Obavijesti

News

Komentari 192

"On je manijak". Marin Miletić govorio je o Donaldu Trumpu, a izgleda kao da je mislio na sebe

"On je manijak". Marin Miletić govorio je o Donaldu Trumpu, a izgleda kao da je mislio na sebe
1

Video s kompilacijom nastupa Marina Miletića uzburkao je duhove i izazvao žestoke reakcije u javnosti, koja je šokirana njegovim stavovima i retorikom. Miletić kopira Trumpa, a pitanje je hoće li i završiti kao Trump.

VIDEO

"On je manijak, ali ga Bog iskorištava u borbi za dobro".

Tako je Marin Miletić, bivši vjeroučitelj iz Rijeke i Mostov kandidat za gradonačelnika Rijeke, u jednom od svojih video klipova opisao Donalda Trumpa, nazivajući ga svojim "političkim uzorom".

A tako bi mnogi opisali i samog Miletića, nakon što su pogledali kompilaciju njegovih video istupa koje on ovih dana dijeli na svojoj službenoj Facebook stranici.

Primjerice, nakon što je vjernike koji su se odmaknuli od Crkve nazvao "psima koji jedu vlastitu rigotinu" ili o "lezbicama" koje pokušavaju "ufurati u škole" LGBT zajednicu ili kad hvali Trumpa što je bio protiv LGBT zajednice ili kad promovira nadmoć muškaraca nad ženama.

Manijak i egzibicionist

Mnogi bi bili spremni Miletića nazvati onako kako je on nazvao Trumpa - "manijakom".

U svom stilu i nastupu, retorici i politici, u histeriji i manijakalnoj nametljivosti koja graniči s egzibicionizmom. 

I nije toliko izenađujuća činjenica da se Miletić, kojem neke od anketa čak daju šanse za drugi krug u Rijeci, ugleda na Donalda Trumpa, ali je svakako znakovita i nadasve upozoravajuća.

Donald Trump, sada već bivši predsjednik SAD-a, hranio se na raspadu sustava, na kolapsu vrijednosti, na korupciji i nesposobnosti, na histeriji i destruktivnosti, za mnoge je bio agent kaosa. A sličnim tragom sada ide i jurišnik Miletić, zapamćen po histeričnom istupu na učiteljskom štrajku u Zagrebu, koji mu je poslužio kao odskočna dasku u političkoj karijeri.

Žive od kontroverze

Marin Miletić igra na svjetonazor i ideologiju, obraća se najzagriženijim sljedbenicima, promovira tvrde kršćanske stavove i pretvara ih u svoju političku platformu. Trump je takvom brutalnom, konfliktnom, isključivom i ratobornom retorikom zaveo birače u zemlji koja si voli tepati da je kolijevka demokracije, a Miletić to sada pokušava replicirati u gradu koji se doživljava kao zadnje utočište ljevice.

Trump je živio od kontroverze, a to sada želi i Miletić.

Trump je odbacio političku korektnost, sada to pokušava i Miletić.

Trump je vulgarnostima, uvredama i incidentima privlačio pažnju na sebe, a ni Miletić nije daleko od toga.

Čarobni frulaš

I Trump je svoje sljedbenike i stranku pretvorio u osobni kult, a Miletić se sada doživljava kao prorok ili čak Čarobni frulaš braće Grimm koji zavodi birače, naročito one mlade koji su, prema nekim istraživanjima, njegovi najžešći sljedbenici.

Takav recept za Trumpa se pokazao uspješnim, a djelomično i za Miletića koji kotira kao ozbiljan kandidat za gradonačelnika. Ali što kad kampanja završi i kad se slučajno dođe na vlast?

Nakon četiri godine u Bijeloj kući Donald Trump ostat će upamćen kao najgori i najnekompetentniji predsjednik u zadnjih stotinjak godina.  Nije radio ništa i upropastio je sve. Kad nije igrao golf, izbacivao je suradnike iz svoje administracije. Jedini uspješni potezi bili su imenovanja tvrdih konzervativaca u Vrhovni sud. Nije uspio čak ni osporiti rezultate izbora i srušiti Kongres.

A na isti način moguće je zamisliti mandat Miletića na čelu Rijeke. Grada koji je pod Vojkom Obersnelom, slično kao Zagreb pod bivšim mu stranačkim kolegom Milanom Bandićem, zapeo u blatu, klijentelizmu, nesposobnosti, apatiji, sivilu...

A što ako pobijedi?

Kako bi samozvani sljedbenik "manijaka" Trumpa vodio treći najveći grad u Hrvatskoj? Svjetonazorom, ideologijom i manijakalnom histerijom to bi išlo dosta teško. I svakako ne bi bilo dovoljno.

Četiri godine na vlasti razotkrilo je Trumpa kao šupljeg demagoga, populista i egomanijaka. To bi se moglo dogoditi i Miletiću, ako njegova "manijakalnost" pod egidom Božjeg poslanja bude dovoljno privlačna biračima u Rijeci. Osim, naravno, ako ta manijakalnost ne motivira birače drugih kandidata da izađu na izbore i spriječe Miletićev dolazak na vlast.

No to je posve uobičajena pojava kod populista, demagoga, radikala i egomanijaka. U jednom trenutku razotkriju se kao nesposobni i nekompetentni, šuplji i površni, nezainteresirani za bilo što osim za vlastitu promociju i probitak.

Možda će i Miletić upasti u tu kategoriju.

Sektaši iz Mosta

I njegovi Mostovci su na "apostolskom poslanju" Bože Petrova, bivšeg Hrastovca, izgradili sektu koja je dvaput dovela HDZ na vlast i dva puta izgorila na vlasti. Sada sličnim putem ide Miletić: na viku i dreku animira birače, izaziva pažnju javnosti, provocira kritike, čime uglavnom kompenzira nedostatke i šupljine.

I ispunjava prostor koji je ispraznio egzibicionist Ivan Pernar.

Miletićeva kampanja u Rijeci možda je početak trenda, koji promovira i Zvonimir Troskot u Zagrebu, gdje se na ideologiji i svjetonazoru vodi bitka za osvajanje gradova. 

A opet, moglo bi se dogoditi da svibanjski izbori pokažu kako taj trend može žestoko gorjeti, ali isto tako i brzo izgoriti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 192
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.