News

Komentari 8

'Odmah sam ti htio napisati da ne trebaš ići praznih ruku. Znam ja njega, koliko para traži?'

'Odmah sam ti htio napisati da ne trebaš ići praznih ruku. Znam ja njega, koliko para traži?'

Milivoj Kotrla priznao je da je primao mito od poduzetnika kako bi im rješavao razno razne dozvole. Istražiteljima je iznio obranu nakon čega je pušten da se brani sa slobode

Čuj, imam za tebe jedno malo pitanje. Sada sam bila kod šefa Odjela za promet pa me zanima jesi li ti spreman sufinancirati jedan mali poklon? - pitala je Jelena Barišić Ivana Papića u rujnu 2020.

Ona je u tom trenutku bila voditeljica građevinskih radova u Bipi, a Papić je poduzetnik koji je imao problema s dozvolom za projekt. Barišić je ranije u nadležni gradski ured već predala papire, ali stvar je zapela pa ona stvari pokušava riješiti na već poznati način u Hrvatskoj. 

Barišić tada zove Papića.

- Je l' Kotrla? Odmah sam ti htio napisati da ne trebaš praznih ruku ići. Znam ja njega... Koliko para traži? - pita Papić.

- Trinaest dijeljeno na dva  je 650 - odgovara mu ona.

-Dobro -  odgovara Papić..

- No ne sada, već kada se izda - pojašnjava ona.

To je tajno snimljeni razgovor između Barišić i Papića koji je dio Uskokove istrage s pet krakova koja razotkriva korupcijsku ostavštinu Milana Bandića.

Papić i Barišić osumnjičeni su u dijelu istrage u kojem su gradski djelatnici primali mito od poduzetnika ra rješavanje dozvola. Uhićeno je 10 ljudi na čelu s Milivojem Kotrlom koji je bio voditelj Odsjeka za izdavanje odobrenja, suglasnosti i mišljenja u Sektoru za promet grada Zagreba, Gradskog ureda za prostorno uređenje.

Kotrla je priznao istražiteljima da je primao mito i nakon opsežne obrane pušten je da se brani sa slobode. 

Kako se poslovalo u Zagrebu za vrijeme Milana Bandića može se čuti iz brojnih tajno snimljenih razgovora u kojima se dogovara tko će kome i koliko novca dati.

- Idem  večeras na skupu kavu u Zaprešić, a mi se vidimo drugi put.

Skupa kava je sastanak s Kotrlom. Barišić i Papić se 11. rujna lani sastaju u Papićevom lokalu u Maksimiru, a nakon kraćeg vremena Papić iz muške torbice vadi bijelu kuvertu i daje je Barišić, a ona je sprema u svoju torbicu.

- To je za gospodina. Tražio me da mu to sinoć donesem u Zaprešić. Rekla sam mu da ne mogu 10.000 dignuti  na bankomatu- kaže ona Papiću, nakon što je uzela novac.

- On je trebao biti pročelnik - kaže joj Papić kroz smijeh te je pita: Što me nisi nazvala da ti donesem?

I Barišić i Kotrla priznali su ono što im se stavlja na teret.

- Točno je da sam primio mito. Jelena Barišić je projektantica i žalila se  rješenje  o naknadi koju je potrebno platiti za dodatna parkirana  mjesta.  Dogovorili smo da napiše žalbu, a za to mi je nakon što je donesena odluka u čijoj sam izradi i ja sudjelovao, dala novčanu naknadu od 1300 eura. Oko toga nisam razgovarao s Papićem već s njom, koja mi je neposredno predala novac - rekao je Kotrla.

Priznao je i da je po sličnom principu uzeo i 5000 eura od Krešimira Huzjana te da je zajedno sa Zdravkom Čabrajom za novčanu naknadu riješio problem Ivanu Rukavini.

- Ovome ću reći cijenu 25, a  onome dati 20, pa ćemo nas dvojica podijeliti 5000 kuna, da imamo za kavu - rekao je Čabraja Kotrli u jednom od razgovora.

Najčitaniji članci