Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
203 komentara

'On je podupirao Miloševića, to je dovelo do ratova i agresije...'

Europsku i svjetsku javnost osupnula je i činjenica da je Peter Handke održao oproštajni govor na Miloševićevom pogrebu, istaknulo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Austrian author Peter Handke, winner of the 2019 Nobel Prize in Literature, poses in his house in Chaville
Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
203 komentara

Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH u subotu navečer izrazilo je "začuđenost i nezadovoljstvo izborom ovogodišnjeg laureata ove ugledne nagrade" povodom dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

"Ne ulazeći u pitanje Handkeova književnog opusa i kvalitete njegova literarna izričaja, Ministarstvo izražava zabrinutost zbog dodjele Nobelove nagrade osobi politički angažiranoj u davanju potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga stoljeća", stoji u priopćenju ministarstva.

NOBELOVCI U HRVATSKOJ Nobelovka za 24sata: Plaši me ovaj povratak konzervativizmu

"Ta politika dovela je do ratova na području bivše Jugoslavije, teških zločina na Kosovu i agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su izgubljeni mnogi životi, protjerano brojno stanovništvo te uvedena dugotrajna nstabilnost u ovome dijelu Europe. Zbog genocida i zločina protiv čovječnosti Milošević je odgovarao pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i preminuo je tek nekoliko tjedana prije izricanja presude. Europsku i svjetsku javnost osupnula je i činjenica da je Peter Handke održao oproštajni govor na Miloševićevom pogrebu", ističe ministarstvo i podsjeća da su "američki, britanski te međunarodni PEN, kao i brojni ugledni filozofi i pisci diljem svijeta, ocijenili neprihvatljivom ovu odluku Švedske kraljevske akademije jer je riječ o piscu koji je nijekao povijesne istine te podupirao zagovaratelje genocidne politike.

"Fridays for Future" protest in Berlin STRUČNJACI - NE TAKO BRZO Može li Greta dobiti Nobela za mir? Kladioničari u to vjeruju

Dodjelom Nobelove nagrade Peteru Handkeu narušen je ugled i doveden u pitanje kredibilitet same nagrade, ocjenjuje MVEP u priopćenju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message