Obavijesti

News

Komentari 27

Odlična sezona: Zabilježili više od 65 milijuna noćenja dosada

Odlična sezona: Zabilježili više od 65 milijuna noćenja dosada

Od početka ove godine do 21. kolovoza zabilježeno je više od 65 milijuna turističkih noćenja u Hrvatskoj, doznaje se u ponedjeljak iz Hrvatske turističke zajednice

VIDEO

U Hrvatsku je proteklog vikenda došlo 423 tisuće turista koji su ostvarili gotovo 2,6 milijuna noćenja, čime je broj noćenja tijekom 21 dana kolovoza dosegnuo više od 21 milijuna, a od početka ove godine više od 65 milijuna, doznaje se u ponedjeljak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Podaci iz sustava eVisitor pokazuju da je sezona još u jakom intenzitetu, iako je turista i noćenja proteklog vikenda bilo nešto manje nego u prvom kolovoškom vikendu, od 5. do 7. kolovoza.

"Iako ulazimo u razdoblje kada turistička špica počinje jenjavati, a rekordni vikendi i gužve na prometnicama bit će iza nas, vesele nas podaci iz proteklog vikenda. Izuzetno smo zadovoljni i dosadašnjim rezultatima sezone, pogotovo kolovozom u kojem je do 21. kolovoza ostvareno više od 21 milijun noćenja, a od početka ove godine više od 65 milijuna noćenja", ističe direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

Naglašava da najave organizatora putovanja te davatelja smještaja govore o vrlo dobroj posezonskoj prodaji, pa se pozitivne turističke brojke očekuju i u rujnu te ostatku godine, koja će ukupno, prema Ivičićevoj ocjeni, po svim pokazateljima zasigurno biti rekordna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Domaći turisti na trećem mjestu po ostvarenim noćenjima

Od ukupnog broja turista koji su u Hrvatsku došli proteklog vikenda, od 19. do 21. kolovoza, podaci iz HTZ-ovog sustava eVisitor pokazuju da su 95 posto bili stranci. Njih 402,4 tisuća ostvarilo je 88,4 posto ukupnih noćenja ili 2,3 milijuna.

Domaćih turista bilo je blizu 20,5 tisuća, a njihovih noćenja 271,7 tisuća čime su zauzeli treće mjesto po ostvarenim noćenjima.

Ispred njih su Nijemci koji su s 572,7 tisuća noćenja u proteklom vikendu bili na prvom mjestu, dok su na drugom Talijani sa 318 tisuća noćenja.

Iza domaćih turista s 237,4 tisuća noćenja su Slovenci, na petom su mjestu Poljaci sa 183,6 tisuća noćenja, a u top deset tržišta po noćenjima su još Austrijanci, Česi, Mađari, Slovaci, Nizozemci te turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Po županijama, prema dolascima i noćenjima turista najjače su uobičajeno jadranske od kojih je također uobičajeno na prvom mjestu bila Istra, u koju je jedinu proteklog vikenda došlo više od sto tisuća turista odnosno 117,7 tisuća turista koji su ostvarili gotovo 730 tisuća noćenja.

Kvarner je drugi s 83,3 tisuće dolazaka i 536,1 tisućom noćenja, treća je Splitsko-dalmatinska županija sa 78,3 tisuće turista i oko 470 tisuća noćenja, dok je gotovo dvostruko manje turista, 39,5 tisuća i oko 130 tisuća noćenja manje ili 337 tisuća, za vikend bilo na području Zadarske županije.

Slijede Šibensko-kninska županija sa oko 193 tisuće, Dubrovačko-neretvanska s oko 185 tisuća, te Ličko-senjska županija sa oko 100 tisuća noćenja, koju sa daleko manje noćenja ili oko 20 tisuća slijedi Zagreb, a koji je time i znatno posjećeniji od iduće kontinentalne županije - Karlovačke, u kojoj je za vikend bilo 11,7 tisuća noćenja.

Rovinj najposjećeniji

Po gradovima/mjestima među top deset odredišta čak šest je u Istri, a prvi je Rovinj s 96,6 tisuća noćenja, koji se takvom pozicijom 'hvali' cijelo ljeto te približava iznova ukupnoj pobjedi među svim odredištima u Hrvatskoj, kao i zadnjih nekoliko godina.

Medulin je drugi s 82,4 tisuće noćenja, a Poreč treći sa 81,1 tisućom, dok su na 'nižim' mjestima te ljestvice iz Istre još Umag, Funtana i Tar-Vabriga. U top 10 su još Mali Lošinj koji je na petom mjestu, ispred Dubrovnika, Crikvenice i Novalje na Pagu.

Po vrstama smještajnih objekata, daleko najviše noćenja u tri dana proteklog vikenda, nešto malo više od milijun, bilo je u objektima u domaćinstvu, koji u ukupnim hrvatskim smještajnim kapacitetima imaju i najveći udjel od oko 50 posto s oko pola milijuna kreveta, dok su na drugom mjestu kampovi s oko 537 tisuća noćenja, a treći hoteli sa oko 460 tisuća noćenja.

Po podacima iz eVisitora najviše noćenja u hotelima imali su Poreč, Dubrovnik, Umag, Rovinj i Labin, dok su to u kampovima Funtana, Rovinj, Tar-Vabriga, Medulin i Mali Lošinj, dok je najviše noćenja u objektima u domaćinstvu bilo u Crikvenici, Rabu, Makarskoj, Medulinu i Vodicama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina