Obavijesti

News

Komentari 0

Odvjetnik potvrdio: McAfee je počinio samoubojstvo u zatvoru

Odvjetnik potvrdio: McAfee je počinio samoubojstvo u zatvoru

Španjolska ga je odlučila izručiti SAD-u zbog optužbi o utaji poreza, a 2019. godine potvrdio je kako je to napravio iz ideoloških razloga. McAfee je godinama bježao od američkih vlasti.

VIDEO

Tvorac slavnog antivirusnog programa John McAfee u srijedu je počinio samoubojstvo u zatvoru u Barceloni, potvrdio je njegov odvjetnik, nakon što je ga je Španjolska odlučila izručiti SAD-u zbog optužbi o utaji poreza. 

McAfeeov odvjetnik Javier Villalba kazao je da se američko-britanski programer objesio jer ga je devet mjeseci u zatvoru dovelo do očaja. 

Tijekom saslušanja na sudu prošli mjesec 75-godišnji McAfee rekao je da će zbog svoje visoke dobi vjerojatno ostatak života provesti u pritvoru u SAD-u ako bude osuđen. 

- Nadam se da će španjolski sud vidjeti nepravdu u tome - rekao je tada pa dodao da ga „SAD želi iskoristiti kao primjer“. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

McAfee je godinama bježao od američkih vlasti, djelomično na svojoj megajahti. Optužen je u saveznoj državi Tennessee zbog utaje poreza, a optužen je i u slučaju prijevare kriptovalutama u New Yorku. 

Ekscentrični milijunaš i tvorac čuvenog softvera nađen mrtav u ćeliji: McAfee se ubio u zatvoru
Ekscentrični milijunaš i tvorac čuvenog softvera nađen mrtav u ćeliji: McAfee se ubio u zatvoru

Živopisni tehnološki poduzetnik ulovljen je 3. listopada na zračnoj luci u Barceloni, uoči presjedanja za Istanbul s britanskom putovnicom, objavila je tada španjolska policija. 

McAfee je prije lansiranja prvog antivirusnog programa 1987. godine radio za NASA-u, Xerox i Lockheed Martin. Intel je preuzeo tvrtku 2011., dok McAfee nije više imao ulogu u njoj. Program i dalje nosi njegovo ime i u svijetu ima 500 milijuna korisnika. 

Španjolski sud je odluku o izručenju donio u srijedu, a istog dana on je pronađen mrtav u ćeliji. 

McAfee je 2019. rekao da nije platio američki porez na dohodak osam godina iz ideoloških razloga. Kubi je ponudio pomoć u izbjegavanju američkih sankcija putem kriptovaluta, a planirao se i kandidirati za američkog predsjednika kao predstavnik libertarijanaca. 

Njegova supruga Janice na Twitteru je u nedjelju napisala kako „su američke vlasti odlučne u tome da John umre u zatvoru kako bi bio primjer za one koji govore o korupciji unutar vladinih agencija“. 

- Nema šanse da bi on imao pošteno suđenje u SAD-u - dodala je tada. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a