Obavijesti

News

Komentari 41

'Oporba me agresivno napala, a Grbin mi se mora ispričati'

'Oporba me agresivno napala, a Grbin mi se mora ispričati'

Oporbeni zastupnici znaju situaciju s Miroslavom Tuđmanom koji je teško bolestan. Po mojoj ocjeni ovo je sve iscenirano da bi se HDZ doveo u stiuaciju da ispada da nemamo kvorum, kaže Jandroković

VIDEO

Predsjednik Sabora, HDZ-ov Gordan Jandroković, objasnio je što se dogodilo u Saboru i glasanjem o HGK.

- Ni na koji način nisam povrijedio Poslovnik i želim poručiti da neću pristajati ni na kakve ucjene koje dolaze od bilo koga - poručio je.

Prije samog glasanja, istaknuo je, dobio je informaciju i molbu od vladajuće većine o dodatnim konzultacijama oko Mostovog prijedloga Zakona o HGK. Priznao je da unutar same vladajuće većine ne postoji konsenzus po ovom pitanju. Naime, iz HSLS-a i HNS-a su dolazile najave da će podržati Mostov prijedlog ukidanja obvezne članarine HGK-u.

- Traže još nekoliko dana konzultacija jer žele, budući da ne prihvaćaju ovaj prijedlog, ići s jednim zaključkom, koji će pojasniti stav vladajuće većine i izgladiti određene nesporazume, koji unutar vladajuće većine postoje oko formulacija koje se tiču HGK - rekao je dodavši kako nije neobično da u vladajućoj većini po određenim temama nisu uvijek sva stajališta ista.

POGLEDAJTE VIDEO Jandroković o oporbi

- Namjera je bila da se idućih nekoliko dana usuglasi tekst zaključka pa da se onda glasa o njemu zajedno s oporbenim prijedlogom. To sam vrlo jasno rekao u Saboru. Nakon toga su uslijedili napadi i optužbe da kršim Poslovnik, nisam ga kršio. Kada sam vidio da oporba vrlo agresivno nastupa i traži da se ta točka stavi na glasanje, odlučio sam dati stanku, izašao sam im u susret kako bi se mogli konzultirati i oni i mi.  Jedini se nakon stanke vratio Zvonimir Troskot i još netko iz Mosta. Stalno je ponavljao iste stavove, nitko se od njih nije vratio u Sabor. Kada je kolega Troskot završio, provjerili smo kvorum, nije ga bilo i nisam imao uvjete za održavanje glasovanja - rekao je Jandroković.

Naglasio je kako oporbeni zastupnici znaju situaciju sa HDZ-ovim zastupnikom Miroslavom Tuđmanom koji je teško bolestan i u bolnici.

- Znali su da je nas 75, ne zato što smo politički izgubili  većinu nego zato jer je jedan od zastupnika u nemogućnosti nazočiti glasanju. Po mojoj ocjeni ovo je sve iscenirano da bi se HDZ doveo u situaciju da ispada da nemamo kvorum. To je nečasna radnja i takve životne teške situacije se ne bi trebale koristiti u političkoj borbi - poručio je.

Obzirom da je oporba srušila kvorum, nije se glasalo ni o Zakonu obnovi koji se proširuje na Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Zagrebačku županiju. Jandroković se u tom smislu osvrnuo i na izjavu SDP-ova Peđe Grbina.

- Grbinova izjava da sam pokazao srednji prst svima onima koji su stradali u potresu je sramotna i nečasna - naglasio je dodavši kako je Peđu Grbina smatrao ozbiljnim čovjekom kad je došao na čelo SDP-a.

- Ovakva izjava ga diskvalificira kao ozbiljnog političara, uvredljiva je, neistinita i tražit ću da mi se ispriča. Moja namjera nikako nije bila da dovodim u pitanje taj zakon nego je s njihove strane pokušano ucjenom doći do toga da se stavi Zakon o HGK danas na glasanje. I onda mene optužuju, to je zaista dno dna - rekao je Jandroković.

Istaknuo je da će o Mostovu prijedlogu Zakonu o HGK glasati kada od vladajuće većine dobije njihov zaključak. 

- Kao što sam uvijek korektan prema oporbi, tako ću biti i ovog puta. Siguran sam da ćemo mi kao vladajuća većina brzo pokazati da stabilno upravljamo Saborom, a njih pozivam da malo razmisle kako će djelovati u Saboru - rekao je.

Što se tiče vladajuće većine, istaknuo je kako nije ni bježao od toga da unutar nje ovog puta nije postojalo suglasje.

- I tražili su nekoliko dana konzultacija, a onda je uslijedila ova hajka, agresija i optužbe od strane oporbe. Što nisu sačekali dva-tri dana? Zakon o HGK nije jedan od najvažnijih zakona - poručio je. 

Nije htio komentirati slučaj svog stranačkog kolege Žarka Tušeka.

- On je svoju političku cijenu platio za svoje nepromišljeno djelovanje, a dalje ćemo vidjeti kako će se razvijati situacija - poručio je.

Na pitanje jesu li sve ove afere koje su se zaredale teret HDZ-u, Jandroković je istaknuo je kako je bolje da ih nema. 

- Ali želim da ipak tu stvar kolega Tušek i svi istjeramo do kraja da vidimo točno kontekst što se tu događalo, kako će postupiti institucije pa ću onda moći puno jasnije o tome govoriti - zaključio je.

Reiner oporbi: Iskoristili ste činjenicu da je jedan zastupnik teško bolestan

- To je nečuveno, nemoralno i politikantsko korištenje nečijeg teškog zdravstvenog stanja. Bez obzira kako je Bauk pokušao izvući SDP i ostatak oporbe, ostaje činjenica da su oni otišli iz sabornice znajući za tešku bolest jednog zastupnika, likujući da većina nema dovoljno zastupnika - prozvao je potpredsjednik Sabora, HDZ-ov Željko Reiner, oporbene kolege.

Vrhuncem svega označio je činjenicu da je sva oporba napustila sabornicu kad se trebalo glasovati o zakonu kojim bi se omogućila obnova razorenog u potresima u Glini, Petrinji, Sisku.

- Građani toga kraja, Zagreba i Zagrebačke županije trebaju znati da oproba nije htjela glasovati za obnovu njihovih kuća što je jedno i žalosno - istaknuo je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...