Obavijesti

News

Komentari 1

Oporba u Skupštini protivi se odlagalištu nuklearnog otpada

Oporba u Skupštini protivi se odlagalištu nuklearnog otpada
1

U obrazloženju se navodi da treba uzeti u obzir kako Slovenci traže navodno visoki iznos novca za zbrinjavanje hrvatskog dijela otpada

VIDEO

Zbog odluke o smještaju radioaktivnog otpada u vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji koja se već provodi, u utorak su priopćenjem reagirali oporbeni klubovi vijećnika u Županijskoj skupštini, Mosta NL, i HSS-HSP-a, koji se tome protive.

"Sve se radi u vrijeme pandemije koronavirusa, a daleko od očiju javnosti bez konzultacija sa stanovnicima Banovine. Ministarstvo energetike i zaštite okoliša je 31. ožujka 2020. predalo vojarnu Čerkezovac Fondu za financiranje razgradnje NE Krško i zbrinjavanje radioaktivnog otpada, a sve kako bi se stanovnike Banovine stavilo pred gotov čin", navodi se u priopćenju.

Za sada su, kažu,  burno reagirali gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović i načelnik općine Dvor Nikola Arbutina, no oporba smatra da bi se i predstavnici gradova i općina na Banovini i udruge za zaštitu okoliša mogle tome protiviti. "Naš je stav da se nikakve radnje u smjeru institucionalizacije vojarne Čerkezovac kao odlagališta radioaktivnog otpada ne smiju poduzimati a da se o tome ne provede široka rasprava među stanovnicima Banovine. Oni su ti koji moraju biti informirani i odlučiti za ili protiv", ističu oporbeni Klubovi vijećnika Mosta NL, te HSS-HSP-a u Županijskoj skupštini.

U obrazloženju se navodi da treba uzeti u obzir kako Slovenci traže navodno visoki iznos novca za zbrinjavanje hrvatskog dijela otpada. Također nude preuzimanje  samo otpada iz NE Krško, a Vlada želi zbrinuti sav otpad, pa i onaj iz termoelektrane Plomin (radioaktivni pepeo), bivše tvornice Jugovinil, Instituta Ruđer Bošković pa i glifosfatni gips iz kutinske Petrokemije, tražeći pritom najjeftinije rješenje, tvrdi oporba.

Navode kako bi iznos koji traže Slovenci trebalo uložiti u razvoj Banovine koja bi preuzela tu obvezu. U Fondu za razgradnju NE Krško bi trebalo biti više stotina milijuna eura, 214 milijuna eura na kraju 2018. po izvješću, od čega većinu u obveznicama. Nije jasno kakve su točno obveze Fonda prema NE Krško, te kako je fond predvidio informiranje javnosti, navodi se, uz ostalo, u priopćenju.

Vijećnici Mosta NL i HSS-HSP-a zaključuju da se nikakva završna odluka o smještaju radioaktivnog otpada u vojarni Čerkezovac ne smije donijeti bez pristanka stanovnika Banovine.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...