS-a, a Linić je krajem godine najavio izlazak na parlamentarne izbore s nezavisnom listom s kojom planira uzeti dio glasova SDP-u. 

Robert Anić/Pixsell

Radimir Čačić izbačen je iz HNS-a još dok je služio zatvorsku kaznu zbog nesreće koju je prouzročio u Mađarskoj, a u kojoj je poginulo dvoje ljudi. Predsjedništvo HNS-a u siječnju ove godine jednoglasno ga je izbacilo iz stranke. Čačićevo izbacivanje podijelilo je tada HNS, no na kraju nije došlo do raskola stranke. Sa sjevera zemlje stizala je potpora Čačiću, a međimurski HNS-ovci jasno su rekli "ne" njegovom isključenju iz stranke. Isto je stajalište već bio iznio i varaždinski HNS

Svaka demokratska stranka, smatrali su sjevernjaci, treba dopustiti slobodnu raspravu i iznošenje činjenica obiju strana, naravno - kada Čačić odsluži zatvorsku kaznu. No, njihovi zahtjevi se nisu uvažili pa su oni članovi koji su ostali privrženi Čačiću napustili HNS. Radilo se o nekih 160 članova. 

Uz Čačića je glasno stala i saborska zastupnica Natalija Martinčević, ali i bivši direktor HEP-a Zlatko Koračević. Zbog kritika tada još uvijek matičnoj stranci HNS-u i oni su u veljači izbačeni.

Marko Jurinec/Pixsell

Stranka je protiv Natalije podnijela postupak zbog njezinog kritiziranja stranke, odnosno odluke da se izbaci Radimira Čačića iz stranke. U HNS-u su naveli da do pravomoćnosti odluke ne žele ništa komentirati, a Martinčević je nakon sjednice Suda časti rekla da je sama prijava bila potpuno nesuvisla i bez ijednog argumenta te da se radi o borbi protiv neistomišljenika unutar stranke.

- Ovo je apsolutno ljudski neprihvatljivo i potpuno pravno neutemeljeno i vodi daljnjoj destrukciji stranke. Stranka koja se dvadeset godina zalagala za demokraciju sada izbacuje svog osnivača (Radimira Čačića) bez mogućnosti obrane i žalbe, a nas, koji smo samo iznijeli svoje mišljenje, proganja na ovakav način", istaknula je tada Martinčević koja je nakon izbacivanja iz HNS-a na neki način bila produžena ruka Radimira Čačića pri osnivanju nove stranke Reformisti. 

Ona je pripremila teren kako bi odmah po izlasku iz zatvora u lipnju Čačić osnovao novu stranku. Koračević se, pak, nikad nije odrekao prijateljstva s Čačićem te je i on uvelike pomogao osnivanju Reformista. Mlada stranka do kraja godine nije, prema anketama, uspjela stići HNS te je s 0,8 posto daleko ispod konkurentske stranke. No, Radimir Čačić je optimist pa je u posljednjem intervjuu ove godine rekao kako će upravo njegova stranka biti ključna u sastavljanju nove vlade.  

Patrik Macek/Pixsell

Slično razmišlja i bivši ministar financija i bivši SDP-ovac Slavko Linić koji je u lipnju ove godine izbačen iz stranke čiji je osnivač. Glavni odbor SDP-a cijeli je dan vodio raspravu oko izbacivanja Linića iz stranke zbog afere Spačva. Bivši SDP-ov buldožer, kako su mu mediji znali tepati, izbačen je sa svega tri glasa razlike - 50 delegata glasalo je za izbacivanje, a 47 protiv. Jedan glas je, pak, bio suzdržan. 

- Žao mi je. Odsad ćemo se ozbiljnije baviti pravim problemima. Žao mi je što smo toliko terorizirali hrvatsku javnost, rekao je nakon rezultata Milanović

O prijedlogu Predsjedništva SDP-a da se bivšeg ministra financija Linića isključi iz stranke Glavni je odbor, na prijedlog premijera i šefa stranke Zorana Milanovića, glasao tajno.

Rasprava je bila burna, a kulminirala je kada su se izravno sučelili šef stranke Zoran Milanović i Slavko Linić. Sukob je krenuo nakon izlaganja Nade Čavlović Smiljanec o slučaju Spačva. Linić i Milanović međusobno su se optuživali za laži. Od istaknutijih SDP-ovaca protiv Linićeva izbacivanja bili su Zlatko Komadina, Vojko Obersnel, Rajko Ostojić, Davor Bernardić i Mirando Mrsić. 

Iako je Zoran Milanović tada učvrstio svoju poziciju šefa stranke, do kraja godine nije uspio izgladiti odnose s utvrdom SDP-a - riječkom organizacijom. Nakon Linićeva izbacivanja Obersnel i Komadina otvoreno su govorili protiv načina kako se upravlja strankom, a Milanović se nije pojavio na proslavi osnutka riječke organizacije krajem godine. 

Iako je Linić nakon izbacivanja rekao da će u mirovinu, ipak se predomislio. Dapače, krenuo je u osvetnički pohod kojem je cilj promjena vodstva u SDP-u. U Saboru je aktivirao mandat te je postao dio nezavisnog kluba kojeg još čine Nedžad Hodžić i Branko Vukšić koji je u rujnu napustio Laburiste. 

Bivši ministar financija glasno je iz saborske klupe kritizirao Vladu u kojoj je sjedio, a krajem godine najavio je izlazak na parlamentarne izbore sa svojom nezavisnom listom. Ukratko, plan mu je osvojiti Rijeku i okolicu te uzeti glasove SDP-u. Poručio je da ne želi Rijeku prepustiti SDP-u i kolegama koji su ga izbacili iz stranke. 

Grgo Jelavić/PIXSELL

- Milanović je biračima ugrozio lijevi prostor. On nije opcija za građane Hrvatske i zato ću se kandidirati na izborima kao nezavisni kandidat - rekao je Linić koji je najavio suradnju s također odbačenim Čačićem, kao i s ORaH-om Mirele Holy, koja doduše nije izbačena iz SDP-a već je sama, nakon što je smijenjena s mjesta ministrice, zatražila ispisnicu. 

Njen ORaH je također kritičan prema članovima koji nisu aktivni pa je tako iz stranke izbacila velik broj onih koji nisu zadovoljili kriterije. I sama je rekla kako ni ORaH nije stranka pošteđena previranja. 

- Već smo izbacili jednog člana koji je na društvenim mrežama izjavljivao kako održivi razvoj nije dobra platforma te je otvoreno omalovažavao program ORaH-a. Nama je važan naš program - rad na platformi održivog razvoja i od njega nećemo odustati - rekla je Holy u ožujku ove godine.

Nakon možda najinteresantnijeg izbacivanja iz HDZ-a osim Ive Sanadera, onog Jadranke Kosor, HDZ ove godine nije ponovio takvo zanimanje. No ipak je vodstvo u travnju odlučilo izbaciti dugogodišnju članicu Šteficu Madračević koja je bila u bliskim odnosima s Franjom Tuđmanom, Ivom Sanaderom i Jadrankom Kosor. 

Ona je jedna od osnivača stranke u Njemačkoj i često je na HDZ-ovim saborima bila određena da govori u ime iseljeništva. No, na kraju je izbačena iz HDZ-a. 

Patrik Macek/PIXSELL

SDP je ipak ove godine prednjačio u izbacivanjima, te je nakon Linića, mjesec dana kasnije iz stranke izbačena Marina Lovrić Merzel, koja se tada nalazila u istražnom zatvoru u Remetincu. Nju je izbacio Gradski odbor SDP-a Sisak. Time je okončano višemjesečno razdoblje nagađanja o tome hoće li Lovrić Merzel sama napustiti stranku ili će biti izbačena. Od ukupno 17 članova Gradskog odbora, sjednici je bilo nazočno njih 11 i odluka je bila jednoglasna.

- Takva je odluka donesena zbog znatnog i grubog nanošenja štete ugledu stranke. Prema Statutu SDP-a Gradski odbor dosad nije mogao donijeti takvu odluku jer je Marina Lovrić Merzel bila članica viših tijela stranke, a prije nekog vremena je to prestala biti. Gradski odbor također je jednoglasno dao potporu svim nadležnim tijelima i institucijama u istrazi o koruptivnim radnjama, jer smatramo da je SDP stranka u kojoj nema mjesta korupciji, rekla je nakon sjednice predsjednica Gradskog odbora Kristina Ikić Baniček. No, nakon izbacivanja Merzel je relativno brzo napustila Remetinec. U rujnu je puštena da se brani sa slobode, a tada je i aktivirala saborski mandat kao nezavisna zastupnica. 

Patrik Macek/PIXSELL

I među Hrvatskim Laburistima je ove godine došlo do previranja. Nakon svađe s Nansi Tireli, Branko Vukšić je zatražio ispisnicu. Odmah potom je inicirao formiranje Kluba nezavisnih zastupnika zajedno s Linićem i Hodžićem. 

Vukšić je kao razloge ispisa naveo nezadovoljstvo vodstvom u Laburistima, a kao primjer je izdvojio i negodovanje jer tadašnji predsjednik stranke Dragutin Lesar nije pristao na njegov prijedlog da se, prosvjedujući protiv prodaje Croatia osiguranja, Laburisti uhvate za ruke oko zgrade te kompanije. 

Marko Prpić/Pixsell

Istovremeno je najveća oporbena stranka bila na neki način šokirana izlaskom Martine Dalić, bivše ministrice financija iz HDZ-a, a još više njenim otvorenim pismom.

- Donijela sam odluku o izlasku iz HDZ-a. Ovu sam odluku donijela teško i vagala sam dugo. Međutim, u proteklom sam se razdoblju previše puta uvjerila da se vodstvo HDZ-a nije spremno jasno odrediti prema svojoj ekonomskoj platformi i odlučno graditi ekonomska rješenja kakva zahtijeva dubina i duljina krize. Puno je retorike, stvaranja dojma i percepcije u javnosti, a stvarni sadržaj, posebno suočavanje sa složenošću i težinom mjera potrebnom za izvlačenje zemlje iz krize je manje važan ili u najboljem slučaju sekundaran. Za mene je daljnje sudjelovanje u takvom okruženju nemoguće jer sam danas potpuno uvjerena da se stvari neće promijeniti - obrazložila je svoje istupanje iz HDZ-a Dalić. 

Hrvoje Jelavić/Pixsell

Ni kraj godine nije podbacio u naizgled neočekivanim izlascima iz stranaka. U studenom je tako HSP AS napustila šefica te iste stranke Ruža Tomašić. Stranku je napustila, kako je rekla, jer se ona pretvorila u nešto što nije željela.

- Meni se iza leđa dogovaraju s nekim ljudima i s nekim strankama. Neki su ljudi čuli da će dobiti neka ministarska mjesta, dakle to je čista podjela plijena. Nekih pet, šest ministarskih fotelja već je podijeljeno u našoj stranci. Ja imam 56 godina i prestara sam da me se okolo vodi kao malog majmuna i da budem nekakvo pokriće za razne igrokaze. Stranka je trebala biti sredstvo da Hrvatskoj bude bolje, a ne cilj da nekima bude bolje. Nisu ih zanimali nacionalni interesi, nego osobni. Stranka za mene više ne postoji jer nije ono što sam mislila da treba biti i zašto bih bila negdje u što ne vjerujem, pojasnila je tada Tomašić koja, baš poput gotovo nekih svojih izbačenih ili samovoljno izlazećih kolega, također ide u osnivanje nove stranke - Hrvatske konzervativne stranke.

Nakon ovog pregleda, jasno je da nitko onih izbačenih ili onih koji su sami napustili stranke, nije napustio politiku. Angažman su pronašli ili kao nezavisni zastupnici ili su, pak, krenuli u osnivanje novih stranaka

A što nam donosi 2015, možda neka još 'spektakularnija' izbacivanja...

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message