News

Komentari 8

Odgovorni se moraju izjasniti o financiranju LGBT studenata

Odgovorni se moraju izjasniti o financiranju LGBT studenata

Zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović zatražio je očitovanje odgovornih za Erasmus+ natječaj u kojemu je bila stavka da pripadnici LGBT populacije mogu tražiti dodatnu novčanu pomoć

Zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović zatražio je u četvrtak od odgovornih osoba Sveučilišta u Splitu, ministrice znanosti i premijera da se očituju o natječaju za Erasmus+ u kojemu je bila stavka da pripadnici LGBT populacije mogu tražiti dodatnu novčanu pomoć.

Tražim da se očituju je li moguće da takvi natječaji izlaze, odnosno da netko proračunskim novcem nagrađuje nekoga za seksualnu orjentaciju, rekao je Zekanović na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. 
U tome, loše sročenom natječaju, ima stavka 'vjerovali ili ne', uz studente u nepovoljnom položaju, raznih kategorija, novac se daje i studentima LGBT orjentacije, a jedini dokaz za dodatan novac je samo vlastita izjava, kazao je zastupnik, navodeći da se radi o 200 eura neto mjesečno.


Zašto bi se ikoga nagradilo zato što ima određenu spolnu orijentaciju, upitao se Zekanović koji smatra da će premijer Andrej Plenković imati objašnjenje i za taj natječaj koji je "rezultat njegove i politike njegove ministrice Blaženke Divjak".

Ovdje se radi o interpretativnoj izjavi uz Istanbulsku konvenciju za koju se tvrdilo da nema rodne ideologije, ustvrdio je Zekanović karikirajući kako bi se po istom principu dodatan novac mogao tražiti i za ljude plave kose, filateliste, navijače Hajduka. 
Primjetio je kako je spominjanjem samo LGBT osoba napravljena svojevrsna diskriminacija, izostavljeni su, primjerice, interseksualci i queer osobe. 


Zekanović potvrđuje da je natječaj odmah izmijenjen, ali unatoč tome smatra da netko za njega mora odgovarati, obrazložiti kako će se detektirati nečija spola orijentacija. 

Za kapitalne pogreške, i netko sa Sveučilišta u Splitu mora reći što misli, no želim čuti i komentare ministrice i premijera, ustrajao je zastupnik. 


Izrazio je zadovoljstvo što u HDZ-u pušu novi vjetrovi, jer se, kaže, ne slaže s politikom premijera Plenkovića. 
Javna mu podrška stiže od ljudi koje je on postavio, stvara se privid da su svi uz njega, ali stvarno će se stanje vidjeti kad članovi HDZ budu sami sa svojim listićem. Živi bili pa vidjeli, odgovorio je Zekanović novinarima. 

Najčitaniji članci