Obavijesti

News

Komentari 68

'Odluka o puštanju kapetanice Sea Watcha tjera nas na plač'

'Odluka o puštanju kapetanice Sea Watcha tjera nas na plač'

Matteo Salvini, talijanski ministar unutarnjih poslova, kritizirao je odluku sutkinje o puštanju na slobodu njemačke kapetanice Rackete. Rekao je da je to bila politički motivirana odluka...

VIDEO

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini osudio je u srijedu sutkinju koja je pustila na slobodu njemačku kapetanicu humanitarnog broda optuženu za probijanje pomorske blokade te sugerirao da je oslobađajuća presuda politički motivirana. 

U iznenađujućoj presudi, sutkinja Alessandra Vella oslobodila je Carolu Rackete iz kućnog pritvora u utorak, rekavši da je dovođenjem migranata u luku unatoč zabrani talijanske mornarice nastojala spasiti živote, što je nadjačalo sva ostala pitanja. 

Čelnik krajnje desne stranke Lige uveo je niz mjera prošle godine s ciljem zatvaranja talijanskih luka nevladinim brodovima za spašavanje migranata i ocijenio je Vellinu odluku kao udarac vladavini prava.

"Moraš se smiješiti kako ne bi plakao jer takvim odlukama tjeraju pravog Talijana na plač", napisao je Salvini na Facebooku. 

Međunarodna udruga sudaca upozorila je kako Salvini potkopava neovisnost pravosuđa u slučaju koji je povećao diplomatske napetosti u Europi i prijeti Salvinijevim naporima da obuzda migrantski pritok iz Afrike. 

"Još jednom, prezirni komentari o sudskoj odluci, bez ikakvog upućivanja na njezin tehnički ili pravni sadržaj, riskiraju poticanje klime mržnje", navode u priopćenju. 

Ne očekuje se da će se kapetanica humanitarnog broda Sea Watch 3, Carola Rackete odmah vratiti u Njemačku nakon oslobađanja iz kućnog pritvora u Italiji. 

Njezin otac Ekkehart Rackete rekao je u srijedu u intervjuu za dpa da je želja njegove kćeri ostati u Italiji do sljedećeg sudskog saslušanja koje je zakazano za 9. srpnja. 

U utorak je povučena odluka o kućnom pritvoru nakon što je utvrđeno da nema temelja za optužbe po kojima je odbila poslušati naredbe vojnog broda. 

"Carola je danas potpuno slobodna osoba", rekla je glasnogovornica organizacije Sea Watch Giorgia Linardi na konferenciji za medije Udruženja stranih novinara u Rimu. (vkm)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.