Obavijesti

News

Komentari 75

Odrezao sebi: Smanjio si plaću za 25 posto, ali taji točan iznos

Odrezao sebi: Smanjio si  plaću za 25 posto, ali taji točan iznos
1

Šef HANDA-e Goran Kovačević (HNS) je osim smanjenja svoje plaće, ukinuo menadžerima visoke otpremnine. Prosječna plaća u srpnju bila je 37.000 kn bruto

VIDEO

Bivši splitski vijećnik, ekonomist Goran Kovačević (HNS), prije dva mjeseca zauzeo je čelnu poziciju u Agenciji za upravljanje obaveznim zalihama nafte. Prvi potez bio mu je samoinicijativno smanjenje plaće od 25 posto. 

Bivši šef HANDA-e mogao bi me tužiti jer je plaća tajni podatak. HANDA se ne financira iz državnog proračuna nego iz prihoda ostvarenih kupnjom i prodajom naftnih zaliha. Što se mene tiče, ja bih rekao, jer nemam što skrivati, ali ne smijem, kaže Kovačević

- Odluku sam donio samostalno jer sam je smatrao najnormalnijim moralnim i poslovnim činom kao potrebom da racionalizaciju troškova uvijek treba pokazati i osobnim primjerom. Odluka je donesena prije najava smanjenja plaća ministrima, ali svakako i u svjetlu teške ekonomske situacije u zemlji i smjernica nove Vlade u nastojanju ostvarivanja ušteda - rekao nam je Kovačević, no koliko sad iznosi njegova plaća, ne smije, kaže, reći. 

- Bivši šef HANDA-e mogao bi me tužiti jer je to tajni podatak. HANDA se ne financira iz državnog proračuna nego iz prihoda ostvarenih kupnjom i prodajom naftnih zaliha. Što se mene tiče, ja bih rekao, jer nemam što skrivati, ali ne smijem - dodao je Kovačević. 

Time se njegov potez može tumačiti populističkim. HANDA je jedna od državnih agencija, a javnosti je postala poznata zbog prosječne plaće njenih sedam zaposlenika od 37.000 kuna bruto, odnosno 18.562,28 kuna neto. Samo su za plaće godišnje do sada izdvajali 3,1 milijun kuna. 

'Ne treba me nazivati herojem, niti to želim'

- Ne mislim da me zbog ovog poteza treba nazivati herojem niti to želim. To je logičan potez u ovim vremenima, sve drugo bi bilo nemoralno - dodao je Kovačević, koji se zbog posla iz Splita preselio u Zagreb. Plaća mu je, kako kaže, opterećena kreditom za stan, no bez problema organizira privatne financije i potrošnju. 

- S obzirom na to da živim sam, vrlo lako se organiziram. Kredit sam uzeo za rješavanje stambenog pitanja. Kupio sam stan od 30 četvornih metara, što mi je za sada sasvim dovoljno - pojasnio je. 

Ukinuo i neke druge pogodnosti

Na pitanje smatra li da bi se čelnici državnih i javnih službi trebali povesti njegovim primjerom i smanjiti si plaće kaže:  - Nisam kompetentan da komentiram plaće drugih dužnosnika, ali svakako mislim da bi trebalo naći model po kojem bi se plaće mogle valorizirati prema uspješnosti obavljenih poslovnih aktivnosti. 

Osim što je sebi smanjio plaću, Kovačević je ukinuo ugovorne odredbe uplate police životnog osiguranja koje su bile na teret poslodavca, ali i stavke po kojima su menadžeri imali pravo na visoke otpremnine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...