Obavijesti

News

Komentari 6

Oporba: Pogodovanje privatnim interesima postao je model upravljanja ovom državom...

Oporba: Pogodovanje privatnim interesima postao je model upravljanja ovom državom...

Plenković je srušio sustav pa sada ne postoji nijedna institucija ni tijelo koje bi moglo na institucionalnoj razini reći da takvo ponašanje nije prihvatljivo i koje se osuđuje, kazala je Dalija Orešković.

VIDEO

Na saborskim hodnicima jedna od glavnih tema je priča 24sata o HDZ-ovom državnom tajniku Ivi Milatiću, koji je tulumario u noćnom klubu s ljudima kojima izdaje dozvole. Oporba se slaže, to je čisti sukob interesa. Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, sada zastupnica Dalija Orešković (SSIP) napominje kako nije problem što državni tajnik tulumari nego je generalno problem što pogodovanje privatnim interesima postao model upravljanja ovom državom. 

- Plenković je srušio sustav pa sada ne postoji nijedna institucija ni tijelo koje bi moglo na institucionalnoj razini reći da takvo ponašanje nije prihvatljivo i koje se osuđuje. I kada se utvrdi da je do takvog ponašanja došlo, dovodi do vrlo jasnih posljedica, bilo u gubitku funkcije ili nekih drugih. Toga, nažalost, zadnjih nekoliko godina, otkako je Plenković napravio što je naumio - kazala je.

Orešković je stava da se problem neće neće riješiti dok se ne smijeni HDZ. Po logici stvari, nastavlja, u Ministarstvu gospodarstva će uvijek biti najviše korupcijskih rizika, jer se u njemu dodjeljuju poslovne prilike. 

- Država koje se želi boriti protiv korupcije imaju preventivne mehanizme da se to na vrijeme spriječi i imaju učinkovit mehanizam kažnjavanja kada se dogodi nešto ovako neprimjereno. Hrvatska je institucionalno srušena, nema više ni učinkovite prevencije, naše Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa više ne može ni reći da je neka situacija sukob interesa pa osuditi bilo kojeg političara zbog povrede načela djelovanja, a iluzorno je očekivati da će to napraviti nekakvo Etičko povjerenstvo na razini Vlade u koju je Plenković postavio neke ministre da odlučuju o sukobu interesa jednog od njih - zaključila je. 

HDZ-ov državni tajnik Milatić tulumario je u noćnom klubu s ljudima kojima izdaje dozvole!
HDZ-ov državni tajnik Milatić tulumario je u noćnom klubu s ljudima kojima izdaje dozvole!

Zvonimir Troskot (Most) napominje kako je ovo samo nastavak Milatićeve politike pogodovanja, kao što pogoduje predatoru Vujnovcu, jer prodaje svoje vina u Konzumu. 

- Na takav način se besramno nalazi za stolovima po noćnim klubovima i pokazuje, sa svojom načelnicom iz Ministarstva gospodarstva, bahatost da im se ništa ne može dogoditi jer visoka politika to štiti i gura. U suprotnom se ne bi moglo dogoditi da ovako otvoreno izlaze u barove i klubove i dogovaraju poslove - kazao je. 

Ustvrdio je kako zbog svega toga gube lokalne samouprave, jer se one ne mogu boriti s tim moćnicima, kraljevima vjetrova i ostalim predatorima koji koriste energetski sektor kao svoj bankomat.

Tko je moćni Ivo Milatić? Dobar je s Plenkovićem, prešao u HDZ, impresivno je povećao imovinu
Tko je moćni Ivo Milatić? Dobar je s Plenkovićem, prešao u HDZ, impresivno je povećao imovinu

- Ovo je sada stvarno prešlo svaku mjeru da se drugi čovjek Ministarstva nalazi s ljudima kojima izdaje energetska odobrenja bez kojih nije moguće izgraditi solarne i vjetroelektrane. Ne očekujem reakciju nadležnih institucija na ovo jer, osim nekoliko hrabrih novinara i Mosta koji često istupa o ovakvim situacijama, to bi došlo do vrha politike. Ako su u to upleteni Andrej Plenković i Ivo Milatić koji čine hvarski kartel, oni će se sigurno maksimalno štititi da ne bi stradali u tim transakcijama koje kreiraju i za njih dobivaju apanaže - kazao je Troskot.

Mirela Ahmetović (SDP) smatra da se ovakvim scenama više nitko u Hrvatskoj ne čudi. 

- Ono što je novina jest da očito izgledno imenovanje Turudića djeluje ohrabrujuće i poticajno za Plenkovićevu lopovsku ekipu, jer se sada više ni ne skrivaju. Idu po klubovima, konzumiraju alkohol, plešu. Mislim da bi Marlon Brando, Al Pacino, Robert De Niro, imali što naučiti od njih - izjavila je.

Podsjetila je i na slučaj da je spomenuti državni tajnik Milatić ucjenjivao velikog španjolskoj investitora, ali je ta priča otišla ispod radara.  

Državni tajnik Milatić ucjenjivao velikog stranog investitora?! Tražio da direktor u RH zašuti...
Državni tajnik Milatić ucjenjivao velikog stranog investitora?! Tražio da direktor u RH zašuti...

- Milatić je preživio mnoge, preživjet će i Andreja Plenkovića, uopće u njegovu vižljavost ne sumnjam. A ovo mogu reći vrlo hrabro. Očito je na pravom mjestu, jer zna ljude koji znaju ljude. To sam mu rekla u saborskoj prostoriji u nekoliko navrata. Preživio je notornog Ćorića i Filipovića, evo sad je i s Habijanom. Čekam da vidim hoće li se Habijan pokazati kao dostojan ministar pa se riješiti takvog kadra ili će nastaviti Plenkovićevim putem. Ne zaboravimo, ovi ljudi koji su sjedili za stolom imaju samo jednog oca, Andrej Plenković, nitko drugi - poručila je Ahmetović. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...