Obavijesti

News

Komentari 162

Rasprava o izmjenama Ustava propala već na samom Odboru

Rasprava o izmjenama Ustava propala već na samom Odboru
6

SDP je odlučio pokrenuti proceduru promjene Ustava vezano za nezastarijevanje politički motiviranih ubojstava. Nije im uspjelo jer je rasprava propala već na Odboru

VIDEO

Članovi Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav dva su sata raspravljali o tome hoće li uopće u dnevni red uvrstiti SDP-ovu inicijativu o promjeni Ustava da na kraju do rasprave o samoj suštini problema ne bi ni došlo. Točka nije uvrštena u dnevni red, jer su "za" glasovali samo SDP-ovci. Protiv su očekivano bili Laburist Dragutin Lesar i HDZ-ovci Vladimir Šeks i Davorin Mlakar. Iznenadilo je to što su im se pridružili HNS-ov Goran Beus Richembergh i Milorad Pupovac (SDSS). S pet glasova za i pet glasova protiv propala je SDP-ova inicijativa i od nje očito ništa neće biti barem do jeseni, jer u ponedjeljak Sabor završava sa zasjedanjem.

SDP je, podsjetimo, odlučio pokrenuti proceduru promjene Ustava vezano za nezastarijevanje politički motiviranih ubojstava pa je Peđa Grbin, predsjednik Odbora za Ustav, sjednicu sazvao već za danas.

Rasprava je bila burna

Odbor je, očekivano, počeo raspravu burno. Laburist Dragutin Lesar je rekao kako smatra da je sazivanje sjednice Odbora s tako važnom temom, samo dan ranije, nasilje nad procedurom i nad članovima Odbora.

-  SDP forsira nešto što zaslužuje barem pokušaj dogovora zastupnika. Smatram da ste prekršili poslovnik i da nema nikakvih razloga da Odbor o tome raspravlja - rekao je Lesar. Zaključio je kako je ovakva prisila nad procedurom zapravo posljedica panike koja je među vladajućima zavladala.

- To je panična reakcija na to što su veleposlanici prije tri dana poslali jasnu poruku da Zakon o suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU postaje službeni prijepor - zaključuje Lesar.

Davorin Mlakar (HDZ) je rekao kako smatra da je riječ o vrijeđanju procedure i oporbe. 

- Promjene Ustava nisu opsežne, ali su bitne, ovo je mazanje očiju, ne samo oporbe u parlamentu, nego i hrvatske javnosti - rekao je Mlakar. Njegov kolega Vladimir Šeks se također zapitao čemu tolika žurba.

- Prvi put u novijoj hrvatskoj povijesti da se ovako kreće u izmjenu Ustava. Koji su razlozi ove nevjerojatne žurbe? Koji je razlog da se procedura u ovoj mjeri ubrzava - rekao je Šeks. 

Milorad Pupovac iz SDSS-a je pak rekao sljedeće:

- Ovo se stavlja na dnevni red kao da je izvanredno stanje, pa treba po izvanredno hitnoj proceduri mijenjati Ustav. . 

Ni Goran Beus Richembergh iz HNS-a nije "štedio" političke partnere. Rekao je kako ne može razumjeti kolege iz SDP-a Rekao je kako oni u HNS-u misle da se to pitanje može riješiti mimo Ustava. 

"procedura nije bila prekršena"

Članovi Odbora su se najviše žalili na to da su u četvrtak dobili pozive za sjednicu u petak, a tada neki još uvijek nisu bili dobili materijale, a po Poslovniku i proceduri su trebali. Predsjednik Odbora te ostali SDP-ovci zaključili su da procedura nije bila prekršena. No, ovaj put nisu bili u većini. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 162

VIDEO

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'
VOZAČ ZA 24SATA

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'

Vozač ZET-a, otac dvoje male djece, u subotu u 23.47 proživio je strašan napad: 'Udarao je glavom, rukama i nogama u staklo. Govorio mi je da će me ubiti. Još se tresem. Staklo me rasjeklo', rekao nam je

Pogledajte nevrijeme koje ide na Hrvatsku! Na karti veće od Istre, upalio se sustav za oluje
OBORINSKA MASA

Pogledajte nevrijeme koje ide na Hrvatsku! Na karti veće od Istre, upalio se sustav za oluje

Što se tiče utorka, bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima i nestabilno. Mjestimice kiša, lokalno i jaki pljuskovima praćeni grmljavinom
Tragedija kod Varaždina: Sin je ubio svog oca pa ranio i majku?
POLICIJA GA JE UHITILA

Tragedija kod Varaždina: Sin je ubio svog oca pa ranio i majku?

Nakon pružanja hitne medicinske pomoći, ozlijeđeni muškarac je preminuo na mjestu događaja