Obavijesti

News

Komentari 104

Odvjetnica Pinter: Ne znam što mi je Praljak poručio u pismu...

Odvjetnica Pinter: Ne znam što mi je Praljak poručio u pismu...
1

Pinter nam je kazala da je za postojanje poruke saznala od službenih istražnih organa koji su joj to javili te rekli da ga može dobiti kad istraga bude gotova

VIDEO

Odvjetnica Nika Pinter koja je branila generala Slobodana Praljka dobila je poziv dan nakon njegova samoubojstva te doznala da je ostavio pismo za nju.

- Nemam apsolutno nikakve predodžbe što u tom pismu piše i ne znam ništa o tome. Da postoji poruka doznala sam od službenih istražnih organa koji su mi to javili rekli su da ga mogu dobiti kad istraga bude gotova - potvrdila je Nika Pinter.

Još nema naznaka kada će to biti jer istraga treba utvrditi kako je i od koga Praljak dobio otrov. Navodno je u ćeliji imao više bočica s lijekovima zbog svog zdravstvenog stanja, no za sada istražitelji nisu uspjeli utvrditi je li u njima držao otrov. Nizozemsko državno odvjetništvo u petak je objavilo da su završili s obdukcijom tijela Slobodana Praljka.

Prema preliminarnim rezultatima toksikoloških ispitivanja u Praljkovoj krvi zabilježena je koncentracija cijankalija što je rezultiralo zatajenjem srca. Obdukciju su promatrala dva hrvatska stručnjaka, no nisu objavili njihova imena. Postupak je proveden u medicinskom institutu u Rijswijku pored Den Haaga, jednom od vodećih radiobioloških laboratorija u svijetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kalijev cijanid tj. cijankalij je sol otopljena u vodi. Riječ je o vrlo opasnom otrovu gdje već i mala količina može usmrtiti čovjeka. Za konzumenta je to vrlo neugodna smrt. Od usta do želuca sve vas peče, javljaju se mučnina, snažni grčevi po cijelom tijelu i tahikardija. Dolazi do naglog pada tlaka, žrtva pada u komu i prestaje disati. Sve to odigrava se u roku od najviše nekoliko minuta - objašnjava zagrebački toksikolog Zdravko Kovačić koji ističe kako takav otrov nije dostupan bilo kome, a koriste ga u laboratorijima te u zlatarskim radnjama.

Među prvim simptomima trovanja je izrazito crvenilo kože jer otrov izravno kroz krvotok ulazi u sve stanice organizma. U stanicama pokreće mehanizme koji blokiraju stanično disanje. Stanice zbog nedostatka kisika odumiru i srce se zaustavlja.

U medijima su se pojavile sumnje oko trenutka smrti generala Praljka te pojedinci tvrde da je preminuo još u sudnici. Glasnogovornik Haaškog suda Nenad Golčevski demantirao je te kalkulacije, no potvrdio je da će pored službene istrage koju pokreću nizozemski istražitelji i Haaški sud pokrenuti vlastitu, neovisnu istragu.

- Tribunal je o smrti obaviješten u 14.25 tog dana, već daleko iza vremena kad je Praljak prebačen u haašku bolnicu – tvrdi Golčevski.

Žalbeno vijeće ICTY-ja u srijedu je u Haagu izricalo žalbenu presudu u predmetu bosanskohercegovačkoj šestorici. Nakon što je žalbeno vijeće potvrdilo Praljkovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora on im je kazao: “General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu” i popio sadržaj iz bočice.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

'Praljkovo samoubojstvo bila je njegova posljednja granata...'
OTVORILE SE STARE RANE

'Praljkovo samoubojstvo bila je njegova posljednja granata...'

Mostar je danas, zaključuju novinari Guardiana, i danas podjeljen grad. 'Cijela regija je u psihozi i jedna iskra mogla bi biti dovoljna da je cijelu ponovno zapali' govori Marin Tomaš

Praljak se otrovao cijankalijem, srce mu je ubrzo prestalo raditi
NALAZ OBDUKCIJE

Praljak se otrovao cijankalijem, srce mu je ubrzo prestalo raditi

Podsjetimo, Slobodan Praljak umro je u srijedu popodne u bolnici u Den Haagu nakon što je u sudnici odmah nakon izricanja presude popio tada nepoznat otrov
Kovač o presudi: Prestanimo biti patetični, osvijestimo se
'HRVATI SU SPASILI BIH'

Kovač o presudi: Prestanimo biti patetični, osvijestimo se

Nužno je i legitimno da se za koji dan u New Yorku, pred Vijećem sigurnosti UN-a, koje je svojom rezolucijom i osnovalo Haaški sud, iznese stav Hrvatske o njegovu radu, smatra Kovač