Obavijesti

News

Komentari 549

Postupak: Kolinda je dovela u pitanje svoju vjerodostojnost

Postupak: Kolinda je dovela u pitanje svoju vjerodostojnost
3

Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo je i postupak protiv tehničkog ministra obrane Ante Kotromanovića zbog njegova puta privatnim zrakoplovom na Lošinj

VIDEO

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je pokrenuti postupak protiv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović zbog narušavanja vjerodostojnosti. Prema njihovim riječima, predsjednica je u vrijeme predsjedničkih izbora od države dobila 1.167.573 kune za naknadu promidžbe. Ona je taj novac prebacila na račun HDZ-a iako sredstva nisu bila njena.

Povjerenstvu je sporno što je u idućih pola godine, od trenutka uplate novca HDZ-u, ona odlučivala o tome kome će se taj novac prosljeđivati.

- Uručivala je sredstva kao da su to njezine donacije iako su u tom trenutku to već bila sredstva HDZ-a - rekla je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Povjerenstvo je pokrenulo postupak i protiv tehničkog ministra obrane Ante Kotromanovića i to zbog slučaja kada je s obitelji privatnim avionom išao na odmor na Lošinj. Ministarstvo obrane tvrdilo je da je Kotromanović bio na privatnom putovanju i da nije koristio novac iz državnog proračuna. Taj put smatra se nedopuštenom donacijom.

Povjerenstvo je odbilo pokrenuti postupak protiv Tomislava Karamarka. O njemu se raspravljalo zbog slučaja luksuznog Mercedesa kojim se služio, a nije bio prijavljen u imovinskoj kartici. Utvrđeno je da je automobil bio u vlasništvu kompanije njegove supruge te da, s obzirom da njih dvoje tada još nisu bili u braku i nisu živjeli na istoj adresi, automobil nije bilo potrebno unositi u imovinsku karticu.

U drugom slučaju Karamarka se optuživalo da je kršio zakon jer je kao ministar imao udjele u nekoliko trgovačkih društava. Utvrđeno je da prekršaja ipak nije bilo jer u trenutku kada je postao dužnosnik više nije imao udjele u tim tvrtkama.

Odbijen je i postupak protiv Zorana Milanovića zbog navodnog pogodovanja rodbini u dobivanju kredita HBOR-a za autopraonicu žene njegovog brata. Povjerenstvo je zaključilo da Milanovć nije pogodovao te da u trenutku kada je kredit odobren bratova supruga više nije bila njena vlasnica.

Povjerenstvo nije pokrenulo ni postupak protiv Siniše Varge. O njemu su raspravljali zbog prijave da je kao ministar zdravlja pogodovao svom prijatelju u dobivanju nekih poslova, ali utvrđeno je kako to nije istina.

Ipak, za Vargu se predlaže kazna od 15.000 kuna što bi trebao uplatiti u pet rata i to zato jer je, dok je bio ministar, odobrio 50.000 kuna udruzi čiji je bio član i koja je od njega tražila pokroviteljstvo za kongres. 

U slučaju Varge vezanom za obavljenaje poslova u KB Dubrava dok je bio ravnatelj HZZO-a i primanja naknade od 415 kuna po svakom dolasku u bolnicu, bez da je prethodno tražio suglasnost povjerenstva, prijedlaže se kazna od 5000 kuna u pet obroka.

U slučaju ministra Vedrana Mornara i njegovog puta u Južnu Koreju koji je platio sponzor, Povjerenstvo je utvrdilo da ministar time nije primio nedopušteni dar. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 549
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...