Obavijesti

News

Komentari 85

'Nisam ni znao tko je ravnatelj doma, sve ćemo ispitati...'

'Nisam ni znao tko je ravnatelj doma, sve ćemo ispitati...'
1

Stožer civilne zaštite postoji jer ga je osnovala Vlada, nije nastao iz vakuuma, nije pao s Marsa. Nisam ni znao tko je ravnatelj toga doma, sve ću ispitati, rekao je premijer na 50. rođendan

VIDEO

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu kako je netočna informacija da su štićenici Doma za starije i nemoćne u Splitu na respiratorima, a prema njegovim informacijama Dom je funkcionirao prema preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

- Netočna je vijest da je deset osoba iz staračkog doma, koji su prebačeni na Križine, na respiratorima, ta informacija je lažna - rekao je novinarima premijer Plenković nakon sjednice Koordinacije sustava domovinske sigurnosti.

Iz doma u Splitu, nakon što je utvrđeno da kod 10 korisnika postoji zaraza korona virusom, 49 štićenika je prebačeno u KBC Split.

Portret uhljeba: Kako taj tip s presudom može biti šef doma?!
Portret uhljeba: Kako taj tip s presudom može biti šef doma?!

- Koliko sam informiran, način funkcioniranja Doma slijedio je sva uputstva stožera, tamo su bili zabranjeni posjeti. U Domu je, prema mojim informacijama, 318 osoba, više od 130 djelatnika - rekao je Plenković.

Dodao je kako treba utvrditi kako je virus ušao u Dom s obzirom na to da je sve bilo maksimalno ograničeno.

Komentirao je i navode članova SDP-a, koji su Nacionalni stožer optužili da se ne konzultira s Vladom te da je ravnatelj tog doma, HDZ-ovac Ivan Škaričić, taj posao dobio preko stranke i bez potrebnih kvalifikacija.

- Stožer civilne zaštite postoji jer ga je osnovala Vlada, nije nastao iz vakuuma, nije pao s Marsa, u njemu su potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva. Sve odluke koje stožer donosi prethodno se konzultiraju se s Vladom. Ako je neki problem u staračkom domu onda je ravnatelj što - član političke stranke i to vladajuće. E to tako neće ići, takvu logiku nećemo prihvatiti u niti jednom trenutku - poručio je Plenković.

Istaknuo je da Stožer radi požrtvovno da suzbije pandemiju te da smo ostvarili jako dobre rezultate. 

- Nažalost, događaju se ovakve stvari, ispitat ćemo sve, dobro je da su svi zbrinuti i da imaju liječničku skrb. Nisam ni znao tko je ravnatelj toga doma, sve ću ispitati, ne bi bilo dobro da skačemo u zaključke dok sve ne verificiramo - kaže Plenković.

Plenkoviću, sretan jubilarni 50. rođendan, a sad - sredi državu
Plenkoviću, sretan jubilarni 50. rođendan, a sad - sredi državu

Sustav domovinske sigurnosti dobro odgovorio na dvije paralelne krize

- Dobro je da smo u cijelom procesu vidjeli da sustav kvalitetno funkcionira i kroz Stožer civilne zaštite koji je bio pravodobno osnovan i koji poduzima odgovarajuće radnje kad je riječ o suzbijanju korona virusa, o munjevitoj reakciji svih službi na potres u Zagrebu, gdje su poduzete sve mjere kako bi se osigurala sigurnost građana, očistio grad, a i sve ono što slijedi nakon toga - od priprema za saniranje šteta, izrade zakona i pronalaska izbora financiranja za obnovu - rekao je premijer u izjavi nakon sjednice Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti.

Službe imaju povjerenje zahvaljujući svom radu i požrtvovnosti

Na sastanku su dane i daljnje smjernice i zadaće svima koji su dio sustava – MUP-u, Ministarstvu obrane, zdravstvu, obavještajnoj službi, vatrogascima, Crvenome križu, HGSS-u, kao i predstavnicima županija, gradova i općina, dodao je premijer rekavši da se od njih očekuje maksimalna angažiranost i doprinos.

Možemo reći da su sve sastavnice sustava umrežene i to je hrvatska javnost mogla u praksi vidjeti i kod borbe protiv korona virusa i rješavanja posljedica potresa, ustvrdio je premijer.

Dosad smo željeli vjerovati sustavu. Sada je to sve teže...
Dosad smo željeli vjerovati sustavu. Sada je to sve teže...

- Cijenimo povjerenje koje sve službe trenutno imaju zahvaljujući svom radu, trudu i požrtvovnosti, kvalitetnoj sinergiji i doprinosu brojnih stručnih službi, političkom vodstvu u ovim dvjema krizama koje su paralelne i siguran sam da ćemo i dalje činiti maksimalne napore kako bi osigurali i zdravstvenu sigurnost građana te odgovorili na izazove koji su pred nama - dodao je.

O nabavci medicinske opreme pregovaramo s dvije kineske kompanije

Istaknuo je i važnost nabave medicinske opreme te izvijestio da Hrvatska pregovara s Kinom, kao sa zemljom koja je u stanju isporučiti najviše takve opreme, i to na način da razgovara s onim kompanijama koje su izravnoj ingerenciji kineske države.

- To su Mehiko i Sinopharm, dvije kompanije od kojih ćemo svu opremu dostavljenu Hrvatskoj moći unaprijed pouzdano verificirati da je prikladna za potrebe koje nam trebaju - rekao je.

Naveo je i da je već ranije ministru gospodarstva Darku Horvatu dana zadaća da u kontaktu s akademskim institucijama i domaćim tvrtkama pronađu način izrade maski koje su ključne medicinskom osoblju za skrb pacijenata zaraženih korona virusom.

Vlada RH: Zabranili rad kafića pa Dječje selo pustili u prodaju
Vlada RH: Zabranili rad kafića pa Dječje selo pustili u prodaju

Potvrdio je i da je ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića zamolio da provjeri je li Ina od svojih dobavljača zatražila da smanje svoje cijene za 30 posto.

- Pretpostavljam da je taj potez uzrokovan prije svega padom cijena nafte i sigurno onda traže neke načine da zaokruže svoju financijsku konstrukciju u ovoj krizi - dodao je.

Vezano uz posljedice epidemije korona virusa na gospodarstvo i život građana, rekao je da Vlada raspravlja o nizu zakona, pa i o Ovršnome zakonu.

- Ima dosta zakona, nije to jedini zakon koji je na dnevnom redu - rekao je.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević također je izrazio zadovoljstvo funkcioniranjem sustava domovinske sigurnosti u kontekstu epidemije i potresa.

- Sustav ovoj Vladi omogućava efikasno krizno upravljanje i dijeljenje odnosno združivanje svih sposobnosti i sastavnica sustav i koordinaciju s pozicije Vlade - rekao je te također zahvalio svim službama na svemu što čine, a u funkciji je zdravlja i sigurnosti građana.

(jt)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu