Obavijesti

News

Komentari 281

Operacije ih usrećuju: 'Volimo ići pod nož i nećemo prestati'

Operacije ih usrećuju: 'Volimo ići pod nož i nećemo prestati'
15

U zadnjih desetak godina drastično se promijenila percepcija javnosti oko estetskih operacija. Od početnog srama, danas je to postalo prihvaćeno, kaže dr. Glumičić

VIDEO

S 20 godina operirala sam grudi i povećala ih s trojke na četvorku, a prije godinu dana sam uvećala usne jer mi se strašno sviđa ‘duck face’, ono kad su ispupčene i pune, otvoreno govori Marija Šutalo (23), komercijalistica u privatnoj tvrtki i model iz Zagreba.

Priznaje kako nije bilo osobite potrebe za takvim zahvatima, no pomogli su joj da se osjeća samouvjerenije i bolje.

- Imam mnogo prijatelja i poznanika koji su bili na estetskim operacijama. I ja bih rado na sebi promijenila sve, od nožnog prsta pa do kose na glavi, sve bih stavila u silikon. No treba imati mjeru i potruditi se da čovjek ne izgubi granicu dobrog ukusa u pretjerivanju - kaže Marija. Ona je uvjerena kako će u budućnosti sigurno ići na još zahvata.

- Iskreno, mislim da su Hrvati ludi za estetskim operacijama. Kad izađete navečer, vidite da je svaka druga cura operirala nešto. Zato ne razumijem zašto je to tabu tema i čega se srame. Svi idu na operacije, ali ne žele priznati - prepričava Marija.

Dodaje kako ne bi napravila ništa nakaradno i neprirodno, a svrha njezina uljepšavanja bila je isključivo estetske prirode.

- Svojim roditeljima nisam rekla da idem na operacije. Nakon zahvata sam se vratila doma i tako su saznali. Bili su jako ljuti i nezadovoljni, no shvatili su da ne držim do tuđih mišljenja. Da mi je stalo do toga, onda ne bih išla na operacije - zaključuje mlada komercijalistica.

Marija smatra da je društvo na globalnoj razini usmjereno na izgled pa je s jedne strane imperativ zadovoljavati kriterije ljepote.

Privatni album

Ljubiteljica estetskih operacija je i Splićanka Mia Franić (22).

- Izgleda kao cajka - komentirali su uzvanici na jednoj modnoj reviji u Splitu Miju, manekenku koja je 2011. godine bila najseksi Hrvatica po izboru jednog hrvatskog časopisa.

Sad je većina Splićana zove Barbikom.

Izblajhala je kosu, smanjila ionako maleni nos kako bi bio što prćastiji, povećala usne, što mnogi smatraju nepotrebnim, te povećala grudi. Njezin prijatelj tvrdi da se nije toliko strašno izoperirala, no neprepoznatljiva je. Operacije su je ukupno stajale najmanje 43.500 kuna. Smanjenje nosa stoji 16.000 kuna, povećanje usana hijaluronskim filerima 2500 kuna, no taj je zahvat potrebno raditi iznova svakih šest mjeseci jer se hijaluron koji se ubrizgava u usnu razgrađuje, dok povećanje grudi stoji oko 25.000 kuna. Mijin profil na Facebooku prepun je fotografija na kojima ističe atribute. Manekenku se prije četiri godine povezivalo s nogometašem Ognjenom Vukojevićem (31), s kojim se ljubakala u narodnjačkom klubu. Mia obožava dizajnersku odjeću i među prvim Hrvaticama je nosila poznatu haljinu Herve Legere “na trake”, čija se cijena na tržištu kretala između dvije i osam tisuća kuna.

Privatni album

Sve više muškaraca ide na liposukciju i podizanje kapaka

Zadovoljstvo svojim novim tijelom ne krije ni Matej Zovkić (28), pomoćnik direktora velike hrvatske tvrtke. Do sada je operirao grudi i nos, bio je na liposukciji abdomena te je uljepšao zube. Na njegovu odluku oko zahvata utjecali su isprepleteni osobni i zdravstveni razlozi.

- Sa 14 godina počele su mi rasti grudi i vrlo brzo su se razvile u prave ženske dojke, solidna trojka. Koliko sam god vježbao, one su stajale tu. Savjetovao sam se i s liječnicima koji su mi rekli da imam ginekomastiju, vrlo čest problem gdje se u grudima nakuplja masno tkivo, te da mi nema pomoći – iskren je Matej. Zbog tijela trpio je 10 godina, a zatim mu se razvila i devijacija septuma zbog koje nije mogao disati ni spavati. Tada je prvi put pomislio na estetsku operaciju.

24sata

- Tražio sam tuđa iskustva i preporuke po forumima. Shvatio sam da u Hrvatskoj postoji veliki izbor estetskih kirurga koji su cijenama vrlo prihvatljivi, i odluka je pala. Termin za operaciju sam dogovorio na svoj 25. rođendan. Operirali su mi nos i grudi u jednoj operaciji, a dva mjeseca poslije išao sam na liposukciju – kaže on i tvrdi kako se nakon zahvata osjećao kao potpun čovjek. Mogao je normalno disati, konačno je imao muška prsa i atletski ravan trbuh.

24sata

- U zadnjih desetak godina drastično se promijenila percepcija javnosti oko estetskih operacija. Od početnog srama i nelagode, danas je to postalo prihvaćeno. Vjerujem da su tome pridonijeli poznati koji su bili na operacijama i javno govorili o tome – kazao je najpoznatiji hrvatski estetski kirurg dr. Siniša Glumičić. Istog je dojma i njegov kolega doc. dr. sci. Ivo Džepina koji smatra kako je estetska medicina znatno napredovala.

Marin Tironi/24sata

- Danas dolazi 60 posto žena i oko 40 posto muškaraca. Muškarci također žele bolje izgledati i podvrgavaju se svim zahvatima koji im to omogućuju, pa tako idu na liposukciju, operacije vjeđa, facelifting i slično – kazao je.

Glumičić kaže da su u Srbiji više ludi za estetskim operacijama nego u Hrvatskoj. 

'Izgled je danas jako važan'

Zbog izgleda će vas procjenjivati i osuđivati. On je danas važan svima. Jesam li neozbiljna ako obučem tenisice ili glupa sponzoruša ako se ofarbam u plavo, pita se Marija.

Zvali je da glumi u spotovima

Mlada Splićanku Mia, koju su zvali nasljednicom zadarskog modela Korine Longin, s 14 godina snimila je spot s pjevačem Sandijem za pjesmu 'Nemirna'. Prije šest godina ljubila se s Lukom Nižetićem u njegovu spotu za pjesmu “Ako uzmeš, ljubav vrati”, a 2010. godine se pojavila u Joletovu spotu za pjesmu “Bijeli bagrem”.

Privatni album

Htjela treću dojku

Rijetki su oni koji su bili na 10 operacija. Striptizeta nas je tražila da joj ugradimo treću dojku. Pojavio se i muškarac koji je tražio da mu s leđa skinemo komad kože kako bi od nje izradio novčanik, pričaju kirurzi.

Operacije joj promijenile život na bolje

Htjela sam imati veća usta jer mi je gornja usnica ravna. Bila sam na više estetskih zahvata na ustima, operirala sam grudi, a ako bude potrebe ići ću i na druge zahvate, kaže televizijska voditeljica i poduzetnica Vjekoslava Bach (43). Smatra kako je uljepšavanje prirodna potreba čovjeka te da u Hrvatskoj mnogi idu “pod nož”, ali se zbog predrasuda boje to priznati javno.

Tomislav Miletić/PIXSELL

'Kada dođe vrijeme otići ću i na facelifting'

Cijene zahvata ovdje su jeftinije nego vani. Ne razumijem društvo koje osuđuje nekoga jer je bio na operaciji. Recimo, netko ode i kupi si Guccijev kaput koji košta isto koliko i novi nos. E sad, kupiti kaput je prihvatljivo, a novi nos nije prihvatljiv. To je licemjerno, smatra Matej.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 281
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.