Obavijesti

News

Komentari 33

Našao curice iz Pule nakon 56 godina: 'Mi smo sestre sa slike'

Našao curice iz Pule nakon 56 godina: 'Mi smo sestre sa slike'
9

Daya de Silva iz Šri Lanke 1963. u Puli se slikao s dvije djevojčice. Nije znao njihova imena. Nakon pola stoljeća, poslao je pismo u redakciju 24sata i pokrenuo potragu. Pomogli smo mu da ih pronađe

VIDEO

Mi smo djevojčice koje je mladić iz Šri Lanke davne 1963. snimio u Puli. Rekle su nam to sestre Nada Kablar (58) i Klaudija Zaharija (61) iz Pule kad smo im pokazali fotografiju koja je prije nekoliko tjedana uz pismo stigla u redakciju 24sata iz grada Panadura na Šri Lanki. Rukom pisano pismo poslao nam je Daya de Silva (80), koji je 1963. posjetio Pulu. Na fotografiji je tamnoputi mladić i dvije djevojčice na ljuljački.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:25

- Dok sam studirao u Engleskoj, odlučio sam posjetiti Hrvatsku, tadašnju Jugoslaviju, i moram priznati da je bila super prijateljska država - rekao nam je Daya de Silva.

Fotografija je snimljena u blizini pulskog škvera, u parku gdje su nekad bile takve ljuljačke.

- Dok sam razgledavao Pulu, prišle su mi djevojčice kojima sam vjerojatno bio zanimljiv jer sam bio tamniji od njih. Bilo je to davno, ali se tog puta često sjetim kad gledam fotografiju koju sam vam poslao. Prolazili smo parkom i bio sam im zanimljiv pa sam se odlučio slikati s njima. Bile su preslatke. Slikala nas je njihova mama mojim fotoaparatom, kratko smo popričali, a onda je svatko krenuo svojim putem. Sad bih ih htio ponovno vidjeti, ostavili su lijepi dojam na mene - ispričao nam je umirovljeni inženjer koji je radio u Boeingu u SAD-u.

'Veselilo bi me da se jave cure, fotografirali smo se '63. u Puli'
'Veselilo bi me da se jave cure, fotografirali smo se '63. u Puli'

Nakon što je pismo stiglo u redakciju, 24sata su kontaktirala Daya de Silva i objavila njegovu priču. Sestre Zdenka i Klaudija su sve pročitale.

- Kad smo vidjele svoju fotografiju u novinama, šokirale smo se. Odmah smo zvale tatu da mu kažemo. Cijeli taj dan smo se pitale kako je to moguće. Nismo cijeli život provele u Puli. Najprije smo se preselili u Italiju, a potom i u Švedsku. Vratile smo se nakon nekog vremena u Hrvatsku također zajedno, na svoju djedovinu, gdje i ostajemo - dodale su. Otkrile su nam da ih je mama uvijek oblačila u jednaku odjeću kao blizanke iako nisu blizanke. Mama koja ih je slikala s De Silvom u međuvremenu je preminula.

- Mama je preminula prije nekoliko godina. Uvijek nas je oblačila baš kao blizanke, sve dok nismo malo porasle. Bile smo gotovo iste. Osim jednog detalja koji je vidljiv i na fotografiji. Ja sam imala rahitis kao dijete i veliku operaciju pa zato imam ortopedske cipele na nogama, što se vidi na slici. Ležala sam u bolnici mjesecima. Inače, sestra i ja smo jako različitog karaktera, ali istodobno povezane. Znamo se naljutiti jedna na drugu, ali već sljedeći trenutak zajedno pijemo kavu - rekla je Nada, koja je na slici imala tri godine, dok je Klaudija bila gotovo šestogodišnjakinja.


Nada se nakon više škole vatila i radila u banci, a Klaudija se vratila u Istru zbog supruga koji je iz Istre. Iako su živjele u inozemstvu, svake godine su dolazile u Pulu pa im je, dodaju, domovina uvijek bila u srcu. Sestre su rekle da bi im bila čast da Daya de Silva ponovno posjeti Pulu i dođe k njima u posjet kao gost.

- Dosad nismo znale tko nas je tad slikao jer smo bile premalene da zapamtimo, ali smo obje ostale u pozitivnom šoku kad smo ugledale naše stare fotografije u novinama. Voljele bismo da nas posjeti nakon toliko godina, pozivamo ga da dođe. Ova fotografija je dokaz da život ponekad piše nevjerojatne priče - rekle su sestre Nada i Klaudija.

Pismo koje je posalo Daya de Silva redakciji 24sata napisano je 9. travnja. Nekoliko tjedan je putovalo do Hrvatske. Pismo je naslovljeno na urednika i u njemu piše:

“Poštovani, šaljem vam ovu fotografiju snimljenu 1963. dok sam putovao Jugoslavijom u vrijeme maršala Tita. Molim vas da pogledate fotografiju. Na fotografiji sam ja i dvije djevojčice. Tijekom studija u Engleskoj putovao sam Jugoslavijom, koja je bila super prijateljska zemlja. Molim vas da ovu fotografiju objavite u svojim novinama ukjučujući i nedjeljno izdanje. Ako ih nađete, molim vas da me obavijestite e-mail porukom. Nakon Svjetskog prvenstva u nogometu Hrvatska je postalo jako popularna u Šri Lanki. Nadam se da ćete posjetiti Šri Lanku. Sve što sam napisao mogu dokazati.

Hvala vam, Daya de Silva, bivši inženjer Boeinga u Seattlu, SAD”. De Silva nam je rekao da je proputovao pola svijeta, upoznao mnogo ljudi, ali dvije djevojčice iz Pule su mu se urezale u pamćenje.

- Na putovanju sam posjetio pulski amfiteatar, Rab i Postojnsku jamu u Sloveniji. Kasnije sam obišao cijeli svijet, Brazil, Argentinu, Japan, Island, Australiju... A sad sam u mirovini pa sam se skrasio sa suprugom (71) u Šri Lanki. No dugo sam razmišljao o toj zgodnoj fotografiji pa sam ih odlučio potražiti. Naprosto, bio bih sretan ako bih ih pronašao - rekao nam je Daya de Silva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.