Obavijesti

News

Komentari 587

Obama: Tražit ću od Kongresa dopuštenje za napad na Siriju!

Obama: Tražit ću od Kongresa dopuštenje za napad na Siriju!
22

Odlučio sam. Spremni smo za vojnu akciju protiv Sirije, ali ću prvo tražiti odobrenje Kongresa, rekao je večeras predsjednik SAD-a Barack Obama u javnom obraćanju

VIDEO

UŽIVO:

23.19 Američki državni tajnik John Kerry razgovarao je s predsjednikom Sirijske oporbene koalicije Ahmedom Assi al-Jarbom. Ponovno je istaknuo kako SAD ostaju pri stavu da je sirijska vlada odgovorna za uporabu kemijskog oružja. 

Kerry je o Siriji razgovarao i s ministrima vanjskih poslova Saudijske Arabije i Japana.

22.45 Obama i francuski predsjednik Francois Hollande telefonski su razgvorali prije Obamine izjave da će prije eventualnog udara na Siriju tražiti odobrenje Kongresa. Hollande je ponovio svoju volju da kazni Siriju za, kako se sumnja, napad kemijskim oružjem. 

Međutim, raste pritisak i na francuskog predsjednika da također zatraži odobrenje od parlamenta koji bi trebao raspravljati o Siriji 4. rujna, ali bez glasovanja.

>>> Američki predsjednik Barack Obama obratio se javnosti vezano za vojnu intervenciju SAD u Siriji

19.52 Obama je rekao da je svijet prije desetak dana svjedočio hororu u Siriji kada je masakrirano tisuću ljudi, od čega stotine djece. SAD je utvrdio da je Assadov režim odgovoran za kemijski napad protiv svog naroda, rekao je Obama. 

-  Svi su vidjeli strašne slike mrtvih. 700 je bilo djece. Djecu je ubila vlada. Ovaj napad je napad na poštovanje i svjetsku sigurnost - rekao je Obama.

- Koju poruku ćemo poslati ako diktator može plinom ubijati građane svoje države - kazao je Obama.

- Zaključili smo da je ovime ugrožena naša nacionalna sigurnost, ali i sigurnost Izraela, Libanona, Jordana, Turske... Zato smo odlučili suočiti se s tim i intervenirati u Siriji, no u obliku limitirane akcije. Odlučio sam da trebamo pripremiti akciju. Ona će biti poduzeta sada, sljedeći tjedan ili sljedeći mjesec. Ipak, donio sam i drugu odluku da ćemo o tome diskutirati u Kongresu. Tražit ću da oba doma Kongresa odobre napad - rekao je predsjednik Obama i dodao da će krenuti u akciju i bez pristanka Vijeća sigurnosti "koje je paralizirano".

Rekao je da će se u što kraćem roku u Kongresu raspravljati i glasati o napadima na Siriju. Uvjeren je da ima ovlasti pokrenuti napad bez glasanja u Kongresu, no dodao je da će odluka biti "snažnija" ako dobije podršku Kongresa.

-  Šef udruženih snaga me je izvijestio da smo spremni za napad u bilo kojem trenutku - kazao je Obama te dodao je "vojska spremna za njegovu naredbu".

Poručio je svim pripadnicima Kongresa da donesu tu odluku zbog nacionalne sigurnosti SAD-a. 

- Ne možemo okrenuti glavu od masakra nevinih civila. Mi smo SAD, ne možemo se praviti da nismo vidjeli što se dogodilo u Damasku - rekao je Obama.

Ova Obamina izjava za javnost je pripremljena nakon što su u Bijeloj kući razgovarali glavni Obamini savjetnici za nacionalnu sigurnost, među kojima su ministar obrane Chuck Hagel, državni tajnik John Kerry i načelnik združenog stožera Martin Dempsey.

18.15 Sirijska vojska mobilizirana je, ima prst na okidaču. Vojska je spremna suočiti se sa svim izazovima i svim scenarijima, izjavio je u subotu na državnoj televiziji sirijski premijer Vael al-Halki. 

Visoki dužnosnik sirijskih službi sigurnosti kazao je kako očekuje "napad u svakom trenutku" i ponovio da je njegova zemlja "također spremna odgovoriti u svakom trenutku".

17.38 UN-ovi inspektori su sletjeli u zračnu luku u nizozemskom gradu Rotterdamu. Zrakoplov im je osigurala njemačka vlada.

Inspektori će otići u sjedište Organizacije za zabranu kemijskog oružja u Den Haagu. Uzorke koje su uzeli na terenu u Siriji će poslati u razne laboratorije na testiranje.

TIJEK DOGAĐAJA:

Samo nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Barack Obama rekao kako razmišlja o ograničenoj akciji na Siriju, UN-ovi inspektori otišli su iz Damaska u susjedni Libanon

Državni tajnik John Kerry optužio je Siriju za upotrebu kemijskog oružja koja je ubila 1429 ljudi, među kojima je bilo 426 djece.

Sirija tvrdi da Amerikanci lažu i za sve okrivljuje pobunjenike, piše BBC.

UN-ovi inspektori četiri dana su istraživali napad na predgrađe Damaska 21. kolovoza. 

Odlaskom UN-ovih inspektora otklonjene sve prepreke

Iako se prvi rezultati očekuju danas, konačno izvješće moglo bi biti gotovo tek za dva tjedna. Međutim, njihov odlazak iz Sirije otklonio je praktičnu i političku prepreku za pokretanje američke vojne akcije. 

Rusija, glavni Sirijin saveznik, upozorava kako bi 'bilo kakva jednosmjerna vojna akcija koja zaobilazi Vijeće sigurnosti UN-a bila direktno kršenje međunarodnog prava'. 

Vijeće sigurnosti UN-a teško će odobriti akciju protiv Sirije jer se protivi Rusija, jedna od pet stalnih članica. Zajedno s Kinom već je stavila veto na prethodne rezolucije o Siriji.

Sirijski predsjednik Bashar al Assad već je najavio kako će se zemlja boriti protiv Zapadne agresije. U subotu su potvrdili kako su spremni za napad te da će svim raspoloživim sredstvima braniti svoj narod i domovinu. Iščekuju napad svaki trenutak.

Obama saveznika našao u Francuskoj, Britanci odustali

Francuski predsjednik Francois Hollande ponovio je kako podupire Obamu. 

Predsjednik Barack Obama rekao je u petak kako je napad kemijskim oružjem u Siriji 'izazov svijetu koji prijeti interesima američke nacionalne sigurnosti'. 

- Ne možemo prihvatiti svijet u kojem žene, djecu i nevine civile truju otrovnim plinom - rekao je i dodao kako imaju obavezu prema svijetu držati kemijsko oružje pod kontrolom. Naglasio je kako razmišlja o ograničenoj akciji te kako neće biti 'čizme na zemlji' ni dugotrajnih akcija. 

Amerikance je iznenadilo što je britanski parlament odbio podržati vojnu intervenciju. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je Kinu i Rusiju. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan smatra da ograničena akcija neće biti dovoljna. 

John Kerry predstavio je 'visoko povjerljive procjene tajne službe o napadu':

Napad je usmrtio 1429 ljudi među kojima 426 djece 

- Sirijska vojska operirala je tim područjem s kemijskim oružjem tri dana prije napada

- Snimke iz satelita pokazuju rakete lansirane iz državnih objekata 90 minuta prije napada

- Oko stotinu videa dokazuje korištenje kemijskog oružja

- Prisluškivali su dužnosnika iz Damaska koji je bio zabrinut zbog dolaska UN-ovih inspektora 

Procjena je potkrijepljena dokazima, svjedocima i medijskim izvješćima. 

Poznato je da sirijska vojska ima zalihe kemijskog oružja

Korištenje kemijskog oružja strogo je zabranjeno međunarodnim humanitarnim pravom. Poznato je da sirijska vojska ima zalihe kemijskih plinova uključujući sarin. UN-ovi inspektori prikupili su dokaze, ali nisu obavezni odlučiti o krivnji. U Siriji je od ožujka 2011. godine poginulo više od 100.000 ljudi. Iz zemlje je pobjeglo 1,7 milijuna ljudi. 

SAD poslao i šesti razarač u Mediteran

Šesti američki ratni brod stigao je u istočni Mediteran, u blizinu pet američkih razarača naoružanih krstarećim raketama, javlja dopisnik agencije Anadolija. Naglasili su da je amfibijski brod 'USS San Antonio' s nekoliko stotina američkih marinaca poslan iz drugog razloga. Tvrde da se marinci ne planiraju poslati na kopno u okviru eventualne vojne akcije protiv Sirije. Američka mornarica obično drži tri razarača u Mediteranu. Svaki od pet razarača ima oko 40 ili više raketa 'Tomahawk', odnosno ukupno oko 200 raketa.

Amerikanci ne podržavaju 'rat', ali ograničenu akciju da

Posljednje istraživanje pokazalo je kako je čak 50 posto Amerikanaca protiv vojne akcije u Siriji, a 42 posto je za. Glavni razlog je zato što ne žele riskirati živote svojih vojnika. Ipak, 50 posto podržava ograničenu vojnu akciju, a 40 posto ne. Čak 79 posto ispitanika smatra da Obama treba dozvolu Kongresa za napad. Istraživanje je provedeno na 700 Amerikanaca. 

Merkel osudila stavove Rusije i Kine, ali ... 

Njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je Rusiju i Kinu zbog stava u vezi sa sirijskom krizom. Istaknula je da su te zemlje svojim potezima oslabile Ujedinjene narode (UN), javlja dopisnik agencije Anadolija. Podsjetimo, Rusija i Kina su vetom blokirale tri rezolucije koje bi povećale pritisak na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada od početka rata. Isto tako, Rusija i Kina su i protiv zahtjeva zapadnih članica Vijeća sigurnosti UN-a za vojnu intervenciju protiv sirijskog režima. 

... Njemačka neće napasti Siriju bez podrške UN-a

Merkel je podsjetila da je upotrebom kemijskog oružja u Siriji 'prekršen tabu' dodavši da takvo ponašanje ne smije ostati bez sankcija. Međutim, isključila je sudjelovanje Njemačke u bilo kojoj vojnoj akciji koja ne bi imala podršku međunarodne zajednice i UN-a. 

- Njemačka neće učestvovati u bilo kakvoj vojnoj intervenciji bez mandata UN-a, NATO-a ili EU-e - rekla je Merkel.

Putin: Obama je dobio Nobela za mir, a sada želi rat

U polemiku državnika o Siriji uključio se i ruski predsjednik Vladimir Putin. Odbacio je američke tvrdnje da je sirijski režim koristio kemijsko oružje kao 'potpunu besmislicu'. 

Putin je pred novinarima u Vladivostoku pozvao Washington da pokaže dokaze o kemijskom napadu, a američkog predsjednika Baracka Obamu da, kao dobitnik Nobelove nagrade za mir, razmisli o budućim žrtvama u Siriji prije nego što upotrijebi silu. 

Putin je izjavio da bi bilo "zaista žalosno" ako bi SAD pokrenule vojnu akciju protiv Sirije. 

- Američki predsjednik Barack Obama, koji je dobitnik Nobelove nagrade za mir, morao bi razmišljati o mogućim žrtvama udara na Siriju - smatra Putin. 

Naglasio je da bi SAD trebale Vijeću sigurnosti UN-a predočiti dokaze o upotrebi kemijskog oružja u Siriji. Putin je dodao da bi predstojeći summit G-20 u Petrogradu mogao biti platforma za raspravu o sirijskoj krizi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 587
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...