Obavijesti

News

Komentari 21

Vlada RH: Zabranili rad kafića pa Dječje selo pustili u prodaju

Vlada RH: Zabranili rad kafića pa Dječje selo pustili u prodaju
5

Lokacija za njihovu gradnju pomno je birana. Uz sposobno osoblje iz čitave Jugoslavije, važnost Dječjeg sela koje je spasilo na tisuće života stručnjaci su nalazili i u zraku, točnije, kombinaciji morskog i planinskog

VIDEO

Točno na dan kad je hrvatski Stožer civilne zaštite donosio odluku o zabrani rada kafića, a razvijene zemlje mahnito gradile bolnice, Vlada RH u prodaju je pustila čitavi kompleks nekadašnjeg lječilišta za respiratorne bolesti.

Ako se u ovim neizvjesnim vremenima kupac i nađe, morat će poštivati propisani prostorni plan, a to znači da će ustanovu za probleme s dišnim putevima pretvoriti u hotel.

Crveni nosovi protiv korone: Od sada uživo i na Facebooku
Crveni nosovi protiv korone: Od sada uživo i na Facebooku

Riječ je o Dječjem selu, sklopu građevina smještenih uz more u općini Baška Voda. Do njega se nalazi i lječilište Krvavica, impresivna ovalna građevina zaštićena kao kulturno dobro zbog svog arhitektonskog značaja. Iako su lječilišta imala istu namjenu, prodaju se odvojeno.

Lokacija za njihovu gradnju pomno je birana. Uz sposobno osoblje iz čitave Jugoslavije, važnost Dječjeg sela koje je spasilo na tisuće života stručnjaci su nalazili i u zraku, točnije, kombinaciji morskog i planinskog.

I danas u dijelovima ogromnog sklopa ima stanara. Neki su uspjeli otkupiti apartmane u kojima je boravilo medicinsko osoblje, a drugi skvotaju. Zadnji formalni stanovnici bili su izbjeglice koji su u Dječjem selu boravili još desetak godina nakon Domovinskog rata.

Iako već dugo nije u funkciji, lječilište je do unatrag godinu-dvije postojalo kao pravna osoba i imalo ravnatelja. Čovjek bi svakodnevno obilazio objekte, pazi da se ne krade previše, a mnoge sobe još su pod ključem, neotvorene otkako su napuštene. Zavirite li kroz prašnjave prozore, možete vidjeti i bolničke krevete.

Oporba vladi: Uvedite moratorij na plaćanje kredita, ali i ovrhe
Oporba vladi: Uvedite moratorij na plaćanje kredita, ali i ovrhe

Izuzmemo li razbijena stakla i grafite, i dalje riječ o građevini koja nije skroz za otpis. To i sama država potvrđuje - kad ga već prodaju u turističke svrhe s mišlju da će ga hotelijer lako obnoviti. Zašto ga onda ne bi sama država restaurirala, pa da u ovim kriznim vremenima imamo prijeko potrebno lječilište za dišne puteve?

Odgovor smo potražili kod Ministarstva državne imovine. Nama kažu da su objekti bivšeg lječilišta u derutnom stanju i da ih je "potrebno ukloniti":

- Nema mogućnosti da ih se koristi za bilo kakvu namjenu, napose ne za skrb o bolesnima. Ti objekti ne koriste se u zdravstvene svrhe od 1991. godine, kad su u njih smješteni prognanici, od kojih su zadnji napustili kompleks 2005. godine - dodaju iz Ministarstva. A onda kažu:

'Otvorili ste tržnice, otvorite i trgovine, imamo mjere zaštite'
'Otvorili ste tržnice, otvorite i trgovine, imamo mjere zaštite'

- Prema prostornom planu Općine Baška Voda zemljište na kojem se nalazi bivše lječilište u obuhvatu je izdvojenog građevinskog područja ugostiteljsko-turističke namjene (T1 - hoteli), kapaciteta 800 ležajeva. Vlada je 19. ožujka 2020., donijela Odluku o pokretanju postupka prodaje bivšeg dječjeg lječilišta za respiratorne bolesti Dječje selo. Početna cijena iznosi 108.420.000,00 kn. Javni poziv za kupnju je u završnoj fazi pripreme te se ovaj tjedan očekuje njegova objava - najavljuju iz Ministarstva.

Za lječilište Krvavica koje se, rekli smo, prodaje odvojeno, u tijeku je postupak za donošenje rješenja o utvrđivanju građevne čestice. Po okončanju postupka, Ministarstvo državne imovine poručuje da će donijeti odluku o raspolaganju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.