Obavijesti

News

Komentari 76

Odbili primiti kadetkinju jer im 'nije običaj na brod uzeti ženu'

Odbili primiti kadetkinju jer im 'nije običaj na brod uzeti ženu'
3

Petra Prosenica završila je studij Nautike i tehnologije pomorskog prometa na fakultetima u Zadru i Rijeci. Tankerska plovidba odbila ju je uzeti kao kadetkinju

VIDEO

Da se kaže da je žena nesreća na brodu, to zna svaki Dalmatinac, ali da se netko zbilja toga drži u 21. stoljeću, malo je teže za povjerovati. Saljanka Petra Prosenica s Dugog otoka  tvrdi da je diskriminirana pri zapošljavanju kao kadetkinja na brodu - upravo zato što je žena. 

- Nama nije užanca (običaj opa.a.) primati žene na brod i što se mene tiče - ti si odbijena. Tim riječima me "otpilio" voditelj ukrcaja  Tankerske plovidbe. Ostala sam u šoku pa sam samo uspjela pitati zna li on u kojem stoljeću mi živimo i da je žena na brodu u svijetu normalna stvar. Na to mi je kazao da idem onda tražiti posla na "strancu" kad je vani to normalno - kazala nam je Petra Prosenica, koja je završila pet godina studija Nautike i tehnologije pomorskog prometa na fakultetima u Zadru i Rijeci te  lanjskog listopada diplomirala i postala magistra inženjerka . Sljedeći korak u karijeri joj je trebalo biti iskustvo na brodu odnosno trebala je postati kadetkinja (vježbenica palube). 

Pisala i na Vladin Facebook

- Prijavila sam se ovog kolovoza preko online aplikacija Tankerske plovidbe. Na samom formularu, u dijelu osobnih podataka  pod statusom veze imaju upit "oženjen/neoženjen", a  "udana/neudana"  ne postoji.  Iako su se svim mojim muškim kolegama iz te tvrtke javili nakon apliciranja, meni nisu. Zato sam odlučila osobno doći i provjeriti o čemu se radi. Čim sam se predstavila, čovjek glavni za ukrcaje mi je rekao da zna za moju prijavu, ali da mi nije odgovorio jer nije znao što da mi kaže. No potom mi je jasno rekao da žene na brod ne primaju, iako toga u statutu firma nigdje nema. Štoviše, kazao je da nisam prva cura koja je kod njih tražila ukrcaj i bila odbijena  - kaže inženjerka nautike i pomorskog prometa. 

No, nije tu stala nego se odlučila izboriti za svoja prava.  Na koncu, more i brodovi su njezine,  kaže otočanka, prve i prave ljubavi. Nakon pisanja i zvanja ministarstava pomorstva i obrazovanja, sve je napisala na Facebook stranicama Vlade te je njezin post izazvao puno lajkova, komentara i dijeljenja. 

- Zgrožena ovakvim izjavama odlučila sam da ovakvo što neću prešutjeti te smatram da je potrebno ovakve slučajeve objaviti u javnosti kako bi se, nažalost, iznova suočili s mentalnim sklopom u Hrvata. Iako sam svjesna činjenice da, ukoliko ovo objavite, zatvaram sebi vrata ove kompanije za vijeke vjekova te si možda stvaram neprijatelje, želim da do ušiju javnosti dopre ovakav slučaj, koji vjerujem, nije jedini. Možda ću ovim potezom olakšati nekoj drugoj ženskoj osobi koja će također za sebe izabrati ovakav, nažalost, teži put - napisala je.

Tankerska plovidba: Kod nas nema diskriminacije

Dobili smo i odgovor Tankerske plovidbe. 

- U ovom trenutku nije raspisan poseban natječaj za kadeturu, jer su raspoloživa kadetska mjesta popunjena. Osim toga, lista prijavljenih kadeta koji čekaju na ukrcaj je duga i Tankerska plovidba, na žalost nema kapaciteta da primi sve kandidate koji se prijavljuju. Gđa Petra Prosenica se samoinicijativno došla raspitati  o izgledima da  je Tankerska plovidba primi za kadetkinju. Prema navodu voditelja ukrcaja ('crew manager'), u razgovoru koji je pritom uslijedio, on joj je  kazao kako se žene iznimno rijetko prijavljuju za kadeturu. Međutim, bilo je već slučajeva da su žene obavile kadeturu na brodovima Tankerske i položile poručnički ispit. Jedna od njih je nakon toga ostala raditi u administraciji Tankerske plovidbe. U Tankerskoj plovidbi ne postoji diskriminacija ni po kojoj osnovi. Činjenica je da je u svjetskim razmjerima udio žena na brodovima duge plovidbe iznimno mali, jer se za taj posao tradicionalno odlučuju muškarci, što vjerujemo da će se u budućnosti postupno mijenjati - kazao nam je Mario Pavić, generalni direktor Tankerske plovidbe. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...