Obavijesti

News

Komentari 86

On je stvorio ISIL: Amerikanci su ga ubili, ali bilo je prekasno

On je stvorio ISIL: Amerikanci su ga ubili, ali bilo je prekasno
1

Nakon što je otet Tomislav Salopek, ISIL za Hrvate više nije bila daleka i nepoznata teroristička organizacija. A ovaj ju je čovjek 'začeo' još krajem 90-ih...

VIDEO

Abu Musab al-Zarqawi vjerojatno nije ime koje vam je poznato i za to postoji i vrlo logično objašnjenje. Svijet je globalni terorizam, naime, od 2001. godine i napada na 'Blizance' povezivao s Osamom Bin Ladenom , dok su ljudi koji su ga okruživali ostajali u relativnoj anonimnosti.

Zarqawi je svoju reputaciju militantnog islamista počeo graditi u rodnom Jordanu, a po početku američke invazije na Irak svoje je djelovanje preselio u tu zemlju. Bio je vrlo glasan protivnik prisutnosti zapadnjačkih snaga na Bliskom Istoku, a kasnije se čak i u redovima Al-Quaide isticao po nevjerojatnoj brutalnosti.

I dok je zapad bio zaokupljen Al-Quaidom i Bin Ladenom, Zarqawi je u pozadini gradio temelje organizacije koju danas poznajemo kao Islamsku državu .

Od male frakcije do ISIL-a

Godine 1999. Zarqawi je osnovao organizaciju ' Jamāʻat al-Tawḥīd wa-al-Jihād ', a kada se 2004. zakleo Bin Ladenu, ona je preimenovana u ' Tanẓīm Qāʻidat al-Jihād fī Bilād al-Rāfidayn ', a svi su je skraćeno nazivali 'Iračka Al-Quaida'. U siječnju 2006. godine, ta se organizacija spojila s još nekoliko njih koje su formirale ' Mudžahedinsko vijeće '.

U ljeto te godine SAD je nakon tri godine lova uspio locirati i ubiti Zarqawija, a u listopadu 2006. 'vijeće' se spojilo s još nekoliko frakcija i tako je nastala 'Islamska država Iraka' . Kada je organizacija 2013. godine svoje djelovanje proširila i na Siriju, dobila je svoje službeno ime po kojemu je poznata i danas: ' Islamska država Iraka i Levanta ' ( ISIL ) tj. 'Islamska država Iraka i Sirije' ( ISIS ).

VIDEO

U raljama kriminala od malih nogu

No, vratimo se na početak. Zarqawi je 1966. godine rođen pod pravim imenom ' Ahmad Fadeel al-Nazal al-Khalayleh ' u siromašnoj jordanskoj obitelji koja je preživljavala u rudarskom gradiću Zarqu. Surova okolina od malih ga je nogu bacila u ralje kriminala i alkoholizma.

Krajem 1980. godine pridružio se mudžahedinima u Afganistanu koji su se borili protiv sovjetskih trupa. No, stigao je na kraj same invazije. Sovjeti su se 1989. počeli povlačiti, pa Zarqawi nije sudjelovao u borbama. Umjesto toga, postao je reporter za islamističko glasilo.

Tako je upoznao i sprijateljio se i s Bin Ladenom .

Nakon povratka u Jordan odmah je počeo izazivati sreću. Već 1992. godine završio je u zatvoru zbog posjedovanja oružja i eksploziva, a iz zatvora je 1999. godine izašao s još radikalnijim uvjerenjima. Pomilovao ga je još uvijek aktualni kralj Jordana Abdullah.

U zatvoru je postao još radikalniji i brutalniji

Čim je osjetio dašak slobode, Zarqawi je počeo planirati terorističke napade, a nakon što su njegovi planovi razotkriveni, 'zbrisao' je put Pakistana. Iz Pakistana je opet otišao u Afganistan gdje je uz pomoć Bin Ladena prikupio novac i otvorio kamp za uvježbavanje militanata koji su pristizali iz Jordana. Bio je to početak njegove gore spomenute organizacije ' Jamāʻat al-Tawḥīd wa-al-Jihād ' koja će se kroz naredne godine pretvoriti u Islamsku državu koja će strah sijati diljem svijeta, čak i na zaprepaštenje nekad im bratske Al-Quaide.

VIDEO

Kada je započela invazija SAD-a na Irak, Zarqawi je bio na vrhu svoje terorističke 'karijere'. Irak je bio 'prošaran' terorističkim napadima koje je organizirao upravo on, a poštedio nije ni Maroko, Tursku i Jordan. Kao musliman Sunit, Zarqawi je orkestrirao bombaške napade na šiitske džamije, civilne ciljeve, predstavnike UN-a, iračke institucije, egipatsku ambasadu, ruske diplomate i katoličke crkve, jordansku ambasadu... Uglavnom, shvatili ste - Zarqawi je bio vrlo sklon nevoljama.

Zarqawijeva prisutnost i prisutnost njegove terorističke organizacije u Iraku Amerikancima su poslužili kao još jedno od opravdanja za invaziju Iraka. Godine 2004. Zarqawi je stavljen na listu najtraženijih svjetskih kriminalaca, a 2005. je postao najtraženiji čovjek i u Iraku i u Jordanu. SAD je za informacije o njemu te godine ponudio čak 25 milijuna američkih dolara što je bio isti iznos koji se nudio i za Bin Ladena.

Preživio i bombu od 230 kilograma

Zarqawi je ubijen 7. lipnja 2006. godine, usred sastanka u 'sigurnoj kući' nekoliko kilometara od Baqube. Kuću su bombardirale zračne snage SAD-a s 230 kilograma eksploziva. Osim njega, ubijeno je još petero ljudi, a među njima su bili i njegova supruga (jedna od četiri) te njihovo dijete.

VIDEO

Njegovom ubojstvu prethodilo je šest tjedana motrenja sigurne kuće po dojavi iz visokih krugova u iračkoj vladi te godine prikupljanja informacija. Zanimljivo, Zarqawi je jedini koji je preživio samo bombardiranje. Iračke i američke snage našle su ga živog, a umro je sat vremena nakon napada od ozljeda koje je udar nanio plućima.

Zapadni lideri već sljedeći su dan Zarqawijevu smrt prikazali kao još jednu pobjedu na Al-Quaidom i globalnim terorizmom. Militanti su ga pak pretvorili u mučenika i na njegovim temeljima sagradili zastrašujući Islamsku državu od koje danas strahuje gotovo cijeli svijet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati