Obavijesti

News

Komentari 12

Odboru za Ustav pristigla prva kandidatura za Ustavni sud

Odboru za Ustav pristigla prva kandidatura za Ustavni sud
1

Saborskom Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav pristigla je prva kandidatura za sutkinju Ustavnog suda, a podnijela ju je sutkinja Visokog prekršajnog suda RH Antonija Kovačić

VIDEO

Saborskom Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav pristigla je prva kandidatura za sutkinju Ustavnog suda, a podnijela ju je sutkinja Visokog prekršajnog suda RH Antonija Kovačić.

Kandidatura Antonije Kovačić objavljena je na saborskim internetskim stranicama, a prva je koja se javila na u srijedu otvoreni javni poziv kojim Odbor traži kandidate za 10 sudaca Ustavnog suda.

 U Ustavnom sudu trenutno je 10 sudaca, a početkom lipnja odlazi ih još četvoro pa bi Ustavni sud, ne izaberu li se novi, mogao ostati bez kvoruma za donošenje odluka, što bi zemlju dovelo u ustavnu krizu, s obzirom da je riječ o instituciji koja, među ostalim, nadzire ustavnost izbora.   

 Ustavni suci biraju se na mandat od osam godina, dvotrećinskom većinom svih zastupnika u Saboru, odnosno 101 glasom. Dvotrećinska većina za izbor ustavnih sudaca uvedena je 2010., nakon čega je Sabor u nekoliko navrata bezuspješno pokušao imenovati ustavne suce.

 Članovi Odbora uvjereni su, međutim, kako će se suce ovoga puta imenovati, a kako je za postizanje dvotrećinske većine nužan politički dogovor, stranke su u posljednjih nekoliko tjedana razgovarale o kandidatima koji bi mogli dobiti potporu vladajućih i oporbe.  

 U medije su procurile neslužbene informacije po kojima HDZ kao kandidate početno predlaže sadašnje suce Ustavnog suda Snježanu Bagić i Maria Jelušića, suca kaznenog odjela Vrhovnog suda Branka Brkića, HDZ-ova zastupnika Davorina Mlakara i bivšeg suca zagrebačkog Županijskog suda, danas odvjetnika Miroslava Šumanovića.
 Na oporbenoj listi navodno je troje saborskih zastupnika SDP-a, Josip Leko, Ingrid Antičević-Marinović i Orsat Miljenić, te dvoje odvjetnika, Lovorka Kušan i Rajko Mlinarić.

 Članovi odbora neslužbeno su potvrdili da je riječ o imenima koja su se doista spominjala u pregovorima, ali kažu kako još ništa nije do kraja definirano. Poručuju kako će se čekati završetak kandidacijskog postupka, na posebnoj sjednici razgovarati sa svima i na kraju Saboru predložiti listu najboljih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije