Obavijesti

News

Komentari 31

Odličan kolovoz na 93 posto rekordne 2019., Dubrovnik najpopularniji među turistima

Odličan kolovoz na 93 posto rekordne 2019., Dubrovnik najpopularniji među turistima

Dubrovnik se u kolovozu progurao na vrh najpopularnijih destinacija sa 164 dolazaka, Split je drugi s 160.000, a Rovinj treći sa 149.000.

VIDEO

U Hrvatskoj je u kolovozu 2021. godine ostvareno 4,3 milijuna dolazaka i 30,7 milijuna noćenja, odnosno 59 posto više dolazaka i 46 posto više noćenja nego lani. 

U usporedbi s rezultatima 2019. godine, u kolovozu ove godine ostvareno je 86 posto dolazaka i 93 posto noćenja, navode iz Hrvatske turističke zajednice.

Pri tome su strani turisti ostvarili 26,7 milijuna noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 4 milijuna noćenja, pokazuju podaci eVisitora.

Vodeće županije po noćenjima

  • Istarska - 8,6 milijuna
  • Splitsko dalmatinska - 5,8 milijuna
  • Primorsko goranska - 5,7 milijuna
  • Zadarska - 4,8 milijuna

Dubrovnik se u kolovozu progurao na vrh najpopularnijih destinacija sa 164 dolazaka, Split je drugi s 160.000, a Rovinj treći sa 149.000.

Najviše tursita stiglo je iz Njemačke, Poljske, Austrije i Češke te Slovenije.

- S rezultatima u prvih osam mjeseci možemo biti zadovoljni i ovim putem se zahvaljujem svima na trudu, radu, prilagodljivosti i odgovornosti. Turistička godina se nastavlja, a o tome najbolje svjedoči činjenica da u ovom trenutku u Hrvatskoj boravi još oko 680.000 turista što je na razini broja turista koje smo imali u ovo vrijeme 2019. godine. To je odlična najava za rujan u kojem želimo nastaviti u istom ritmu kako bismo dodatno potaknuli gospodarski razvoj i osigurali turizmu još bolju startnu poziciju tijekom sljedeće godine. Posebno me veseli činjenica što prije svega ostvarujemo odlične financijske rezultate. Naime, vrijednost fiskaliziranih računa u turističkim djelatnostima tijekom prethodnog mjeseca bila je za 21 posto veća nego u kolovozu 2019., dok je na razini godine njihova vrijednost iznosila gotovo 18 milijardi kuna što je oko 84 posto vrijednosti iz prvih osam mjeseci 2019. godine. Vjerujem da će to biti svima poticaj da nastavimo stavljati naglasak na kvalitetu za kojom postoji značajna potražnja te održivo poslovanje koje je temelj razvoja turizma - istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, kampovima i hotelima, od čega su najveći rast u odnosu na proteklu godinu ostvarili kampovi (93 posto više) i hoteli (86 posto više noćenja) nakon čega slijedi privatni smještaj i čarter s rastom od oko 35 posto u noćenjima. U odnosu na kolovoz 2019. godine, najbolji rezultati ostvareni su u kampovima i čarteru koji su ostvarili 2 posto više noćenja (kampovi) nego u kolovozu 2019., odnosno 1 posto više noćenja (nautika – čarter).

- Iza nas je glavni dio ljetne sezone u kojem je cjelokupni hrvatski turistički sektor odradio izvrstan posao. Pred nama su tjedni u kojima, prema najavama naših najvažnijih partnera i turoperatora, možemo očekivati vrlo dobar turistički promet. Za posezonu smo pripremili nekoliko promotivnih aktivnosti kako bi našoj zemlji osigurali daljnju vidljivost na turističkom tržištu kao kvalitetne, raznolike i prije svega sigurne destinacije u kojoj se poštuju propisane epidemiološke mjere - izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, nadodavši kako će dio aktivnosti poput „Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!“ biti usmjereni prema Hrvatskoj kako bi čim veći broj domaćih gostiju motivirali na putovanje i istraživanje naše zemlje. 

U prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj ostvareno je 10,7 milijuna dolazaka i 67,9 milijuna noćenja, odnosno 56 posto više dolazaka i 43 posto više noćenja nego u prvih osam mjeseci 2020. godine. Pri tome su u Hrvatskoj najviše noćenja ostvarili gosti iz Njemačke (15,9 milijuna), zatim slijede domaći turisti (10,1 milijun), gosti iz Slovenije (7,9 milijuna), Poljske (5,8 milijuna) i Austrije (4,9 milijuna). Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (18,9 milijuna), Primorsko-goranskoj (12,6 milijuna) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (12,4 milijuna), dok su najpopularnije destinacije bile Rovinj s 2,7 milijuna noćenja te Vir i Poreč s 2 milijuna noćenja. 

Unatoč koroni Poreč ostvario 2 milijuna noćenja

Poreč je 30. kolovoza prešao dva milijuna noćenja, a do jučer je taj broj narastao na 2.035.000 noćenja, čime smo trenutno na 71 posto ostvarenja od rekordne 2019. godine.

U jednom trenutku je u kolovozu bilo izvrsnih 31.000 gostiju u gradu, što je u ovo korona-doba fantastičan rezultat, rekao je na današnjoj konferenciji za medije direktor Turističke zajednice grada Poreča Nenad Velenik koji je zajedno s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem izrazio veliko zadovoljstvo ovogodišnjom turističkom sezonom. Kako je dodao, počela je polako i nepredvidljivo, a na kraju je prerasla sva očekivanja. Vesele i odlične najave za posezonu – popunjenost hotela do kraja rujna, najavljuju da je moguće do kraja godine ostvariti 2,5 milijuna noćenja što bi bilo 80 posto od ukupnih rezultata u 2019. godini.

Prema podacima TZ-a po brojnosti u kolovozu prednjače Nijemci, koji su ostvarili 40 posto više noćenja nego 2019. godine. Slijede Slovenci sa 57 posto, Talijani (45%), Nizozemci (101) i Česi sa indeksom 129 posto. Najviše se noćilo u hotelima (indeks 67), privatnom smještaju (82), kampovima (103) te nekomercijalnom smještaju (77).

Inače, ovih dana u Poreču boravi dnevno oko 23.000 turista što je izvanredan podatak budući da je špica sezone prošla.

-S obzirom da su dva hotela i jedna depandansa zatvoreni ove godine ovo su izvrsni rezultati. Prosječan boravak turista u kolovozu bio je 29.000 dnevno, nekoliko dana stigli smo do nevjerojatnih 31.000 turista na dan, a sada smo na 23.000. U nekim trenucima Poreč je izgledao kao u najboljim turističkim godinama – lokali prepuni, krcati trgovi i ulice, za restorane je trebala rezervacija mjesta. Niti 2019. godine nije bilo toliko upita za smještaj s ulice, dakle od gostiju koji su došli bez rezervacije. Jednostavno tražio se krevet više, istaknuo je Velenik. Dodao je da smo i dalje u narančastom na ECDC-ovoj karti i nada se da će tako i ostati.

Gradonačelnik Peršurić rekao je da se može reći da je ova godina rekordna, jer svi objekti su bili puni, odnosno nisu niti svi bili u funkciji.

-Svi smo itekako zadovoljni ostvarenim rezultatima, i nadamo sr da ćemo i u ovom mjesecu nastaviti s dobrim rezultatima. Najave su dobre. Uzmimo u obzir da je Poreč prešao dva milijuna noćenja, ali i da su druge općine na Poreštini ostvarile rekordne rezultate, a veliki broj ljudi osjetili smo i na ulicama Poreča jer sve te destinacije prirodno gravitiraju našem gradu. Osobno smatram da se moramo posvetiti manifestacijama, oduvijek smo bili grad manifestacija jer imamo i iskustvo i mogućnosti organizirati ih, rekao je gradonačelnik Peršurić.

Dodao je kako ima najavljenih manifestacija i u idućem razdoblju, te će biti prilagođene epidemiološkim prilikama.

-Na početku godine nismo ostvarili velike rezultate, ali imali smo sreće jer su se u Poreču odvijala brojna sportska događanja zahvaljujući kojima nam je stiglo na tisuće gostiju. I oni su doprinijeli ostvarenju ovih izvanrednih rezultata, rekao je Peršurić i zahvalio svim ugostiteljima i ostalim turističkim djelatnicima na radu i trudu i doprinosu uspješne turističke sezone.   

POGLEDAJTE VIDEO ŠETNJE DUBROVNIKOM:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Raširio je ruke, a menadžeri, tajkuni i estrada su mu pohrlili u zagrljaj: 'Svima je davao...'
FELJTON: JA, MILAN

Raširio je ruke, a menadžeri, tajkuni i estrada su mu pohrlili u zagrljaj: 'Svima je davao...'

8. DIO: UHIĆENJE Bandić je tijekom godina stvorio snažnu mrežu bliskih suradnika koji su mu čuvali leđa. Ni nakon uhićenja nije ostao bez moći - iz istražnog zatvora je uspio smijeniti svoju zamjenicu...

Uz gusle na Pantovčak: 'Sinovi hrvatskih ustaša i partizana, glasajte za Bandića Milana'
FELJTON: JA, MILAN

Uz gusle na Pantovčak: 'Sinovi hrvatskih ustaša i partizana, glasajte za Bandića Milana'

7. DIO: LAZAREVSKO USKRSNUĆE Milan Bandić je procijenio da je prerastao lokalne okvire i 2009. se kandidirao za predsjednika RH. Ti izbori su pokazali da Bandić može biti - gubitnik
Kako je 'siromašni' Bandić uspio imati dijamantni prsten, satove od 300.000 kuna, penthouse...
FELJTON: JA, MILAN

Kako je 'siromašni' Bandić uspio imati dijamantni prsten, satove od 300.000 kuna, penthouse...

6. DIO: BATMAN Bandić se odrekao Ljubičića. Slobodan nije mogao vjerovati da mu je Bandić okrenuo leđa i to mu nikada nije zaboravio iako je oprostio