Obavijesti

News

Komentari 229

Okrutnost u Ivanovcu: Bacali mačića deset metara u zrak

Okrutnost u Ivanovcu: Bacali mačića deset metara u zrak
2

Premda je od mučnog događaja prošlo skoro deset dana, maca Silente zbog natečene vilice još uvijek jedva jede i uzima lijekove. Policija istražuje još slučaj

VIDEO

Trojica mladića su se u noći sa 9. na 10. kolovoz u središtu Ivanovca "zabavljala" dokazujući jedan drugom tko može više u zrak baciti malenu mačku. Sve je vidjela prolaznica koja im je zaprijetila da će pozvati policiju i tek su tada ostavili potpuno zakrvavljenu mačku na ulici i otišli su. Prolaznica se obratila Udruzi za zaštitu životinja Devet života.

­ Rekla je da su mačića bacali oko deset metara u zrak, te da se svaki put dočekala na noge. Možete samo zamisliti koliko je bila istraumatizirana. Jedva je podizala stražnji dio tijela i neprestano je mijaukala, ispričali su nam u Devet života. 

Aktivisti udruge su sutradan po dojavi o nemilom događaju malaksalu i krvavu macu odveli kod veterinara započevši tako liječenje koje će ih koštati više od 1.000 kuna. Macu su nazvali Silente po omiljenoj grupi predsjednice udruge, Gordane Bukvić.

Premda je od mučnog događaja prošlo skoro deset dana, maca Silente zbog natečene vilice još uvijek jedva jede i uzima lijekove. Prolaznica koja je svjedočila zlostavljanju mačke, prepoznala je dvojicu zlostavljača. Policija je preuzela slučaj, a istraživanje još traje.

Marko Mrkonjić/PIXSELL

Maleni Silente se sporo oporavlja

Slučaj zlostavljanja mace Silente je već šesti u ovoj godini zbog kojeg udruga Devet života podnosi prijavu Veterinarskoj inspekciji zbog mučenja ili napuštanja životinja. S jednom prijavom protiv muškarca koji je istukao vlasnicu koja je branila mačku, a potom mačku zatukao ciglom. Unatoč novom Kaznenom zakonu koji je stupio na snagu 2013. godine, a koji je donio značajne promjene propisujući strože kazne za ubijanje i mučenje životinja, neke nije uspio zaplašiti. "Uspjeli" su doći i na sud.

Ribič je tako u lipnju na obali Save u mjestu Nart kraj Ivanje Reke ugledao muškarca koji je u rijeku bacio vreću u kojoj su cviljeli psi. Htio ga je zaustaviti, ali je monstrum pobjegao. Ribič je uspio vreću izvući iz vode i spasio je pet malih haskija.

U listopadu 2014. godine policija je privela nasilnika iz Karlovca koji je zajedno s bratom zlostavljao mačku i time se hvalio na Facebooku. Lijevkom su joj u grlo ulijevali vino.

I sami su bili alkoholizirani. Prijavili su ih korisnici Facebooka. Iste je godine samo u travnju, istarska policija kazneno prijavila staricu (81) iz Oprtlja koja je utopila tri mačića i potom ih bacila u kontejner.

Otac i sin brutalno su zlostavljali psa na parkiralištu u Velikoj Gorici u kolovozu 2013. godine. Ovčar je bio dehidriran, a oni su ga šamarali. Na kraju su psa zatvorili u prtljažnik i otišli. I protiv njih je policija podnijela kaznenu prijavu.

Novi zakon ne sankcionira samo teško mučenje životinja, kao što je bilo u prijašnjem, već i njihovo usmrćivanje. Novost je i odredba da se zlostavljana životinja, koja preživi zlostavljanje, oduzima zlostavljaču. Novi Kazneni zakon ukinuo je mogućnost da se za ubijanje ili mučenje životinja propisuje novčana kazna, kao što je to bilo u starom Zakonu, već umjesto dosadašnje kazne do šest mjeseci zatvora propisuje kaznu do godinu dana zatvora. Kazna za mučenje (i ubijanje) životinja iz koristoljublja povećana je s kazne zatvora do jedne godine na kaznu zatvora do dvije godine, dok je kazna zatvora do tri mjeseca za onog tko 'iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme' povećana na kaznu zatvora do šest mjeseci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 229
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...