Obavijesti

News

Komentari 78

Opet se posvađali zbog novca za stranke, dali im 31,5 mil. kn

Opet se posvađali zbog novca za stranke, dali im 31,5 mil. kn
1

Odbor je dodijelio novac za pola godine, a do iznosa su došli podijelivši 63 milijuna kuna na pola unatoč tome što su prilikom donošenja proračuna taj iznos smanjili na 55 milijuna

VIDEO

Saborski Odbor za Ustav u petak je donio odluku kojom političkim strankama i nezavisnim zastupnicima dodijeljuje 31,5 milijun kuna za pola 2016. godine.

To je pola sredstava namijenjenih za cijelu godinu izračunatih prema Zakonu o financiranju političkih stranaka u kojem stoji da stranka po zastupniku dobiva 0,05 posto od rashoda poslovanja u prethodnoj godini. Za cijelu godinu zastupnicima su tako bila namijenjena 63 milijuna kuna. No, taj je iznos umanjen prilikom donošenja dravnog proračuna. Amandmanom Mosta snižen je na 55 milijuna kuna. 

Mostov predsjednik Odbora za Ustav Robert Podolnjak na sjednci je, prilikom donošenja odluke o dodjeli sredstava za pola godine, rekao kako se mora djelovati po zakonu, te da očekuje da će do dodjele sredstava za drugu polovicu godine zakon biti izmijenjen. Tada bi se novac dodijeljivao prema preostalom iznosu predviđenom u proračunu. 

Ovakvu odluku kritizirali su SDP-ovi zastupnici inzistirajući na tome da se strankama i nezavisnim zastupnicima dodijeli 55 milijuna kuna za cijelu godinu, sukladno proračunu. Među prvima se javio potpredsjednik Odbora Peđa Grbin.

- Proračunom je predviđeno 55 milijuna kuna. Ukoliko vi tvrdite da moramo postupati po zakonu, kažete da je proračun nezakonit - rekao je Grbin dodavši potom kako je ova odluka Odbora nezakonita, jer nije u skladu sa sredstvima predviđenima u proračunu.

Naznačio je, također, da se po zakonu sredstva ne mogu dodijeljivati za pola godine, već jedino za cijelu godinu. Nakon poduže rasprave, Podolnjak, čija je stranka inzistirala na smanjenju novca za političke stranke, sada je inzistirao na izglasavanju odluke koja se odnosi na veći iznos. 

- Samo tu odluku vam mogu dati na glasovanje. Ako je nećete podržati, do daljnjeg neće biti isplaćivanja novca političkim strankama - zaprijetio je Podolnjak da bi koju minutu kasnije, kad se o odluci glasovalo, za nju podigao ruku. Protiv su bili svi oporbeni zastupnici. 

Grbin sumnja u izmjene Zakona o financiranju političkih stranaka, kojima bi se on prilagodio iznosu predviđenom u državnom proračunu.

- I prošli i ovaj petak smo vidjeli kako funkcionira glasovanje. Vidjeli smo da nemate većinu za donošenje zakona - upozorio je Grbin. Uz to, u posljednje vrijeme sve se češće spominje mogućnost prijevremenih izbora. Dođe li do njih, a da se zakon ne promijeni i da se strankama, odnosno nezavisnim zastupnicima, ne dodijeli novac to bi moglo stvoriti niz problema uključujući i mogućnost da isti tuže državu, jer sredstva su dodijeljena samo do 1. srpnja. 
Inače, na sjednici Odbora nije prošao amandman Milorada Pupovca (SDSS) koji se pobunio što će njegova stranka dobiti novac za dva zastupnika, umjesto tri koliko ih je u Sabor izabrano na listi SDSS-a. Vladajući ističu kako u zakonu stoji odredba prema kojom se novac političkim strankama dodijeljuje za onoliko zastupnika koliko su ih imali na dan konstituiranja Sabora, a ne na dan službene objave izbornih rezultata. BIvši SDSS-ov zastupnik za kojeg ta stranka neće dobiti novac, Mirko Rašković, SDSS je napustio prije konstituiranja Sabora. No, nije prešao u neku drugu stranku i upravo to Pupovac vidi spornim. 

- Ovaj zakon poznaje jedino nezavisne zastupnike koji su izabrani na nezavisnoj listi što Rašković nije - istaknuo je Pupovac. Ipak, njegov amandman nije prošao. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...