News

Komentari 154

Opasna crna gljivica napada one koji su preboljeli covid: 'Pacijenti gube vid na oba oka'

Opasna crna gljivica napada one koji su preboljeli covid: 'Pacijenti gube vid na oba oka'

Dok drugi smrtonosni val korone pustoši Indiju, liječnici su počeli izvještavati o velikom broju slučajeva rijetke infekcije među pacijentima koji boluju ili su se nedavno oporavili od korone.

Dok Indija bilježi 400 tisuća novozaraženih dnevno i dok im je zdravstveni sustav pred kolapsom, indijski liječnici su počeli primjećivati širenje opasne crne gljivice mukormikoze koja napada oči, sinuse, pluća i mozak. 

POGLEDAJTE VIDEO: Loše stanje u Indiji

Koliko je porasla zaraza ovom bolešću govori i činjenica da je jedna od bolnica u Mumbaiju zabilježila 24 slučaja ove infekcije u posljednja dva mjeseca, dok su prije u jednoj godini imali šest. Od 24 slučaja, 11 osoba je izgubilo oko, a šestero je preminulo.

Mukormikoza je infekcija koju uzrokuju različite vrste gljivica, a pacijenti koji pate od te infekcije obično imaju simptome začepljenja i krvarenja iz nosa, oticanje i bol u oku, obješenost kapaka i zamagljen vid. Ukoliko se ne tretira na vrijeme dolazi i do potpunog gubitka vida. Oko nosa mogu se pojaviti crne mrlje zbog čega se mukormikoza često naziva i crnom gljivicom.

Liječnici kažu da većina njihovih pacijenata dolazi kasno, kad već izgube vid, a liječnici zatim moraju kirurški ukloniti oko kako bi spriječili da infekcija ne dođe do mozga.

U nekim slučajevima, kažu liječnici u Indiji, pacijenti su izgubili vid na oba oka, a u rijetkim slučajevima pacijentima moraju kirurški ukloniti čeljusnu kost kako bi zaustavili širenje bolesti, prenosi BBC.

Infekcija je najčešća u imunokompromitiranih ljudi, u bolesnika s loše kontroliranim dijabetesom, te u bolesnika koji primaju deferoksamin (lijek koji veže željezo).

Rinocerebralna mukormikoza je najčešći oblik mukormikoze, čije su infekcije obično teške, a često znaju biti i fatalne.

Liječnici vjeruju da je mukormikoza, koja ima ukupnu stopu smrtnosti od 50%, možda pokrenuta upotrebom steroida, koji se koriste za liječenje teško i kritično bolesnih pacijenata s koronavirusom.

Steroidi ublažuju upalu pluća kod koronavirusa i čini se da pomažu u zaustavljanju štete koja se može dogoditi kada imunološki sustav tijela prekomjerno krene u borbu protiv virusa. Ali u drugu ruku, oni također i smanjuju imunitet i povećavaju razinu šećera u krvi. Smatra se da bi ovaj pad imuniteta mogao potaknuti nove slučajeve mukormikoze.

Doktor Akshay Nair koji radi u tri bolnice u Mumbaiju progovorio je o ovoj bolesti i otkrio:

- Od travnja sam vidio više od 40 slučajeva zaraze crnom gljivicom. U zadnje dvije godine naišao sam na možda 10 slučajeva. Ove godine se nešto promijenilo.

- Infekcija je uzrokovana izlaganjem plijesni koja se obično nalazi u tlu, biljkama i propadajućem voću i povrću. Sveprisutna je i nalazi se u tlu i zraku, pa čak i u sluznici nosa zdravih ljudi - tvrdi doktor Nair dok se priprema za operaciju u kojoj će odstraniti oko 25-godišnjakinji koja je nedavno preboljela koronu. 

- Uklonit ću joj oko da bih joj spasio život. Tako funkcionira ova bolest - kaže liječnik.

I drugi zdravstveni djelatnici imaju slične priče. Tvrde da je ovo 'noćna mora usred pandemije' i pričaju kako su prošlog mjeseca operirali mladića koji se zarazio mukormikozom. Pacijent je imao samo 27 godina, te nije bio dijabetičar.

- Morali smo ga operirati tijekom njegovog drugog tjedna zaraze koronom i ukloniti mu do tad zdravo oko. To je bio poprilično poražavajuć osjećaj - priznali su.

Protugljivična intravenska injekcija čija doza košta 3.500 rupija (300 kn) i koja se mora davati svaki dan osam tjedana jedini je učinkoviti lijek protiv bolesti.

Najčitaniji članci