Obavijesti

News

Komentari 37

'Odbor je trebao raspravljati o smjeni Dragana Lozančića'

'Odbor je trebao raspravljati o smjeni Dragana Lozančića'
1

Odbor za Ustav prihvatio je mišljenje Ranka Ostojića da većina u tom Odboru nije imala pravo s predloženog dnevnog reda skinuti raspravu o smjenama u SOA-i

VIDEO

Odbor za Ustav glasovima SDP-a, Mosta i HDZ-a te uz protivljenje HNS-a zaključio je da Sabor ima pravo raspravljati i odlučivati o godišnjim izvješćima HNB-a, a od matičnog Odbora za financije zatražili su da Saboru predloži zaključak o prihvaćanju ili neprihvaćanju navedenog izvješća, što nakon rasprave nisu učinili.

Odbor za Ustav je na taj način odgovorio na zahtjev predsjednika Sabora Željka Reinera, koji je tražio odgovor smije li se Sabor oprijedjeliti "za" ili "protiv" izvješća HNB-a s obzirom da Ustav i Ugovor EU koji središnjoj banci jamči samostalnost i neovisnost ili ga tek treba "primiti na znanje". Naime, tijekom saborske rasprave Ivan Šuker (HDZ) zalagao se da se navedeno izvješće "primi na znanje" kao što je to bio slučaj 2013. godine, dok je Most tražio izjašnjavanje o samom izvješću. Upravo zbog nesuglasica unutar vladajućih o načinu glasovanja predsjednik Sabora prošlog petka izvješće o radu HNB-a za 2014. godinu nije stavio na glasovanje, a Mostovci su nezadovoljni time demonstrativno napustili sabornicu zajedno s oporbom i tako srušili kvorum.

Na Odboru za Ustav SDP-ovi, HDZ-ovi i Mostovi članovi sada su suglasni da je Saboru dopušteno glasati i da to nema nikakve posljedice po mandat guvernera Borisa Vujčića. Taj stav ne dijeli Vesna Pusić (HNS) koja smatra da izvješće HNB-a treba "primiti na znanje", a upozorila je da bi eventualno odbacivanje izvješća imalo posljedice po položaj guvernera Borisa Vujčića. Navela je i da bi svaki pokušaj smjene guvernera prije isteka mandata podlijegao sudovima EU.

Na Odboru je uz pet glasova za i četiri suzdržana doneseno tumačenje na zahtjev Ranka Ostojića, predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, oko predlaganja i prihvaćanje dnevnog reda. Ostojić je tumačenje tražio nakon što su vladajući preglasavanjem na sjednici Odbora skinuli s dnevnog reda raspravu o razrješenju ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića iako su dnevni red članovi Odbora dobili sedam dana prije sjednice i na njega nisu podnijeli pisani prigovor.

OporbenI i Mostovi članovi Odbora za Ustav Ostojiću su dali za pravo da su članovi Odbora trebali pismeno, najkasnije dan prije sjednice, uputiti pismeni prigovor na dnevni red te da se prigovori na samoj sjednici mogu dati jedino ako je ona sazvana na dan održavanja sjednice ili dan prije.

Odbor za Ustav predložio je Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da zbog specifičnog načina rada donesu svoj poslovnik o radu. Davorin Mlakar (HDZ) smatra pak da bi saborski odbori trebali imati više slobode u radu. Trojica HDZ-ovih članova odbora Davorin Mlakar, Žarko Tušek i Dražen Bošnjaković nisu htjeli glasati o mišljenju Odbora već su napustili sjednicu. S obzirom da su u trenutku glasanja još uvijek fizički bili u dvorani, ali na izlasku brojali su se kao suzdržani. Dodatni suzdržan glas bio je od manjinske zastupnice iz vladajuće kvote Ermine Lekaj Prljaskaj koja je ostala u dvorani.

Odlaskom HDZ-ovih zastupnika sa sjednice srušen je kvorum te posljednja točka dnevnog reda nije raspravljena te će ona biti odrađena na idućoj sjednici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu