Obavijesti

News

Komentari 24

Oko tri tisuće umirovljenika bi moglo ostati bez mjesta u domu

Oko tri tisuće umirovljenika bi moglo ostati bez mjesta u domu

Zbog izmjena zakona o socijalnoj skrbi, umjesto 20, u svakom bi domu smjelo biti najviše 12 korisnika. Protiv toga se okupilo 200-tinjak obiteljskih domova koji tvrde da na taj način neće moći preživjeti

VIDEO

Više od tri tisuće umirovljenika moglo bi ostati bez mjesta u domovima za starije i nemoćne - prenosi RTL. 

Zbog nedavnih tragičnih smrtnih slučajeva u takvim ustanovama, najavljena izmjene zakona o socijalnoj skrbi, radi poboljšanja kvalitete skrbi, predviđaju i smanjenje maksimalnog broja korisnika u domovima. 

Umjesto 20, u svakom bi domu smjelo biti najviše 12 korisnika. Protiv ove ideje okupilo se 200-tinjak obiteljskih domova koji tvrde da na taj način neće moći preživjeti.

Policija istražuje šokantne slike iz doma kraj Siska: 'Vlasnici su tražili da vežem te jadne ljude'
Policija istražuje šokantne slike iz doma kraj Siska: 'Vlasnici su tražili da vežem te jadne ljude'

Zbog najavljenih izmjena zakona zabrinuti su vlasnici, djelatnici i korisnici obiteljskih domova. Ukoliko se maksimalni broj korisnika smanji sa sadašnjih 20 na 12 mnogi naši stariji sugrađani ostati će bez adekvatne skrbi. Povratak u obitelji problematičan je za većinu. 

- Problematično bi bilo jer sam sam doma, mislim sam udovac i djeca su posebno, oni rade tako da ne bi imalo smisla, ne bih mogao nikako - kaže sin korisnice obiteljskog doma za starije Boris Cittar.

Ni čekanje na novi smještaj u javnom domu nije rješenje. 

- U državnim domovima se čeka po deset godina, u privatnima isto se čeka dosta i teško je naći - govori voditelj obiteljskog doma u Šišanu Antonio Giudici.

Otkaze bi posljedično dobili i neki djelatnici

- Evo moja kolegica se upisala, rekli su da će je zvati za pet godina. A ako se desi da nema ovih privatnih domova to će biti i 15 godina - kaže korisnica obiteljskog doma za starije Natalija Knežević.

Dok se zbog incidenata u Andraševcu i Dugom ratu u javnosti stvorila loša slika obiteljskih domova korisnici ovog istarskog doma na sva usta hvale uslugu koju dobivaju, a još im je važnije, kažu, što se ovdje osjećaju kao u obitelji. Usvoje li se izmjene zakona svjesni su da će neki od njih morati otići.

- E sad kad vi morate izabrati osmero ljudi koje ćete otpustit, koji će to biti? To nema definicije, razumijete? To će sigurno biti jedan težak i nezahvalan posao za ljude koji budu ostali u tom poslu kad budu morali otpuštati osam nekakvih korisnika viška - kaže predstavnik vlasnika Obiteljskih domova za starije Domagoj Sušanj.

Gradonačelnik koji je otvorio dom lani u Mošćenici je šokiran: 'Zgrozilo me, ništa nisam znao'
Gradonačelnik koji je otvorio dom lani u Mošćenici je šokiran: 'Zgrozilo me, ništa nisam znao'

Otkaze bi posljedično dobili i neki djelatnici. Prema grubom izračunu na razini Hrvatske će bez skrbi ostati najmanje 1500 korisnika a bez posla najmanje 400-tinjak djelatnika. Očekivani rezultat biti će otvaranje sve više nelegalnih domova s neadekvatnom skrbi. Kako bi izbjegli ovaj crni scenarij vlasnici 200-injak hrvatskih domova okupilo se u inicijativu. 

- Svi predstavnici obiteljskih domova su se učlanili u udrugu Glas poduzetnika i pri Glasu poduzetnika smo dobili odbor za socijalnu skrb - govori Sušanj.

Dok ministarstvo za sad ne iznosi detalje poduzetnici imaju dva glavna cilja: aktivno sudjelovati u izmjenama zakona i popraviti lošu sliku koju su stvorili, kažu, malobrojni nesavjesni vlasnici. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...