Obavijesti

News

Komentari 27

Odlučujuća bitka: Iračka vojska želi slomiti ISIL-ovce u Mosulu

Odlučujuća bitka: Iračka vojska želi slomiti ISIL-ovce u Mosulu
5

Nakon invazije američke vojske 2003. godine, u iračkom gradu Mosulu, započela je najveća bitka protiv ISIL-a. Mosul je pod kontrolom Islamske države još od lipnja 2014. godine...

VIDEO

Nakon invazije američke vojske 2003. godine, u iračkom gradu Mosulu, započela je najveća bitka protiv ISIL-a. Mosul je pod kontrolom Islamske države još od lipnja 2014. godine te je prije sukoba u gradu živjelo oko dva milijuna stanovnika! U noći na ponedjeljak irački premijer Haider al-Abadi objavio je početak bitke.

''Došlo je vrijeme za pobjedu i operacija za oslobađanje Mosula je započela.'', izjavio je irački premijer Haider al-Abadi u obraćanju na državnoj televiziji, prenosi BBC.

Novi zapovjednik međunarodne koalicije za borbu protiv ISIL-a, general Stephen Townsend, upozorio je kako će operacija kojom se želi ponovno preuzeti kontrola nad drugim iračkim gradom vjerojatno trajati tjednima, a moguće i duže. 

"Bitka će biti duga i teška ali Iračani su se pripremili i mi smo uz njih", naglasio je.

Oko 3.000 vojnika sudjeluje u operaciji.

U ponedjeljak, turski vojni izvor objavio je da oko 3.000 iračkih vojnika obučenih u turskom kampu Bašika sudjeluje u operaciji.

Turska je u sukobu s iračkom središnjom vladom oko nazočnosti turskih snaga u Bašiki te oko toga tko bi trebao sudjelovati u oslobađajućim operacijama u Mosulu.

"Oko 3.000 vojnika trenutno sudjeluje u operaciji. Druga polovica se drži u pričuvi", izjavio je izvor za Reuters. Za sada u akcijama ne sudjeluje turska vojska, ''ali razvoj događaja se vrlo pomno prati", dodao je.

Iračke snage započele su mobilizaciju u pokrajinu Nineveh kako bi okružili Mosul u srpnju, kada su kopnene snage na čelu sa specijalcima kako bi ponovno zauzeli zrakoplovnu bazu Qayara južno od grada.

Tisuće iračkih vojnika danas su gomilali obilježavajući početak operacije. Iračani strahuju da ISIL posjeduje i može koristiti iperit (bojni otrov) te su 50.000 zaštitnih maski izdane iračkim postrojbama kao mjera opreza.

Ofenziva je pokrenuta tako što je za vrijeme jednog zračnog napada srušen jedan od pet glavnih mostova u Mosulu te je svaki pokušaj bijega ISIL-ovaca puno teži.

Prema CNN-u, svjedoci govore da je udar srušio al-Hurriya most, ali se ne zna tko je odgovoran za zračne napade. Amaq, tiskovna agencija povezana s ISIL-om, krivi američke bombardere.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C
VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu