Obavijesti

News

Komentari 2

Odbačeni od svijeta: 'Čim padne kiša do nas nitko ne može doći'

Odbačeni od svijeta: 'Čim padne kiša do nas nitko ne može doći'
3

Iako žive blizu Križevaca, do kuće Jadranke (76) i Mladena (82) Seselje ceste nema, a prolazak šumskim putem prava je avantura

VIDEO

Pričamo ljudima da imamo imanje, onda svi kažu blago vama, a ja si mislim da vi znate kakvih mi problema imamo, govore Jadranka (76) i Mladen (82) Seselja, koji su doslovce zbog potoka odsječeni od svijeta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

reel križevci potok od kuće 00:57

Sat vremena vožnje od Zagreba, odnosno 10 kilometara od Križevaca u Kamešnici, nalazi se kuća obitelji Seselja, koja se doslovce u 21. stoljeću ne možete naći na navigacijama i na Google Mapsu. Oni na svom imanju na kojem imaju i ovce i plantažu lješnjaka žive već otprilike sedam godina, ali u određenim godišnjim dobima zbog potoka i razrovanog puta koji ih dijeli s glavnom cestom nemaju pristup kući, odnosno ostatku sela.

- Kad je nevrijeme, mi smo odcijepljeni od svijeta - govori nam Jadranka dodajući kako im je to u njihovim godinama jako veliki problem.

Kamešnica: Jadranka i Mladen Seselj

Dodaje da je suprugu potrebna česta liječnička pomoć, koja do njih ne može doći, pa ga ona vozi liječniku.

- Kad je padala velika kiša, potok se digao, voda je prešla haubu džipa, kad smo išli za Zagreb, kad smo se vraćali, voda je nešto pala, ali ne skroz. Tako da je u auto ušla voda. Onda je suprug morao izaći iz auta u 23 sata, otići po traktor, spustiti se te izvući mene i automobil - prepričava nam Jadranka.

Supružnici su imanje kupili 80-ih godina, a otkad su otišli u mirovinu, zagrebačke gužve odlučili su zamijeniti seoskim životom.

- Uvijek moram imati nekakve zalihe, jer ne možemo preko, tu smo odcijepljeni od svijeta. Ranije kupimo sve i uvijek imamo zalihe. Mi smo tu na milost i nemilost - govore nam.

Kamešnica: Jadranka i Mladen Seselj

- Više nisam ni ljuta, samo sam žalosna da se to može događati u našoj Hrvatskoj koja je prekrasna, koja može biti ljepša nego Švicarska, ali eto takva je kakva je. Cijeli svijet smo obišli, ali ovo nigdje nismo vidjeli. Bili smo u džunglama i nema šanse da se tako nešto desi. Bili smo u Africi, Iraku, Americi, ali nigdje nismo ovo vidjeli - govori Jadranka dodajući kako im prodaja njihova imanja nije opcija.

Budući da su krenuli u realizaciju svoje ideje oko ruralnog turizma, imaju i oko 1300 stabala lješnjaka koje, kako kažu, ne mogu prodati na “kućnom pragu” jer im nitko ne može doći. Dodaju kako je jedan od većih problema kad im netko želi doći u goste.

- Kad mi netko želi doći u goste, ne može doći. Može stati kraj potoka, i onda netko od nas ode po njih. Inače nema šanse da netko dođe, neće svi nositi čizme da dođu kod nas - kaže dodajući kako oni pripadaju Kalniku, kojemu plaćaju komunalije, ali sluha za njihov problem nema.

Kamešnica: Jadranka i Mladen Seselj

- Tražila sam pomoć, načelnik je godinama obećavao da će pomoći, ali nikad ništa. Mi smo do sada dovezli sigurno 150 ili 200 kamiona šljunka kako bismo nasuli put. Za to smo dali već gomilu novca - kaže Jadranka.

Njihov načelnik općine Mladen Kešer kaže da će se ove godine izgraditi most, čiju je gradnju usporila promjena vlasti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...