Obavijesti

News

Komentari 33

Odradili su šest dana u Saboru, glasali i sad odlaze na godišnji

Odradili su šest dana u Saboru, glasali i sad odlaze na godišnji

Tomislav Tomašević, lider platforme Možemo, smatra da Zakon ide u dobrom smjeru, ali da ga treba doraditi vezano uz socijalne kriterije, boljeg definiranja založnog prava, osnivanja Zavoda...

VIDEO

Saborski zastupnici odradili su u petak glasanje i nakon sveukupno šest dana rada od konstituiranja Sabora prošlog tjedna otišli na godišnji odmor. Prošli tjedan radili su dva dana, srijedu i četvrtak, doduše, do dugo u noć, a ovaj tjedan od utorka do petka. Kako i ministri idu na odmor, a sjednica Vlade nema do 20. kolovoza, tako ni zastupnici nemaju o čemu raspravljati u Saboru jer nema zakonskih prijedloga, naglasio je predsjednik HDZ-ovog Kluba, Branko Bačić, podsjetivši da su oni zapravo ovih par dana zasjedali izvanredno, za vrijeme Ustavne stanke. Naime, Ustavom je propisana ljetna stanka Sabora od 15. srpnja do 15. rujna, kao i zimska od 15. prosinca do 15. siječnja. Pa građane može tješiti i ta činjenica - bolje išta nego ništa. 

- Znate da se nalazimo u Ustavnoj stanci i da je ovo prvi puta da je Sabor konstituiran u ljetnoj stanci. Najavili smo drugu sjednicu koja je opet izvanredna 2. rujna. Mi smo mogli pokušati nastaviti s radom, ali ćemo morati pričekati da nam Vlada dostavi prijedloge Zakona. Svi zakoni koji su u proceduri bili iz prošlog saziva više nisu aktualni jer nisu isti predlagatelji. Nemamo točaka i u zakonodavnom smislu nemamo o čemu raspravljati. Možda smo mogli o nekakvim izvješćima, ali te ćemo rasprave ostaviti za redovno zasjedanje - poručuje Bačić, koji smatra da je ovaj 10. saziv Sabor puno bolji od prethodnog.

- Čini mi se da je ovo jači saziv, da su rasprave kvalitetnije i da smo okrenuti onome zbog čega smo izabrani u Sabor. Mislim da će rad biti bolji, fokusiraniji na teme koje su važne za građane, okrenut točkama dnevnog reda, a manje populizmu. Mislim da će biti manje doskočica i manje ekscentričnog ponašanja - kaže Bačić.

A među zastupnicima koji su ovih dana radili i bez kojeg ne bi bila izglasana Vlada ni konstituiran Sabor je i HSLS-ov Dario Hrebak koji je trebao biti u samoizolaciji, ali mu je ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera, Krunoslav Capak, potpisao rješenje noć prije konstituirajuće sjednice da idućih 36 do 48 sati nije zarazan i da na svoju ruku može iz samoizolacije. 

- Ne smatram da sam prekršio ikakve propise, pratio sam ono što su mi oba epidemiologa preporučila, testirao sam se o vlastitom trošku i svi testovi su se pokazali negativni - poručio je u petak Hrebak dodavši kako nije bio zarazan niti ikoga ugrozio.

- S negativnim testom omogućio sam da se formira Vlada i Sabor i da imamo stabilnu situaciju, a ne politička prepucavanja i kaos dok imamo krhko gospodarstvo - rekao je. 

A prije odlaska na odmor, zastupnici su poslali Zakon o obnovi Grada Zagreba i okolice nakon potresa u drugo čitanje. Ovakav prijedlog kakav je sada u proceduri podržalo je 105 zastupnika, 28 ih je bilo suzdržano, a jedan protiv.  O njemu će ponovno raspravljati početkom rujna, kad se vraćaju u saborske klupe i na svoja radna mjesta.

Zakon su u prvom čitanju podržali i SDP-ovci.

- Naravno da je nužno da se Zakon donose što prije, realno trebalo ga je već i donijeti, no što je tu je, nije na nama da to blokiramo nego da iznesemo primjedbe, sugestije i razloge zbog kojih smatramo da bi Zakon mogao biti bolji - poručio je SDP-ov Peđa Grbin iznijevši nedostatke koje bi trebalo poboljšati.

Strankama iz naših džepova 26 milijuna kuna za rad u Saboru: Najviše dobiva HDZ, slijedi SDP
Strankama iz naših džepova 26 milijuna kuna za rad u Saboru: Najviše dobiva HDZ, slijedi SDP

- Tu su problemi s hipotekama, socijalnim kriterijima, s imenovanjem stručnog Savjeta i Fonda, nadzorom, kako ćemo osigurati građanima koji nemaju dovoljno sredstava da plate svojih 20 posto do zaštićenih najmoprimaca. Ukoliko ovi problemi budu adresirani, tada ćemo Zakon podržati i u drugom čitanju - rekao je.

Suzdržani su bili zastupnici Mosta, Domovinskog pokreta, platforme Možemo, kao i Klub Stranke s Imenom i Prezimenom, Pametnog i GLAS-a.

- Suzdržani smo, ali smo pažljivo slušali premijera koji je rekao da će sve konstruktivne prijedloge oporbe prihvatiti i nadam se da će naše sugestije smatrati konstruktivnima. Ovdje nije riječ o sveobuhvatnoj nego konstruktivnoj obnovi, puno stvari je prebačeno kroz program mjera koje će donositi Vlada i Sabor o tome neće ništa znati, puno bolje je da neke stvari iz programa mjera budu u Zakonu, financijski model kakav je predložen nije prihvatljiv, a ne vidimo ni jedan razlog za osnivanje Fonda - navela je Anka Mrak-Taritaš u ime Kluba SSIP-a, Pametnog i GLAS-a. 

Tomislav Tomašević, lider platforme Možemo, smatra da Zakon ide u dobrom smjeru, ali da ga treba doraditi vezano uz socijalne kriterije, boljeg definiranja založnog prava, osnivanja Zavoda...

- Za sad smo suzdržani pa ćemo vidjeti kakav će doći konačni prijedlog Zakona - poručio je Tomašević.

HDZ-ova članica Nacionalnog stožera, Grba-Bujević, ipak ulazi u Sabor umjesto Salapića
HDZ-ova članica Nacionalnog stožera, Grba-Bujević, ipak ulazi u Sabor umjesto Salapića

Protiv je bio zastupnik Fokusa, Dario Zurovec.

- Naše rješenje za obnovu Grada i okolice nakon potresa je puno pravičnije i financijski održivije - poručio je Zurovec, inače i gradonačelnik Svete Nedelje, prije glasanja na konferenciji za medije. 

A Fokus predlaže dva modela obnove. Prvi model je beskamatni kredit HBOR-a koji bi značio da svatko tko ima oštećenu nekretninu može dobiti kredit bez ikakve provjere njegove sposobnosti za otplatu tog kredita, s tim da bi kolateral za dizanje kredita bila sama nekretnina koja se obnavlja. Dodatno izlaženje u susret bi bio da se kroz period otplate, koji bi bio maksimalno 30 godina, omogući barem dva puta uzimanje moratorija na šest mjeseci u slučaju da se netko nađe u problemu oko otplate. Drugi model bi bio društvo stanara u koje bi svi vlasnici oštećenih nekretnina mogli unijeti svoje nekretnine kao udjele u tom društvu te bi se ono bi moglo na tržištu zadužiti kreditom ili izdavanjem obveznicama.

- U slučaju obveznica i sami građani bi mogli sudjelovati u otkupu tog duga i time bi mogli pokazati solidarnost. U prvom modelu bi dvije trećine troška bi snosili vlasnici, a možda više od jedne trećine društvo ili država kroz oslobođenje od PDV-a i financiranje kamate, a u drugom modelu bi društvo ili država sudjelovala od 20 do 50 posto - ističu iz Fokusa i pozivaju sve zastupnike koji žive u centru Zagreba, a čije su nekretnine oštećene, da se suzdrže prilikom izglasavanja Zakona jer su u sukobu interesa.

Izglasali su i Izvješća o predsjedanju Vijećem EU i izvanrednom sastanku Vijeća EU na kojem je dogovoreno da ćeo dobiti 22 milijarde eura, što kroz višegodišnji proračun EU, što kroz Plan oporavka, kao i zajmove vrijedne gotovo 600 milijuna eura, koji su namijenjeni za rješavanje krize uzrokovane pandemijom Covid-19, obnovi nakon potresa i jačanju javnog zdravstva.

Grba-Bujević ušla u Sabor

Taman nekoliko sati prije ljetne stanke u Sabor je ušla Maja Grba-Bujević, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu, a široj javnosti poznata kao članica Nacionalnog stožera Civilne zaštite u borbi protiv korona virusa te "ponosna članica HDZ-a", kako je sama rekla na jednoj od konferencija Stožera. U Sabor je ušla kao zamjena Josipu Salapiću, koji ostaje na funkciji državnog tajnika u ministarstvu pravosuđa i uprave. Obzirom da ne može paralelno obnašati ovu i dužnost zastupnika, on je svoj mandat stavio u mirovanje. Premijer i šef HDZ-a, Andrej Plenković, poručio je kako Grba-Bujević više neće biti članica Nacionalnog stožera.

A nakon što je prošli tjedan izabrao odbore ključne za konstituiranje i za ovotjedni rad, Sabor je danas kompletirao izbor 30-ak radnih tijela i izaslanstava.

Za predsjednika Odbora za vanjsku politiku izabran je bivši ministar turizam, HDZ-ov Gari Cappelli, a potpredsjednica će biti SDP-ova Sanja Udović. Predsjednik Odbora za unutarnju politiku bit će SDP-ov Nikša Vukas, a potpredsjednik HDZ-ov Marija Kapulicu. 

Erik Fabijanić (SDP) je predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju, potpredsjednik mu je Davor Ivo Stier (HDZ).

Odbor za gospodarstvo vodi Žarko Tušek (HDZ), onaj za turizam Branko Grčić (SDP),  potpredsjednici su im Anka Mrak Taritaš (Glas) i Anton Kliman (HDZ).

Predsjednik Odbora za ljudska i prava nacionalnih manjina je Milorad Pupovac, potpredsjednik Zlatko Hasanbegović (DP) , Odbor za pravosuđe vodi Mišel Jakšić (SDP), potpredsjednik je Krunoslav Katičić (HDZ).

Predsjednik Odbora za rad i mirovinski sustav je Davorko Vidović (SDP), potpredsjednik Darko Sobota (HDZ), predsjednica Odbora za zdravstvo je Renata Sabljak Dračevac (SDP), potpredsjednica Maja Grba Bujević (HDZ).

Vidović-Krišto predsjednica Odbora za obitelj

Odborima za obitelj i mlade te za obrazovanje predsjedat će Karolina Vidović Krišto (DP) i Vesna Bedeković (HDZ), potpredsjednici su im Ante Bačić (HDZ) i Marijan Pavliček (HKS).

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova je Marija Selak Raspudić (Most), potpredsjednica Branka Juričev Martinčev (HDZ). Odbor za Hrvate izvan Hrvatske vodit će Zdravka Bušić (HDZ), potpredsjednik Odbora je Nino Raspudić (Most), na čelu Odbora za ratne veterane je Josip Đakić (HDZ), potpredsjednik je Miro Bulj.

Marijana Petir predsjednica Odbora za poljoprivredu

Predsjednica odbora za zaštitu okoliša i za poljoprivredu su Sandra Benčić (Možemo) i Marijana Petir (NZ), potpredsjednici Josip Borić (HDZ) i Ružica Vukovac (DP). Odbor za regionalni razvoj vodi Marko Pavić (HDZ), potpredsjednik  je Marin Lerotić (IDS).

Na čelu Odbora za pomorstvo je HDZ-ov Pero Ćosić, potpredsjednica mu je Mirela Ahmetović (SDP), Odborom za lokalnu i područnu samoupravu predsjeda Ivan Penava (DP), potpredsjednik  je Miro Totgergeli (HDZ). Predsjednica Odbora za predstavke i pritužbe je Ivana Posavec Krivec (SDP), potpredsjednica Anja Šimpraga (SDSS).

Natalija Martinčević (NS Reformisti) i Željko Pavić (SDP) predsjednica su i potpredsjednik Odbora za medije.

Predsjednik Antikorupcijskog vijeća je Nikola Grmoja (Most), potpredsjednik Ivan Radić (HDZ).  

Bernardić voditelj izaslanstva za OESS

Za voditelje svojih izaslanstava u parlamentarnim skupštinama Vijeća Europe, NATO-a i OESS-a, Sabor je izabrao Marijanu Balić (HDZ), Miroslava Tuđmana (HDZ) i Davora Bernardića (SDP).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke