Obavijesti

News

Komentari 285

Plenković se naljutio na pitanja o isprici zbog presude HDZ-u: 'Možemo sije mržnju protiv nas'

Plenković se naljutio na pitanja o isprici zbog presude HDZ-u: 'Možemo sije mržnju protiv nas'
1

Premijer Andrej Plenković i njegovi ministri nakon današnje odluke prema kojoj trgovci naftnim derivatima u idućih 30 dana benzin mogu prodavati za najviše 11,10 kuna za litru, a dizel po 11 kuna obratili su se javnosti

VIDEO

 - Ograničili smo maksimalnu cijenu goriva na 11.10 odnosno 11 kuna. Ovo je agilan pristup rješavanju situacije s porastom cijena nafte na globalnom tržištu koji je uzrokovao porast cijena za građane i gospodarstvo. Vjerujemo da će ova odluka stabilizirati očekivanja, ona je na snazi 30 dana, vjerujemo da ćemo u tom periodu moći planirati što i kako dalje -  rekao je premijer Andrej Plenković na početku presice.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

 - Što se tiče druge važne odluke, to su izmjene Zakona o obnovi,. Temeljni cilj je riješiti sva uska grla u provedbi, učiniti proceduru jednostavniju, bržom i sigurnijom. Treća odluka je ona koju je predložio ministar Malenica, a riječ je o nalog Ministarstva pravosuđa da odbije zamolnice koje su stigle iz BiH. Vrlo jasna poruka zaštite nacionalnih interesa. To su tri najbitnije stvari -  rekao je premijer.

Plenković: Ograničit ćemo cijene benzina na 11,10 kuna, a dizela na 11 kuna u sljedećih 30 dana
Plenković: Ograničit ćemo cijene benzina na 11,10 kuna, a dizela na 11 kuna u sljedećih 30 dana

Ministar gospodarstva i zaštite okoliša Tomislav Ćorić kazao je da je Vlada  donošenjem uredbe danas ograničila na 30 dana cijene motornih benzina i dizela.

- Držimo da ovo ograničenje donosi stabilnost jer treba unijeti mir u poslovni sektor i među građane. Riječ je o smanjenju za par posto, ali projekcije idu u smjeru daljnjeg povećanja cijena na mediteranskom tržištu. Ako u tih 30 dana ne dođe do stabilizacije, vlada će i dalje pomno pratiti situaciji i različito reagirati. Ovo ograničenje odnosi se prvenstveno na distributere. Ako dođe do daljnjeg povećanja, intervenirat ćemo u smjeru proračunskih prihoda - , rekao je.

Uredba bi na snagu trebala stupiti u subotu.

 - Ovo ne bi trebalo ugroziti distributere, iako očekujemo rasprave o tome je li trebalo smanjiti trošarine ili PDV -  kazao je.

Postoje trenuci kad je potreban agilni menadžment

Premijer Plenković je rekao da je odluka donesena na Vladi prije 3 sata.

 - Jel vi mislite da je to dobra odluka? Meni je najvažnije da ste vi zadovoljni odlukom. Vlada je više puta u zadnjih 5 godina djelovala intervencionistički. Imali ste kolaps najveće hrvatske kompanije pred našim očima, ne našom krivnjom. Da smo gledali rizik vlasnika, sve bi propalo, OPG-ovi i vlasnik i vlada bi svi propali. Nismo dobili hvala, nismo ni mislili da ćemo ga dobiti -  rekao je Plenković te nastavio:

Ekonomski stručnjak: "Cijene će i dalje rastI do dolaska eura"
Ekonomski stručnjak: "Cijene će i dalje rastI do dolaska eura"

 - Onda je došao Covid, da smo gledali da svi imaju neku rezervu, intervenirali smo i nismo dobili ni hvala. Zašto to govorim? Jer postoje trenuci kad je potreban agilni menadžment. Ako su trendovi takvi da možemo očekivati rast cijena, onda ja kao premijer koji je osigurao da nam u najvećoj krizi u zadnjih 100 godina ne dođe do društvenog rascjepa, da jedni imaju a drugi nemaju, da u pitanje dolazi egzistencija obitelji, valovi otpuštanja i stečajeva - ne dopuštam to. Sad kad smo u fazi oporavka, kao vlada koja se vodi načelom djelovanja kad treba, onda djelujemo tako da stabiliziramo očekivanja. Mi to radimo diskretno da unatoč svemu i o tome stignemo misliti - rekao je Plenković.

'Ovakva odluka ograničenog karaktera primjerena je trenutku'

 - Ako limitirate cijenu litre goriva, spuštanjem ste automatski smanjili dio PDV-a koji dolazi od svake litre. Za što mi trošimo novac od trošarina? Za ceste, autoceste, željeznice ili kao prihod u proračun. A taj proračun financira i zdravstvo koje je dostupno s ogromnim dosegom prava i to netko treba platiti. Mi smatramo da je ovakva odluka ograničenog karaktera primjerena trenutku, da ni distributeri neće imati veliku dramu, neka malo gledaju kako su izgledale nafte na tržištu i maloprodaji, smatramo da nam ta odluka daje jedan mir i da je primjerena. Ona nije kraj procesa upravljanja nečim - rekao je Plenković.

 

O presudi HDZ-u

Osvrnuo se i na jučerašnju presudu HDZ-u

  - Pravni proces je jučer dobio svoju novu fazu, a to je potvrda od strane Vrhovnog suda. Ja sam jučer rekao da smo mi legalisti i prihvaćamo odgovornost pravne osobe, a ne krivnju. Postojala je jedna čelna osoba, Ivo Sanader, koji je vodio prije ohoho godina pa je onda na temelju toga došlo i do odgovornosti pravne osobe HDZ-a. Ja kao predsjednik stranke koji je demokratski pobijedio svu oporbu ne kanim izgovarati rečenice isprika za vrijeme za koje ja nisam bio ni član stranke. Ja odgovaram za ono što radimo sada - rekao je Plenković te nastavio

 - Prije 15 mjeseci smo imali najuvjerljiviju pobjedu HDZ-a po ovom izbornom sustavu, to je moja odgovornost. Mi ćemo novčani iznos uplatiti u proračun i s time za mene ta priča završava. Da li ću prihvatiti da mi jedan tiranin i despot Grbin, koji kroz prozor izbacuje zastupnike, da mi nešto docira? No way, ne dolazi u obzir.. Oni pokazuju totalitarne manire. -  rekao je.

 - Čovjek koji grli Kovača u Čakovcu, koji laže da mu netko prijeti, će nama docirati? Da nama sole pamet Mostovci, koji doživljavaju orgazam na Festivalu slobode i kriče protiv cijepljenja, da meni dociraju? Možemo sije mržnju protiv HDZ-a, koji kadrovira u Holdingu onako kako kadrovira. Mi smo za njih NBA, a oni su lokalna liga. To ne dolazi u obzir - kazao je Plenković.

Što je razlog i kada je došlo do odluke o ograničenju cijena?

- Hajdemo ponoviti. Vlada ima alat, postoji Zakon o naftnim derivatima koji kaže da tržište diktira cijene. U iznimnim situacijama Vlada može donositi odluke o limitiranju maloprodajne cijene nafte. Mi ne moramo baš sve, što na užem kabinetu raspravlja Vlada, objaviti na webu. On služi da se na njemu ispitaju sve mogućnosit. Ovo je plod analiza. Prolog tjedna su ministri Marić i Ćorić dobili zadaću da analaiziraju stanje. Što mislite kako su druge odluke donesene? Nisu došle sa Sljemena. Kako mislite da su inače donesene odluke? One su došle preko Bihaća? - rekao je.

- Vi ste ih 24sata? Vi ste najangažiraniji u hajci. Ne vi, nego vaša kuća. Nemojte misliti da se to ne čita, da se ne prati - poručio je premijer novinarki.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 285
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa