Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
35 komentara

Opet fekalije u moru! Kupanje zabranjeno na otoku Koločepu

Iznenadno onečišćenje mora fekalijama zabilježeno je na plaži u Donjem Čelu na elafitskom otoku Koločepu kod Dubrovnika, zbog čega se tamo do daljnjega ne preporučuje kupanje

Foto: dubrovniknet.hr
35 komentara

Dubrovačko-neretvanska županija priopćila je u srijedu kako je županijski Zavod za javno zdravstvo, po dojavi Županijskog centra 112 o iznenadnom onečišćenju mora, jučer uzorkovao more na plaži Donje Čelo.

Laboratorijskom analizom utvrđeno je da rezultati analize mora za kupanje ne udovoljavaju uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje.

Foto: dubrovniknet.hr

Tijekom dana uzet će se novi uzorci.

- S obzirom na onečišćenje mora fekalnim vodama ne preporučuje se kupanje do daljnjih obavijesti, zaključuju iz Dubrovačko-neretvanske županije.

MORE SVE ZAGAĐENIJE Mala zemlja, puno fekalija: Od Vela Luke do Cresa svuda isto

Inspekcija zaštite okoliša je još 17. srpnja izvršila je inspekcijski nadzor u Gradu Dubrovniku zbog prijave i dostavljenih izvješća Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije o ispitivanju dodatnih uzoraka i redovitog V. uzorkovanja mora na plaži Donje Čelo na otoku Koločepu. Budući da su sva uzorkovanja mora u razdoblju od 10. do 15.srpnja ocijenjena 'nezadovoljavajuća' Inspekcija je naredila Gradu Dubrovniku postavljanje službene oznake zabrane kupanja.

Foto: dubrovniknet.hr

Na upit portala Dubrovnik.net iz Državnog inspektorata 18. srpnja su odgovorili kako su utvrdili oštećenje odvodne cijevi ispusta na odvodnom sustavu Hotela Koločep, kojemu je naloženo da odmah zatvori izvor onečišćenja i izvrši ispitivanje strukturalne stabilnosti, funkcionalnosti i vodonepropusnosti odvodnog sustava, te uskladi ispuštanje otpadnih voda s uvjetima iz vodopravne dozvole.

No, kvar do danas nije uklonjen, fekalije i dalje cure. 

Foto: dubrovniknet.hr

- Curenje se događa kontinuirano, sanacija nije izvršena. Najbitnija stvar u tome je što oni imaju pristup otvorenom moru mimo pročišćivača, i po noći mogu ispumpavati što ih je volja. Naime, to se vidi iz zamućenja koje ne bi moglo izaći iz pročišćivača. Kad je bilo zadnje uzorkovanje pročišćivača od strane inspektorata oni su ga dan prije ispumpali i oprali - kazali su otočani za Dubrovnik.net.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message