Obavijesti

News

Komentari 138

Odlučujuća utakmica na sve ili ništa: Borisov hakl za izbore

Odlučujuća utakmica na sve ili ništa: Borisov hakl za izbore
1

Nakon tri godine dubokog zimskog sna, početkom izborne godine kukurikavci su krenuli u oštru borbu za građane. Najveće nade polažu na ministra financija

VIDEO

Iako ga je zapao najteži resor, ministru financija Borisu Lalovcu popularnost raste. Najviše nada u odlučujućoj utakmici kukurikavci polažu upravo u njega. O Lalovčevu driblanju ovisit će hoće li kukurikavci u zadnjim minutama neizvjesne utakmice zabiti tricu i tako osigurati još jedan mandat u Banskim dvorima.

Tek u posljednjoj godini mandata članovi Kukuriku koalicije trgnuli su se iz zimskog sna. Pred njima je utakmica u kojoj idu na sve ili ništa, pa su na red opet došli i građani, kojima se prije svakih izbora puno obećava, ali na kraju ostanu kratkih rukava. Posljedica mini porezne reforme, koja je krenula prvog dana izborne godine, građanima je prosječna plaća povećana za 180 kuna. Divljanju švicarca stali su na kraj zamrzavanjem tečaja, a Lalovac je krenuo u rat s bankarima. Ministar financija poručio je da prema bankama, koje ne nude rješenje problema dužnika, “neće imati milosti” i najavio za njih bolne mjere. U kuhinji na Markovu trgu sprema se niz socijalnih mjera, a Lalovac priprema i novo rasterećenje poreza na plaće. Većinu ključnih zahvata planiraju za kraj ove i početak iduće godine.

Ne miruje ni premijer Zoran Milanović. Naglo je u izbornoj godini postao socijalno osjetljiv, a ušao je i u HDZ-ov retorički prostor te ustvrdio da prvi predsjednik Franjo Tuđman “ni nakon 25 godina hrvatske državnosti nema dostojan trg u Zagrebu”. Politički analitičar Žarko Puhovski napominje da pred izbore vladajući igraju na dvije razine. Prva je svjetonazorska, u kojoj im pomažu Karamarko i Glogoški, a druga “malo socijalne demagogije”.

- To radi svaka vlada prije izbora - rekao je.

Iako najavljene mjere ne smatra pogrešnima indikativno je, kaže Puhovski, što se one planiraju u izbornoj godini.

Odlučio stati na kraj dužničkom ropstvu

Do rujna se planira donijeti Zakon o stambenom kreditiranju, a razmišlja se o modelu zabrane kredita u švicarskim francima. Do prosinca Vlada planira riješiti problem prezaduženih građana u švicarskim francima i eurima.

Zadatke su dobili i ostali Milanovićevi ministri

Uz infrastrukturne, energetske i prometne projekte, produljit će rok za otpis duga, povećati osnovicu za socijalne naknade za samce i djecu samohranih roditelja. Bez naknade nakon dvije godine neće ostati nezaposleni radno sposobni.

Planiraju novo porezno rasterećenje plaća

Ministarstvo financija razmatra novo porezno rasterećenje prvog dana 2016. godine. Plan je ponovno povećati neoporezivi dio plaće te proširiti porezni razred koji se tereti s 25 posto, a plan je i potpuno ukinuti stopu od 40 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 138
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije