Obavijesti

News

Komentari 137

Odlazak diktatora: Kim Jong II preminuo je u 70. godini života

Odlazak diktatora: Kim Jong II preminuo je u 70. godini života
31

Lokalni mediji objavili su kako je Kim Jong II 2008. godine pretrpio moždani udar, ali se unatoč tome pojavljivao u javnosti te je odlazio na službena putovanja

VIDEO

Kim Jong II, čelnik Sjeverne Koreje, preminuo je u subotu u 8.30 sati u 70. godini života. Nacionalna televizija Sjeverne Koreje objavila je njegovu smrt u nedjelju. Izvijestili su kako je preminuo u vlaku dok je bio na putu. Voditeljica koja je njegovu smrt objavila na televiziji kazala je kako je Kim Jong II "preminuo od previše rada nakon što je svoj život posvetio građanima". Sjevernokorejski diktator vodio je državu od 1994. godine, od smrti svog oca, Kim II Sunga.

Lokalni mediji objavili su kako je Kim Jong II 2008. godine pretrpio moždani udar, ali se unatoč tome pojavljivao u javnosti te je odlazio na službena putovanja u Kinu i Rusiju, javlja BBC. Daily Mail piše kako je sjevernokorejski diktator preminuo od posljedica srčanog udara.

Vojska Sjeverne Koreje je nekoliko minuta nakon objave njegove smrti sazvala hitan sastanak. Objavljeno je kako će pogreb diktatora biti vjerojatno 28. prosinca u Pyongyangu. Nacionalna žalost traje od 17. do 29. prosinca.

Diktatorov nasljednik je Kim Jong Un, njegov najmlađi sin

Kim Jong Un najmlađi je sin čelnika Sjeverne Koreje. Diktator je još u rujnu prošle godine objavio kako će upravo on biti njegov nasljednik. Lokalni mediji odmah nakon Kim Jong Ilove smrti objavili su da je Kim Jong Un "Veliki nasljednik svoga oca". Kim Jong II je navodno namjeravao imenovati starijeg sina Kim Jong Nama za nasljednika, ali je 2001. godine "ispao iz igre" nakon što je lažnom putovnicom pokušao ući u Japan.

Izvijestili su kako je Kim Jong Un vjerojatno rođen 1983. ili 1984. godine. Državna agencija KCNA pozvala je narod Sjeverne Koreje da bude jedinstven u podršci novom vođi. 

Pojavile se sumnje da su Kim Jong Ila ubili

Unatoč službenoj objavi kako je diktator preminuo od posljedica srčanog udara, u javnosti se pojavila i sumnja o njegovoj smrti. The Korea Times ne odbacuje mogućnost da su Kim Jong Ila ubili nezadovoljni građani Sjeverne Koreje, jer im se nije sviđao način na koji je on vladao. Sumnjaju kako su ga upucali.

Vojska sazvala hitan sastanak zbog mjera sigurnosti

Odmah nakon objave smrti čelnika Sjeverne Koreje tamošnja vojska je sazvala hitan sastanak zbog mjera sigurnosti. Osim vojske Sjeverne Koreje i japanska vlada je sazvala sastanak. 

Bijela kuća je u nedjelju izvijestila kako je američki predsjednik Barack Obama obaviješten o smrti čelnika Sjeverne Koreje. Dodali su kako su u kontaktu sa kolegama iz Japana i Sjeverne Koreje.

Okupilo se i Vijeće nacionalne sigurnosti Južne Koreje, a ured tamošnjeg predsjednika izvijestio je kako su čelnici još na sastanku. Predsjednik Lee Myung-bak otkazao je sve aktivnosti dogovorene za ponedjeljak. Vlasti su izvijestile kako će južnokorejska vojska pomno motriti zbivanja uz granicu i na moru, javlja CNN.

SAD je upozorio Južnu Koreju kako "nesigurna Sjeverna Koreja može biti još opasnija Sjeverna Koreja".  Obama i južnokorejski predsjednik čuli su se telefonom te su se dogovorili kako će surađivati te će zajedno nadgledati situaciju u Sjevernoj Koreji.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine izrazilo je sućut narodu Sjeverne Koreje zbog smrti njihova čelnika. Sućut je Sjevernoj Koreji izrazio i ruski predsjednik Dimitrij Medvedev, a predsjedniku Južne Koreje je poslao rođendansku čestitku. 

Sky News javlja kako je Sjeverna Koreja testirala raketni projektil u ponedjeljak. Pozvali su se na izvore iz vojske Južne Koreje, ali informacija još nije potvrđena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 137
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku