Obavijesti

News

Komentari 9

Odlagalište opasnog otpada kod Karlovca napokon sanirali

Odlagalište opasnog otpada kod Karlovca napokon sanirali
1

Crna točka „Lemić Brdo“ kod Karlovca prvo je odlagalište opasnog otpada u Hrvatskoj koje je sanirano. U zemlji ih ima još osam. Projekt sanacije vrijedan 19,2 je milijuna kuna...

VIDEO

Crna točka „Lemić Brdo“ kod Karlovca prvo je odlagalište opasnog otpada u Hrvatskoj koje je sanirano. U zemlji ih ima još osam. Projekt sanacije vrijedan 19,2 milijuna kuna financiralo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, od čega je 10 milijuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda. 

Na Lemić Brdo se opasni otpad dovozio od 1975. do 1986. godine, a na lokaciji su odlagani mazut, mulj, otpadni teloran, PVC mase i tekstil, soli sumporne kiseline, soli za kaljenje, flourescentne boje, solne, sumporne, fosforne i kromne kiseline… 
 
- Radovi sanacije završeni su lani u studenom, a tijekom dvije godine koliko su trajali radovi sa Lemić Brda je odvezeno i zbrinuto 526 tona komunalnog otpada, 186 kubnih metar vodenog otpada, 235 tona ljepljive mase visoke viskoznosti, 3.107 tona onečišćenog tla organskog podrijetla, 544 kg ostalih kiselina, te 60 kg otpadnih boja i lakova. Dio opasnih tvari odvezen je u Njemačku i Austriju na postupak spaljivanja i zbrinjavanja.    

Nekada nije bilo nekih standarda, razvojem industrije dolazilo je do stvaranje opasnog otpada i sa njime se išlo kamo se išlo, obično se tražila neka rupa. I nije to slučaj samo u Hrvatskoj, to je tako i u cijeloj Europi gdje su se u poznate gudronske jame i pozicije kroz godine odlagale opasne tvari, jer se nije znalo kud s time. Zbog sloja gline, Lemić Brdo čini tu poziciju jako dobrom za to što su ljudi tada činili, naravno puno bolje od toga je sanacija i sasvim nova praksa koja danas postoji u industriji, da se praktički svi pogoni suočavaju s nužnošću da zatvore svoj cikluse tvari, a to uključuje opasne tvari i sve druge koje nastaju u proizvodnom ciklusu. Uz to naravno, dobro je i da se danas u razvoju u industriji stvaraju procesi koji uopće ne generiraju neke otpade. Ta povijest je iza nas i ovo je jedna sretno završena priča sa jednom takvom točkom, mi u Hrvatskoj imamo još posla. Veseli me da smo, područje Karlovca jer to je svega nekoliko kilometra od središta i sasvim blizu kuća, završili tu priču na način da onečišćenje sa tog kraja prestane biti raznašano, emitirano i da je ono na neki način konzervirano i time spriječeno daljnje štetno djelovanje. – rekao je ministar Slaven Dobrović u petak u Karlovcu na predstavljanju završetka projekta sanacije, dodajući da lokalno stanovništvo mora biti zainteresirano za svoje prilike i neprilike, a oni ih trebaju znati čuti.

Upravo su mještani Lemić Brda upozorili da se osim lokacije koja je bila u tijeku sanacije opasni otpad nalazi i na okolnom području, što su nadležni poslušali i proširili područje sanacije, te sanirali ukupno 16.000 četvornih metara područja. Po završetku sanirano područje Fond će predati na upravljanje Ministarstvu državne imovine. 

Upitan da komentira prosvjede na odlagalištu otpada Karepovac u Splitu, ministar Dobrović je rekao da nitko nije zaustavio sanaciju, niti Lećevicu i da se tu radi blago rečeno o nesporazumu, a možda i manipulaciji. 

U Gradu Splitu imamo vrlo nezgodnu situaciju i ona je posljedica godina i godina neodgovornog ponašanja prema ovom sektoru. 

Karepovac je odlagalište koje je neuređeno, u samo je središtu grada, Centar u Lećevici je još daleko od puštanja u pogon i mi imamo situaciju da moramo naći hitno kvalitetno rješenje kako spriječiti neželjene situacije, da Grad Split ne mora otpad daleko voziti. – rekao je Dobrović, dodajući da je sanacija Karepovca nužna, ali isto tako treba osigurati uvjete da se kreće u rad Centra Lećevice.

Početak gradnje može biti krajem 2020. ili početkom 2021. godine, mjesta na Karepovcu ima  možda za još godinu i pola dana. Ministarstvo predlaže sanaciju u dvije faze, priprema ploha koje će omogućiti rad kroz ovo razdoblje i određeni  uređaja nužan uvjet usklađenja, a to sve možemo financirati iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezija, a to je ministarstvo i predložilo. - rekao je ministar, dodajući da trebaju svi zajedno sjesti i dogovoriti se. 

Napomenuo je i da Split ništa ne čini po odvojenom prikupljanju otpada koji je tamo provodi vrši u tek 0,04 posto ukupnog otpada. Na pitanje utjecaja pitke vode gradnjom Lećevice ministar je rekao da bi svi bili zadovoljeni nužno je provesti hidroistražne radove lokacije u uvjetima visokih voda. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)