News

Komentari 94

Oklevetao je Bandića da krade: Meiću novčana kazna i tužba

Oklevetao je Bandića da krade: Meiću novčana kazna i tužba

Jurica Meić mora platiti kaznu od 4849 kuna za klevetu. Meića sada čeka i privatna tužba Bandića za pretrpljenu duševnu bol. Gradonačelnik traži čak 100.000 kuna

SDP-ovac Jurica Meić mora platiti kaznu od 4849 kuna za klevetu Milana Bandića jer je ustvrdio da krade. Potvrdio je to Županijski sud nakon žalbe Meića na prvostupanjsku presudu kojom je proglašen krivim. Meića za istu stvar čeka i privatna Bandićeva tužba za naknadu štete za pretrpljenu duševnu bol od 100 tisuća kuna. Nakon ove presude, postoji vjerojatnost da će Meić morati platiti i u posebnom postupku i dio te naknade.

Meić je posljednji zastupnik osuđen za klevetu 

Meić će sigurno biti posljednji zagrebački zastupnik koji je za to osuđen jer je u međuvremenu promijenjen Poslovnik, pa je nemoguće da netko odgovara za vrijeđanje ili klevetanje za govornicom.

Prije dvije godine u raspravi o građenju Tomislava Horvatinčića na Gradskoj Skupštini, Meića je naljutilo što mu gradonačelnik ne želi dati odgovor. Pa je izrekao spornu rečenicu: "Ja vas nisam pitao koliko ste se nakrali..."

Sud je utvrdio da je Meić izrekao klevetu i kaznio ga s obrazloženjem da Bandić nije osuđen niti je protiv njega podignuta optužnica.

Meić: Da kažem da je Sanader lopov, kaznili bi me za klevetu

Meić se ne miri s presudom i smatra da ima pravo na imunitet za izgovoreno u Skupštini. Zakon je tek nakon što je ovo izrečeno izmijenjen i daje imunitet, ali Meićevi odvjetnici smatraju da su zastupnici u Saboru i lokalnoj upravi izjednačeni. Postoji i presuda šibenskog suda koja to analogijom dokazuje jer je tada vijećnik kažnjen jer je klevetu izrekao na tiskovnoj konferenciji, a sud je zauzeo stav da se proces ne bi mogao voditi da je rečeno u lokalnom parlamentu.

- Po ovom obrazloženju, da danas kažem da je Sanader lopov, isto bih mogao biti kažnjen za klevetu. Još ću se boriti i vjerujem u pravnu državu. Strpljen, spašen - rekao je Meić aludirajući na gradonačelnikov vokabular.

Najčitaniji članci