Obavijesti

News

Komentari 179

Probije li Sava nasip u Šamcu, cijeloj Slavoniji prijeti poplava

Probije li Sava nasip u Šamcu, cijeloj Slavoniji prijeti poplava
133

Hrvatska vojska stigla je u Slavonski Šamac gdje zajedno s mještanima pune vreće s pijeskom i ojačava nasipe. Čak ni najstariji mještani ne pamte ovakav scenarij

VIDEO

U Slavonski Šamac u petak poslijepodne stigli su hrvatski vojnici koji zajedno s mještanima pune vreće pijeskom i ojačavaju nasip.  Iz svojih korita izašle su rijeke Sava i Bosna

Rijeka Bosna, koja utječe u Savu, presjekla je njezin tok te se Sava sada 'vraća' prema Slavonskom Brodu. Ni najstariji mještani ne pamte ovakav scenarij. Dio nasipa u Šamcu ključan je za obranu Slavonije od potpune katastrofe.

Sada se strahuje da Sava i Bosna ne probiju nasip u Slavonskom Šamcu. U tom slučaju potopila bi se cijela Slavonija jer je Slavonski Šamac na uzvisini u odnosu na Đakovo, odnosno u ravnini je sa vrhom đakovačke katedrale. Nasip u Slavonskom Šamcu je svojevrsna brana juga Slavonije.  

Olakotna okolnost je što se rijeka Bosna izlila u BiH. 

Granični prijelaz Slavonski Šamac od 9 sati ujutro zatvoren je za sav promet. Poplavljen je novi dio izgrađenog graničnog prijelaza. Svi koji dođu iz BiH mogu ući u Hrvatsku, ali obrnuto nitko ne može proći. 

Najteže je u Okučanima gdje su se izlili potoci. Uz mnoge potopljene ceste glavne prometnice za sada su ipak prohodne. 

Brdo im uklizalo u kuću usred Vukovara: Strašna je ta nemoć

Bio sam u trpezariji i gledao kroz prozor. Odjednom se prolomio zvuk kao da su se ispred kuće izravno sudarila dva šlepera. Pogledam kroz prozor, a ono, brdo klizi prema susjedinoj kući. Bio sam paraliziran. Nevjerojatna je ta nemoć, vidiš kako brdo ide i čekaš da proleti kroz kuću, opisao je Miloš Nikić odron brda u središtu Vukovara u Šenoinoj ulici u kojem je u petak oko 6.30 sati ujutro stradala kuća njegove susjede Lele Rapčak.

- Nakon što se slegla prašina, odmah sam nazvao susjedu pitati je kako je i kako su naše mačke Kiki i Pupi. Evo, i nekoliko sati kasnije čim pomislim na to čemu sam svjedočio prolaze me trnci. Uplašen sam, jer sam otac blizanaca od šest godina. Gdje ih sad pustiti da se igraju, kad i u dvorištu nisu sigurni - priča Miloš.

Lela Rapčak nas je pozvala u kuću u kojoj se brdo doslovno uvuklo u spavaću sobu na prvom katu.

- Srećom sam spavala u dnevnom boravku, zajedno sa svojim mačkom. Oboje samo zanijemili kad nas je ujutro probudila tutnjava. Bum, tras! Prvo sam pomislila da je, možda, neki sudar na cesti pored kuće. Potom sam pomislila da je potres. Onda me nazvao susjed Miloš i rekao što je vidio - priča Lela.

U tek obnovljenu kuću Lela je uselila prije mjesec dana. Kivna je na gradske vlasti koje obećavaju već 10 godina postaviti potporne zidove koji su trebali spriječiti upravo ono što se dogodilo i na njezinu kuću nanijelo gotovo 80 prostornih metara zemlje.

- Na vrhu brda iznad kuće je groblje na kojem je pokopan i moj otac. Što kaže susjed Miloš, kao da nas mrtvi pozivaju k sebi - priča Lela.

Olujni vjetar diljem Hrvatske 'nosio' krovove i rušio stabla

Nevrijeme je prouzročilo probleme diljem Hrvatske. Elementarna nepogoda proglašena je na osječkom i baranjskom području. Poplavljene su obiteljske kuće, podrumi stambenih zgrada, poljoprivredne površine i neke prometnice.

Cijela Požeška kotlina je poplavljena. branitelji su se cijelu noć gradili zečje nasipe duž rijeke Orljave od Pavlovaca do Pleternice.

Ugrožena su mjesta i u Požeško-slavonskoj županiji. Kiša, koja pada bez prestanka gotovo 24 sata, uzrokovala je na nekoliko mjesta izlijevanje Orljave, Veličanke i Londže. Grade se zečji nasipi u Trenkovu, Mihaljevcima i Dervišagi dok jak vjetar ruši stabla i uništava plastenike na njivama. Zbog iznimno teške situacije, u pomoć je pozvana i vojska.

Zbog izlijevanja rijeka Pakre i Šeovice noćas je u jugoistočnom dijelu Lipika poplavljeno sedam ulica. Vatrogasci su evakuirali 50-ak najugroženijih stanovnika u vatrogasni dom. Voda se trenutačno polako povlači, ali kiša i dalje pada pa se voda slijeva u rijeku. U popodnevnim satima očekuje se novi vodni val.

Voda odnijela most 

Visoke vode Pakre srušile su pješački most kraj pakračke bolnice i most prema lipičkim vinogradima.

Mještani naselja uz rijeku Pakru u Moslavini kao i djelatnici vodoprivrede  imali su tešku noć, Pakra je vrtoglavo rasla i srušila most na sisačko-moslavačkom dijelu, a na pakračkom dijelu  most se još nekako drži, ali strahuje se da bi i on mogao pasti. Treći most preko Pakre, u Banovoj Jaruzi je čvršći, ali vodostaj i dalje raste.   

- Ovakav vodostaj još nikada nismo imali. I za nas je to veliko iznenađenje - kazao nam je Željko Uzel, voditelj  vodnogospodarskog područja Lonja-Trebež. Upozorio nas je na opasnost približavanja rubu srušenog mosta jer je konstrukcija podlokana i može se srušiti i povući nekoga sa sobom.

On i suradnici Drago Makal i Mario Repić neprekidno obilaze područje kazujući kako je stanje dosta ozbiljno. 

Most koji je srušen zapravo je granica između dvaju županija, Sisačko-moslavačke i Požeško-slavonske. U naravi to su dva mosta koja se nadovezuju. Stradao je sisačko-moslavački dio, a vjerojatno sličnu sudbinu mogao bi doživjeti i pakrački. 

Srećom, na tom području naselja nisu toliko ugrožena, ali to nije jamstvo da rekordna poplava  na tom području ugrozi i mještane. 

Letio krov u Novom Marofu

Problemi su i na sjeveru zemlje. Snažan vjetar u četvrtak kasno poslijepodne je odnio krov s Gradske vijećnice u Novom Marofu. Odlomljeni komadi lima oštetili su nekoliko automobila koji su bili parkirani oko zgrade te susjedni objekt. Nije bilo ozlijeđenih, a vatrogasci su sanirali štetu. 

U Zagrebu je vjetar porušio nekoliko stabala i grana. Zatvorena je Sljemenska cesta, a tijekom dana ZET-ove ekipe više puta su intervenirale. Stabla i grane su oštetile vodove pa su nastajali problemi u prometu.

Očekuje se smirivanje vremena, snijeg na Zavižanu i Biokovu

U petak će prevladavati oblačno, povremeno s kišom, u Slavoniji i Lici ponegdje i obilnijom. U najvišem gorju ponegdje će još padati snijeg. Puhat će umjeren i jak, u početku još na udare i olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar, poslijepodne će postupno slabjeti. Najviša dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti od 9 do 14, na Jadranu od 13 do 18 °C.

Na Zavižanu i Biokovu napadalo je nekoliko centimetara snijega

Orkanski vjetar stvara probleme u prometu

Autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica otvorena je samo za osobna vozila. Zbog olujnog vjetra na Jadranskoj magistrali (D8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle ( I skupina), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno za dostavna i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom.

Kiša i mokri kolnici usporavaju promet u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Lici i Slavoniji.

U prekidu je trajektna linija Prizna-Žigljen te katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Bol-Jelsa, Split-Hvar-Korčula i Split-Vis.

Na stranicama HAK-a pogledajte koje su sve ceste zatvorene zbog vode na kolniku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 179
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu