Obavijesti

News

Komentari 25

Odbacit će udruženi zločinački pothvat te će smanjiti kazne?

Odbacit će udruženi zločinački pothvat te će smanjiti kazne?
7

Želbeno vijeće je tražilo tužitelje da razrade alternativne oblike odgovornosti pa pravnici pretpostavljaju da će suci odbaciti tezu o udruženom zločinačkom pothvatu

VIDEO

Nakon nepravomoćne presude koja je izrečena u travnju prošle godine, Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić je ponudio ostavku u braniteljskom timu, ali je general nije prihvatio. Svoj braniteljski tim ni Mladen Markač nije promijenio, odnosno samo ga je "pojačao". Pojavile su se i cifre s kojima su timovi navodno raspolagali. Tako je obrana generala Gotovine navodno raspolagala s više od 200 milijuna kuna.

"Pojačali" obranu i rušili tezu o udruženom zločinačkom pothvatu 

Već krajem travnja obrane Markača i Gotovine su dogovorile novu strategiju kojom će pokušati srušiti presudu. Branitelji Gotovine su se tako odlučili usredotočiti na ulogu hrvatskog topništva u kojoj se presuda svaljuje na teret Gotovine, dok su se Markačevi odvjetnici bavili problemom zločinačkog pothvata koji kompromitira obojicu generala. Gotovinin odvjetnički tim je dobio pojačanje te im se pridružio švicarski odvjetnik Guénaël Mettraux. On je bio jedan od branitelja Ljube Boškoskog i Sefera Halilovića, a oboje su oslobođeni. Pojačao se i Markačev odvjetnički tim te se njima pridružio londonski odvjetnik John Jones. 

Uskoro je izabrano i Žalbeno vijeće koje će donijeti pravomoćnu presudu generalima. O sudbini generala će odlučivati Amerikanac Theodor Meron (81) koji je i predsjednik Žalbenog vijeća, Talijan Fausto Pocar, Turčin Mehmet Guney, Senegalka Andresia Vaz i Maltežanin Carmel Agius.

E-mailom poslali žalbe

Početkom kolovoza obrane generala su Vijeću e-mailom poslale žalbe. U žalbi generala Gotovine je između ostalog pisalo i kako "general Gotovina traži da Žalbeno vijeće intervenira i ukine njegovu osuđujuću presudu po svim točkama".

- Zaključci raspravnog vijeća toliko su ozbiljno nerazumni da se presuda mora poništiti, a njegova osuda za odgovornost u vezi s udruženim zločinačkim pothvatom ukinuti - piše u žalbi.

Tražili tužitelje da razrade alternativne oblike odgovornosti 

Ključni trenutak, smatraju pravnici, bio je kada je Žalbeno vijeće pozvalo tužitelje da razrade svoje teze o mogućoj krivnji generala Ante Gotovine i Mladena Markača po alternativnim oblicima odgovornosti. Žalbeno vijeće je tužiteljima dalo rok da objasne da li vjeruju da Gotovina i Markač mogu  biti odgovorni po zapovjednoj odgovornosti ili kao pomagači u slučaju da se utvrdi da nisu krivi za nezakonito granatiranje ili da nisu članovi udruženog zločinačkog pothvata. Pravnici su objasnili kako takav "manevar" znači da je prvostupanjska presuda neodrživa.

- To pokazuje kako Žalbeno vijeće ne vjeruje u  teoriju udruženog zločinačkog pothvata te pokušava doći do drugog načina utvrđivanja kaznene odgovornosti - rekla je odvjetnica Jadranka Sloković. To bi moglo značiti, smatraju pravnici da će generalima kazne biti smanjene. 

Tužitelji su odgovorili Žalbenom vijeću te su naglasili kako, ako ne postoji odgovornost generala zbog udruženog zločinačkog pothvata, postoji zapovjedna odgovornost. Smataju i da se generale može proglasiti krivima i kao pomagače u udruženom zločinačkom pothvatu.  

Obrana pak je rekla kako nema mjesta utvrđivanju alternativne odgovornosti jer se te okolnosti nisu uopće raspravljale u žalbenom postupku.

- Smatramo da je to apsolutno promašena tema i mi zapravo plediramo na to, ako Žalbeno vijeće utvrdi da nema elemenata za postojanje zločinačkog pothvata onda je jedino što može učiniti to da i Gotovinu i Markača oslobodi svake krivnje i odgovornosti - rekao je u rujnu Goran Mikuličić, odvjetnik generala Markača. 

"Ne mogu biti odgovoran za ono što su učinili drugi"

Na kraju suđenja Gotovina i Markač su se obratili Žalbenom vijeću. Gotovina je na francuskom rekao kako mu je kao čovjeku žao za svaki izgubljeni ljudski život i uništenu imovinu. No naglasio je i kako ne može biti odgovoran za to što su drugi učinili ili propustili učiniti dok je on već bio dalje u Bosni. Markač je pak rekao kako nije bilo nikakvog udruženog zločinačkog pothvata. Rekao je i kako nije planirao, počinio niti prikrio nikakve zločine jer se to protivi njegovim životnim uvjerenjima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi