Obavijesti

News

Komentari 116

Tko je moćni Ivo Milatić? Dobar je s Plenkovićem, prešao u HDZ, impresivno je povećao imovinu

Tko je moćni Ivo Milatić? Dobar je s Plenkovićem, prešao u HDZ, impresivno je povećao imovinu

Državni tajnik je u Ministarstvu gospodarstva otpratio čak pet ministara i zadužen je za energetiku. Sada je uzrokovao skandal tražeći od španjolskog investitora da maknu direktora koji je kritizirao njegov rad

VIDEO

Nakon što su 24sata objavila da je državni tajnik Ivo Milatić španjolskoj tvrtki Acciona uvjetovao da trebaju ušutkati i maknuti svog direktora za Hrvatsku, pa će dobiti potreban dokument za investiciju, donosimo portret ovog dugovječnog državnog dužnosnika. 

Ivo Milatić  je ekonomist s Hvara i u Ministarstvu gospodarstva obnaša visoke funkcije već skoro 11 godina. Ministri dolaze i odlaze, on ostaje, pa je tako otpratio ministre Radimira Čačića, Ivana Vrdoljaka, Martinu Dalić, Darka Horvata i Tomislava Ćorića, a trenutačni ministar Davor Filipović mu je šesti nadređeni.

Milatić je bio u HNS-u i kao član te stranke je u dva mandata vodio općinu Jelsa, a radio je i nekadašnjem ministarstvu za javne radove. Dolaskom na vlast Vlade Zorana Milanovića, Radimir Čačić ga povlači na mjesto svog pomoćnika, a na toj funkciji ostaje i kod Ivana Vrdoljaka. Državni tajnik prvi puta postaje 2017. godine u Vladi Andreja Plenkovića, a u ministarstvu je bio i ravnatelj zadužen za državne Robne zalihe.

Zbog hvarske veze, u jako dobrim odnosima je i s premijerom Andrejom Plenkovićem, a kada on osvaja drugi mandat, Milatić u jesen 2020. postaje član HDZ-a.

Bivši ministar Tomislav Ćorić nije htio da Milatićev čovjek vodi Robne zalihe, pa je netom prije njegova odlaska prošle godine, na to mjesto imenovana Anja Bagarić. Milatić je u Saboru branio i spornu nabavu kukuruza u aferi koja je izbila prije dva mjeseca, ali je Filipović ipak poništio taj natječaj. Milatić vrijedi kao izuzetno utjecajan čovjek u energetici s brojnim vezama. 

Imovinska kartica iz 2011. koja je posljednja javno dostupna je bila prazna dok je bio načelnik Jelse. U međuvremenu ju je popunio nizom nekretnina koje su on i supruga stekli kupovinom, nasljedstvom i darovanjem. Osobno ima dva stana u Zagrebu od 71 i 102 kvadrata, a sa suprugom još jedan od 81 kvadrata u Splitu. Naslijedili su ili dobili darovnim ugovorom tri kuće na Hvaru, te niz zemljišta koja se vode kao građevinska, šume, livade, vinogradi, oranice...Milatić je prijavio i da ima tri kamiona i traktor, a supruga jedan kamion. 

Supruga je, prema imovinskoj kartici, zaposlena u njihovu hvarskom OPG-u Ivo Milatić na plaću od 4500 kuna. Na stranicama OPG-a se navodi da je njihova misija proizvoditi vrhunska vina i ulja. Milatićeva plaća je, prema zadnjim podacima od prije dvije godine: 17.144 kuna. On i supruga imaju i dva kredita koji su korišteni i za kupnju stanova, a za rate kredita mjesečno trebaju izdvojiti oko tri tisuće eura, što je otprilike i zbroj njihovih zajedničkih mjesečnih plaća. 

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa ga je kaznilo s 8000 kuna jer je u imovinskoj kartici od prije tri godine nije upisao i vlasništvo parkirnih mjesta uz stanove, te je pogrešno i nesrazmjerno upisao površine niza zemljišta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature